Silah için Mısır'ı sattılar

ABD'nin ve işbirlikçi Körfez ülkelerinin desteği ile gerçekleştirilen Mısır darbesine taraf olan Suudi Arabistan'ın darbeden 2 ay önce çok gizli silah anlaşmalarına imza attığı öğrenildi. Nisan'da Suudi Arabistan'da yapılan anlaşmanın tahmini bedelinin 7 milyar dolar olduğu belirtildi.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA-

Körfez ülkelerinin ve ABD'nin desteği ile gerçekleştirilen Mısır darbesine taraf olan Suudi Arabistan'ın darbeden 2 ay önce çok gizli silah anlaşmalarına imza attığı öğrenildi. Nisan ayında Suudi Arabistan'da bir araya gelen tarafların gelişmiş savaş uçakları, füzeler ve savunma sistemlerini içeren silahların alımı konusunda ön anlaşmaya vardıkları bildirildi. Anlaşmanın tahmini bedelinin 7 milyar dolar olduğu belirtildi.

İşte toplantıya katılanlar

Suudi Arabistan Veliaht Prens Salman Bin Abdulaziz ile bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in gerçekleştirdikleri toplantıya Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, yeni atanan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Fahd bin Abdulaziz bin Muhammed, Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Adel el-Cubeyr, ABD'nin Riyad Büyükelçisi James B. Smith ve bazı üst düzey yetkililerin hazır bulunduğu bildirildi.

ABD'nin tek talebi para değil

Öte yandan toplantıda ABD'li yetkililerin Suudi Arabistan'dan Mısır'a karşı mesafeli durmaları ve İran'ın nükleer programına tepki göstermeleri istedikleri öğrenildi. Milat'ın Suudi Arabistan kaynakları görüşmeyi doğrularken, Hagel'in, aynı tarihlerde İsrail Savunma Bakanı Moshe Yalon ile Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasında bir araya gelmesi de dikkat çekici bulundu. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Hagel, ABD'nin hiçbir ülkeye tanımadığı imkanı İsrail'e sunduğunu belirterek, "ABD'nin, İsrail'e hava üstünlüğü sağlayacak özel silah satışında sona gelindi" demişti.

Darbe kokan anlaşmalar

Suudi Arabistan son olarak ABD'den 65 milyar dolar değerinde silah satın almıştı. İki ülke arasındaki son anlaşmanın tahmini bedelinin ise 7 milyar dolar olduğu belirtildi. Terör devleti İsrail ile ABD arasında son süreçte yapılan anlaşmanın değeri de 10 milyar dolar. Askeri anlaşmanın içeriği Boeing V-22 taşıma helikopterleri, KC-135 havada yakıt ikmal uçağı, savaş uçakları için ileri radar sistemleri ve antiradyasyon füzelerini kapsadığı öğrenildi.