Komisyon cezaevlerini araştıracak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, yurt dışındaki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan Türkler'den gelen ''kötü muamele, ayrımcılık, ailelerle görüşememe'' gibi şikayetleri mercek altına alıyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Avrupa'daki cezaevlerinin şartlarının Türkiye'den daha kötü olduğunu duyduklarını, bu konuda komisyonlarına çok sayıda dilekçe geldiğini söyledi. Üstün, Avrupa'daki cezaevlerinde yatan Türk hükümlü ve tutuklulardan, ''Bizi buradan kurtarın da Türkiye'de nerede yatarsak yatarız'' şeklinde sitemkar dilekçeler geldiğini belirtti. Avrupalıların, rahatlıkla Türkiye'ye gelip, cezaevlerini incelediklerine işaret eden Üstün, ''Gelsinler, Hem Türk vatandaşlarının fazla olması hem de bu ülkelerden dilekçelerin gelmesi nedeniyle ilk olarak Hollanda ve Belçika'daki cezaevlerinde incelemelerde bulunmak istediklerini belirten Üstün, Avrupa'nın bir çok ülkesinden de şikayetlerin iletildiğini vurguladı.

Şok olduk

Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bundan 2-3 ay önce Belçika'da bir yargılama sonuçlandı. Türk hükümlü, tahliyesine 3 ay kala, gardiyanlar tarafından darp edilerek öldürüldü, yargılaması yapıldı, gardiyanlara nefsi müdafaadan beraat kararı verildi. Şok olduk. İlgili komisyona yazı yazdım, 'bunu anlamakta güçlük çekiyoruz, böyle bir şey nasıl oluyor, bir insan elleriyle saldırdı da karşısındakiler kendilerini korumak için öldüresiye dövdüler. Yargı bağımsız ama bunu kabul etmemiz mümkün değil' dedim. Henüz cevap gelmedi. Türkiye'de belki benzer olaylar oldu ama Engin Ceber olayındaki yargılamada, ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.''