Kasko sigortası ödemesi nasıl yapılır?

Kasko sigortası hayatımızda önemli bir role sahiptir. Çarpma, yanma, çalınma vb. gibi durumlarda aracımızın teminatı buna bağlıdır. hayatımızda risklerin hep var olduğu gerçeğini düşündüğümüzde Kaskonun önemi daha da artıyor. Kasko ödemeleri her şirketin sunduğu avantaj ve tekliflerle araç sahiplerinin işini kolaylaştırmıştır. Peki kaskonun ödeme yaptığı / yapmadığı durumlar nelerdir? Bu durumlar hangileridir? Kasko sigortası ödemesi nasıl yapılı

Kasko sigortası hayatımızda önemli bir role sahiptir. Çarpma, yanma, çalınma vb. gibi durumlarda aracımızın teminatı buna bağlıdır. hayatımızda risklerin hep var olduğu gerçeğini düşündüğümüzde Kaskonun önemi daha da artıyor. Kasko ödemeleri her şirketin sunduğu avantaj ve tekliflerle araç sahiplerinin işini kolaylaştırmıştır. Peki kaskonun ödeme yaptığı / yapmadığı durumlar nelerdir? Bu durumlar hangileridir? Kasko sigortası ödemesi nasıl yapılır? Kasko ne kadar sürede ödeme yapar?

Kaskonun hayatımızdaki yeri ve önemi tartışılmaz, Kasko sigortasının sağladığı yararlardan faydalanırken bazen aksi giden hayatı olumsuz etkileyen durumlarda oluyor. Aracını kaskolatıp teminat altına almış her kaskolunun en büyük memnuniyetsizlikleri, ödemeleri geç almak yada aracı pert olmuş ve sigorta şirketinden yerine araç alınamayan işlerinin aksamasına neden olan durumlardır. Bu gibi durumlarda kasko sigortası yapmadan önce etraflıca yapılan araştırmalardır.

Kaskonun hasar ödemesi yaptığı durumlar

Çarpma: Aracın başka bir araca ya da cisme, bariyere, duvara vb. çarpması sonucu meydana gelen hasarlar. Çarpılma: Araca başka bir araç tarafından çarpılması durumunda oluşan hasarlar. Yanıcı, patlayıcı maddeler: İzin verildiği oranda ve şekilde taşınan yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin araca verdiği hasarlar.

Çalınma: Aracın anahtarının ele geçirilmesi ile çalınması sırasında meydana gelen hasarlar. Kargaşa halleri ve terör olayları: Bu tip olaylarda, olay çıkaranların veya polisin müdahalesi sırasında araçta meyadana gelen hasarlar. Pert olma: Aracın pert olması durumunda poliçe bedeli ödenmektedir. Kasko sigortasına enflasyon teminatı dahil edilerek poliçede yazan bedel yerine hasar gördüğü andaki bedelin tazmin edilmesi sağlanabilmektedir. Deprem, sel ve su baskınları: Bu tür doğa olayları nedeniyle araçta oluşan hasarlar da teminat altına alınabilmektedir. Kişisel eşyaların hasar görmesi: Aracın kaza yapması veya çalınması halince içinde bulunan kişisel eşyalara gelecek hasarı karşılayan bir teminattır. Aracın anahtarının kaybolması veya çalınması: Kasko teminat kapsamına alındığı takdirde yeni anahtar yapım masrafları karşılanmaktadır.

Kaskonun ödeme yapmadığı durumlar

Ehliyeti olmayan herhangi bir kişinin arabayı kullanması esnasında meydana gelen hasarlar, Trafik Kanunu'nda belirtilen alkol limitini aşan ve uyuşturucu kullanarak araç kullanan sürücülerin hasarları, Savaş, askeri hareketler, düşman saldırıları vs. gibi durumlarda araçta meydana gelen hasarlar, Aracın bakımsızlıktan ya da eskimesinden meydana gelen hasarlar, Lastiklerin eskimesinden dolayı meydana gelen hasarlar, Ruhsatta belirtilen ağırlıktan fazla yük taşınmasından dolayı araçta meydana gelen hasarlar, Nükleer olaylar sonucunda araçta meydana gelen hasarlar.

