TBMM'nin gündemi seçim barajı

Meclis Genel Kurulu'nda bugün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun seçim barajı konusundaki teklifinin İçtüzük 37. maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi görüşülecek. Teklif, yüzde 10 seçim barajının yüzde 3 olarak değiştirilmesini öngörüyor.

MİLAT / ANKARA

CHP'nin yüzde 10'luk seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesine ilişkin kanun teklifi Genel Kurul'da bugün görüşülecek.

Meclis Genel Kurulu'nda bugün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun seçim barajı konusundaki teklifinin İçtüzük 37. maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi görüşülecek.

Tekliften detaylar

Tanrıkulu'nun, Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi yüzde 10 seçim barajının yüzde 3 olarak değiştirilmesini öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, temsilde adaletin sağlanmasının önünde yer alan en önemli engelin, ülkede uygulanan yüksek seçim barajı oranı olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Yüzde 10 (on)'luk seçim barajını yasama için engel taşıdığı inancına sahip darbe yönetimlerinin bu uygulaması henüz kaldırılmamıştır. Siyasal yaşamın tüm aktörlerinin temsil edildiği daha adil bir seçim barajı belirlenmesi ve bu barajın yüzde 3 (üç) olması elzemdir. Görece küçük siyasal partilerin seçim ittifaklarının önünü kesen anlayışın değişmediği ve yüzde 10'luk seçim barajının var olduğu bir ülke de, sağlıklı bir demokrasiden söz etmek söz konusu değildir.

Temsilde adaletin sağlanması, çağdaş demokrasilerin esasıdır. Yüzde 3 seçim barajının olması, Meclis'te temsil edilen çoğunluğun artması demektir. Meclis'e girmeye hak kazanan partilerin çokluğu, karışıklık değil, demokrasinin olmazsa olması çok sesliliği getirecektir."