Tekelin bitmesi sevindirdi

İnsani yardım dernekleri, demokratikleşme paketinde yer alan yardım toplamada kısıtlamaların ve tekelin kaldırılmasından büyük memnuniyet duydu.

İnsani yardım dernekleri, demokratikleşme paketinde yer alan yardım toplamada kısıtlamaların kaldırılmasını ve kurban derisi, fitre, zekat toplama konusunda tek Türk Hava Kurumu'nu (THK) yetkili kılan hükmün iptal edilmesini olumlu ve yerinde bir gelişme olarak değerlendirdi.

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bağışların tek bir kurumun lehine olacak şekilde alınmasının doğru olmadığını ifade ederek, kurban derilerinin, zekatın ve fitrenin toplanmasının tekelden çıkarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Yaşar Kutluay, alınan karardan memnun olduklarını belirterek, kurban derisi, fitre ve zekatın insanların ibadetleriyle ilgili tasarrufu olduğunu söyledi. Yıllardır tek bir kurumun yardım toplamasının vicdanlarda yara bıraktığını ifade eden Kutluay, "Aslında bir çok kişi de buna uymuyordu, işleyen bir süreç değildi. Ancak belli yerlerde zekat, deri, fitre toplandı. Gelinen noktada insanların ibadetle ilgili özgürlükleri kendi tasarruflarına verildi, bu çok güzel bir gelişme" dedi.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, yeni kararın, Türkiye'nin son yıllarda özgürlükler alanında başlattığı yürüyüşün ivme kazanması anlamına da geleceğine işaret etti.

Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü ise söz konusu düzenlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.