Hasar Ödemesi Nasıl Olur? Araçta kasko teminat kapsamı dahilinde olan herhangi bir hasar oluştuğunda, bunun en geç 5 işgünü içerisinde sigorta acentesine haber verilmesi zorunludur. Sigortam.net müşterileri ise hasar durumunda "Kaza Hasar Bildirim Formu"nu doldurur ve gerekli bütün işlemleri sigortalı yerine Sigortam.net'in sigorta uzmanları takip eder. Olayla ilgili tüm belgelerin tesliminden sonra mümkün olan en kısa sürede çalışmalar tamamlanır ve hasar miktarı ile tazminat bedeli sigortalıya bildirir. Hasarın tazminat bedelinde anlaşıldığı takdirde, sigorta sahibinin verdiği banka hesap numarasına belirlenen tazminatı yatırır. Araçın pert olması durumunda, gerekli belgeler düzenlendikten sonra sigorta şirketi poliçe bedelini aşmayacak şekilde tazminat ödemesini yapar. Çalınmış olan araçlar için 30 gün beklenir ve bu süre sonunda aracın bulunamadığına dair resmi makamlardan alınan belge teslim edilir. Araç sahibi adına açılmış herhangi bir soruşturma varsa, tazminatı bu soruşturmanın bitimine kadar bekletilebilir. Bu süre içinde araç bulunduğu takdirde, çalınmış olduğu dönemde meydana gelen hasarlar kasko tarafından ödenir.

Pert Olma Prosedürleri ve Aşamaları

Araç Servisindeki Aşamalar: Siz aracı servise bıraktığınızda dosya açılır ve eksper aracı görür. Bu işlem ortalama 24-30 saat içinde tamamlanır. Eğer araç pert olacak ise eksper servisten detaylı ve fiyatlı bir hasar tespiti ister. Servis, araçta değişmesi gereken her parçıyı kodları ve fiyatları ile birlikte listeler, onarım ve işçilik maliyetlerini de ekleyerek net onarım fiyatını ekspere iletir. Bu işlemler servis yoğunluğuna göre 4-7 Gün aralığında sürebilir. Bazı Servislerde yoğunluk sebebi ile daha da uzayabilir. İlk yapmanız gereken servisin işlemlerini tamamlayıp tamamlamadığını öğrenmek ve tamamlamadı ise acilen tamamlamasını talep etmek.

Eksperdeki Aşamalar: Eline net onarım fiyatı gelen pert araç için eksper öncelikle fiyatlı listeyi rapora aktarır. Daha sonra aracın ikinci el bedelini araştırır. Daha sonra ise sovtaj bedeli dediğimiz aracın hasarlı halde satıldığındaki fiyatını araştırır. Tüm bu 3 maddelik işlemi teklif usulu araştırmalar olduğu için zaruri olarak birkaç gün bekleyerek yapılması gereken işlemlerdir. Aracın durumu, dosyanın durumu gibi değişkenlere bağlı olarak 1 hafta 10 gün gibi aralıkta eksper raporunu tamamlayarak sigorta şirketine sunar. Eksper yoğunluğuna göre süreç biraz daha uzayabilir. Bu aşamada iseniz yapılması gereken eksper ofisindeki raportör arkadaşlardan bilgi almak ve hızlı sonuçlanmasını talep etmektedir. Sigorta Şirketindeki Aşamalar : Sigorta şirketindeki hasar uzmanlarına ulaşan eksper raporu, öncelikle incelenir. Hasar durumu incelenir. Parça işçilik ve sovtaj bedeli ile ikinci el bedelleri arasında fiyat dengelerine bakılarak karar verilir. Bu süreç tamamlandıktan sonra araç sahibine pert araç ibranameleri yollanır. Kimi sigorta şirketleri araç ruhsatı , plaka ve vekaletin adrese gönderilmesini ister. Bu evraklar elinize ulaştığında ne kadar hızlı şekilde istenen evrakları tamamlayıp yollarsanız o kadar hızlı ödeme alırsınız. Daha sonra evraklarınız şirkete ulaştığı zaman şirket dosyayı muhasebe departmanına gönderir. Muhasebe departmanında son bir inceleme yapılarak ödeme günü belirlenir. Tüm Süreci Ele Alır İsek : Görüldüğü üzere ödeme süreci bazı adımları ve periyotları geçerek size ulaşır. Bu sebeple ortalama 20-30 günlük bir süreç ideal sürelerdir. Bundan çok daha uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen herhangi bir durum yok ise servis, eksper ve acentenizi arayarak dosya durumu ile ilgili olarak bilgi alabilirsiniz.