KİMYASAL VAR!

BM Suriye Araştırma Komisyonu, raporunu yayımladı

u2022 Kimyasal maddelerin silah olarak kullanıldığına inanmak için mantıklı nedenler var.

u2022 Hükümet karşıtı grupların kimyasal silaha ve bu silahları kullanma sistemlerine sahip olduğuna dair kanıt yok

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Suriye'de kimyasal maddelerin silah olarak kullanıldığına inanmak için mantıklı nedenler bulunduğu belirtildi. Raporda, Suriye'deki çatışmalar tırmandıkça, kimyasal silah kullanılması potansiyelinden de kaygı duyulduğu ifade edilerek, bu tür silahların kullanımının bütün koşullar altında uluslararası insani hukuk çerçevesinde yasak ve savaş suçu olduğu hatırlatıldı.

Suriye hükümetinin kimyasal silaha sahip olduğu kaydedilen raporda, tehlikenin, bu silahların hükümetten ayrılan birimler veya hükümete bağlı başka güçlerin eline geçmesiyle daha da artacağı vurgulandı.

Hükümet karşıtı güçlerin de sinir gazı gibi kimyasal silahları elde edebileceğine ve kullanabileceğine işaret edilen raporda, "Hükümet karşıtı grupların kimyasal silaha ve bu silahları kullanma sistemlerine sahip olduğuna dair kanıt yok" denildi.

Dört ayda 17 katliam

İncelenen iddialar çerçevesinde, "sınırlı miktarda zehirli kimyasalın kullanıldığına inanmak için mantıklı nedenler" bulunan dört ayrı saldırının tespit edildiği bildirilen raporda, bu saldırıların 19 Mart'ta Khan Al-Asal ve Halep, yine 19 Mart'ta Uteybah ve Şam, 13 Nisan'da Şeyh Maksud ve Halep, 29 Nisan'da da Sarakib ve Idlib'de düzenlendiği belirtildi.

Hangi kimyasal maddelerin ve atma sistemlerinin kullanıldığının ve bunları kullananların kesin olarak tespit edilemediği vurgulanan raporda, "Kimyasal maddelerin silah olarak kullanıldığına inanmak için mantıklı nedenler var" ifadesine yer verildi.

Bu konuda kesin bulguların ancak bu tür olaylara maruz kalanlardan ve saldırıların yapıldığı bölgelerden alınacak test örneklerinin incelenmesiyle elde edilebileceği kaydedilen raporda, bu çerçevede BM Genel Sekreteri'ne bağlı olarak çalışan kimyasal ve biyolojik silahları araştırma komisyonunun bu bölgelere ulaşmasının sağlanmasının önemine işaret edildi.

Raporlama çalışmalarının yapıldığı 15 Ocak'tan 15 Mayıs'a kadar geçen sürede katliam tanımını karşılayacak 17 olay tespit edildiği vurgulanan raporda, olayların oluş şekline tek tek yer verildi.

TEK YOL DİPLOMATİK BASKI

Suriye'de silahlara daha kolay ulaşılmasının insanların canına mal olduğu vurgulanan raporda, "Silahların ülkeye ulaştırılması insan hakları ihlali riskini artırıyor ve daha fazla kişinin yaralanmasına ya da ölmesine yol açıyor" denildi. Siyasi çözüm için tek yolun diplomatik baskı olduğuna dikkat çekilen raporda, diplomatik görüşmelerin kapsayıcı olması ve görüşmelerde Suriye'nin kültürel mozaiğinin bütün yönlerinin temsil edilmesi gerektiği kaydedildi.