Yeni dönem bugün başlıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, milyonlarca cep telefonu abonesini ilgilendiren yeni uygulamanın 16 Mayıs tarihi itibariyle başladığını açıkladı. Acarer,"Bugünden itibaren numarasını taşıyan ve uyarı tonunu duymak istemeyen aboneler arama sırasında uyarı tonu duymayacak" dedi.

MİLATANKARA

BTK Başkanı Acarer, milyonlarca cep telefonu abonesini ilgilendiren müjdeyi açıkladı. Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun uyarı tonu konusunda yeni bir düzenleme yaptığını açıklayarak "BTK tarafından yapılan düzenlemeye göre bugünden itibaren numarasını taşıyanları arayanlara uyarı tonu verilmeye devam edilecek ancak istemeyen abonelere uyarı tonu verilmeyecektir. Operatörlere 12 Mayıs tarihine kadar abonelerden uyarı tonu isteyip istemediklerine ilişkin tercihlerini alma zorunluluğu getirmiştik. Operatörler tercihleri aldı. Bugünden itibaren numarasını taşıyanlardan ve uyarı tonunu istemeyen abonelere uyarı tonu verilmeyecek" dedi.

YENİ YILDA SADECE İSTEYENLERE

BTK'nın aldığı karar doğrultusunda 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uyarı tonunun sadece isteyen abonelere verileceğini söyleyen Acarer, "Bu tarihten sonra istemeyen abonelere uyarı tonu verilmeyecektir. Sabit numara taşınabilirliğinde ise her yöne tarifelerin yaygın olmaması nedeniyle, eski uygulama devam edecektir."dedi. Acarer, abonelerin uyarı tonu konusundaki tercihlerini herhangi bir anda işletmeciye SMS yoluyla, internet üzerinden, çağrı merkezi kanalıyla veya bayi aracılığıyla da bildirilebileceğini hatırlattı.

82 MİLYONU GEÇTİ

Numara taşıma uygulamasının başladığı tarihten bugüne kadar taşınan numara sayısının 82 milyonu aştığını açıklayan Acarer, "Son rakamlara göre bugüne kadar 82 milyon 44 bin cep telefonu numarası başka bir operatöre taşıdı. Numara taşınabilirliği düzenlemesi ile abonelerin numarasını değiştirmeden istediği operatörden hizmet alabilmesine imkan sağlandı. Aboneler numarasını değiştirmeden kendisine uygun tarifelere geçiş yapmak imkanı sunuldu ve bu uygulamadan bugüne kadar rekor sayıda yararlanıldığı görülmektedir" dedi.

UYARI TONU İŞLEVİNİ YİTİRDİ

Acarer "Numara taşıma uygulamasının başlamasıyla birlikte tüketicilerin mağdur olmaması için 'uyarı tonu' verilmesi uygulamasını getirmiştik. Ancak, operatörler tarafından uygulamaya konulan "her yöne" tarifelerin devreye girmesi ve bu tür tarifelerin operatörlerce yoğunlukla kullanılması ile birlikte her yöne eşit ücretlendirilen abonelere uyarı tonu dinletilmesinin tüketiciyi koruma işlevinin ortadan kalkması nedeniyle, uyarı tonu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır" dedi.