Türk Telekom'dan dünyada bir ilk: Günışığı Projesi

Türk Telekom kendi geliştirdiği Günışığı Projesi kapsamında, kendi alanında dünyada bir ilk olma niteliği taşıyan oyun uygulamasını düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı.

Türk Telekom'un Ar-Ge birimi tarafından geliştirilen Günışığı oyun uygulaması Levent Wyndham Grand Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Programda konuşan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, "Verilen emeğin karşılığını çocuklarımız fazlasıyla veriyor. Az görenlerin işlevsel olarak görme becerilerini artırmalarına ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkı sağlamak üzere tasarlanan, uygulama, şekiller, rakamlar ve harflerin olduğu 3 ayrı bölüm ve 20 ayrı seviyeden oluşan oyunda Rodrigo'nun müziklerini kullandık. Bilindiği gibi Rodrigo da görme engelli bir müzisyen. Ben de çocuklarımızın arsından birçok sanatçı, tasarımcı ve mühendisin çıkacağını biliyorum" dedi.

Yüz çocuğumuz mezun oldu

Projenin amacının yüzde 10'dan az görme imkanına sahip çocukların eğitimsel gelişimine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Şahin, Bu projeyle çocuklarımızın var olan görme yetilerini nasıl kullanıp geliştirebileceklerini öğretmek istiyoruz. Bu kapsamda bir yıl süren eğitim sonucunda yüz çocuğumuzu mezun ettik" şeklinde konuştu.

Dünyada bir ilk

İki yıllık projeyi Türk Telekom'un büyük desteğiyle yürüttüklerini söyleyen Günışığı Projesi Koordinatörü Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu" Uzaktan eğitimde tabletler vasıtasıyla görüntülü konferans sistemi kullanıyoruz. Dünyada ilk kez kamera sistemiyle çocuğun oyuna dahil olması metodunu bu oyunlarımıza kullandık" ifadelerini kullandı."

Tüm dünyada ücretsiz ulaşım

Çocukların oyun oynarken görmelerini geliştirebilecekleri işlevsel oyunlar kullandıklarını vurgulayan Delimehmetoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Projemiz Mobil, Web ve Windows platformları üzerinde çalışan oyunlar, Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle Türkiye ile aynı anda tüm dünyada ücretsiz olarak hizmete sunuluyor. Yüzde 1 gören bir akademisyen olarak az gören çocuklarımız ve ailelerinin ne tür sıkıntılar çektiklerini biliyorum. Daha ulaşmamız gereken binlerce çocuğumuz var."

Haber: Özlem Doğan