Medine döneminde nazil olan Tevbe suresinin 128 ve 129 ayetleri Mekke döneminde inmiştir. 129 ayetten oluşan Tevbe suresi besmele ile başlamayan tek suredir. Surede Peygamberimizin şefkati bildirilmiştir Peki Tevbe suresi okumanın faziletleri nelerdir? İşte Tevbe suresi faziletleri...
Kur'an-ı kerîmin dokuzuncu sûresi. Berae sûresi de denir. Maide sûresinden sonra, Nasr sûresinden önce Medine'de nazil olmuştur. 128 ve 129. ayet-i kerîmeleri Mekke'de indi. Yüz yirmi dokuz ayettir. Evvelinde Besmele nazil olmamıştır. Sûre, müşriklerin Allahü teala ile alakalarının kesildiğini, bundan sonra onların Kabe'ye yaklaştırılm ayacağını, müslüman olmadıkları takdirde öldürüleceklerini bildiren bir ültimatom mahiyetindedir. Sûre, Peygamber efendimizin şefkat ve merhametini bildiren ayet-i kerîmelerle sona erer. (Muhammed bin Hamza-Hüseyn Vaiz-i Kaşifî)
Tevbe süresinin faziletleri ve sırları olmakla beraber okuyan kişiye bazı manevi armağanlarda verilir. Çünkü Kur'an-ı Kerîm okumak ve okutmak çok sevabdır. Hatta bunun sevabı dedelerine, çocuklarına ve torunlarına tesîr eder. Îtikadı düzgün bir kimse, Kur'an-ı Kerîm'i okuyup, muteber ilmihal kitablannda bildirildiği gibi amel ettiği, i-badet yaptığı takdirde büyük sevablara kavuşur.
Kur'an-ı Kerîm okumakla alakalı olarak sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: "Kur'an-ı Kerîm okunan evin hayrı artar, sakinle-rini sıkmaz, melekler oraya toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur'an-ı Kerîm okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Bu evden melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar."
Kur'an-ı kerîmin dokuzuncu sûresi.
Berae sûresi de denir. Tevbe sûresi Medîne'de nazil oldu (indi). 128 ve 129. ayet-i kerîmeleri Mekke'de indi. Yüz yirmi dokuz ayettir. Evvelinde Besmele nazil olmamıştır. Sûre, müşriklerin Allahü teala ile alakalarının kesildiğini, bundan sonra onların Kabe'ye yaklaştırılm ayacağını, müslüman olmadıkları takdirde öldürüleceklerini bildiren bir ültimatom mahiyetindedir. Sûre, Peygamber efendimizin şefkat ve merhametini bildiren ayet-i kerîmelerle sona erer. (Muhammed bin Hamza-Hüseyn Vaiz-i Kaşifî)
Tevbe sûresinde buyruldu ki:
Allahü tealaya ve kıyamet gününe inanmayan ve Allahü tealanın ve Resûlünün haram ettiklerine haram demiyen ve hak olan İslam dînini kabûl etmeyen kafirlerle, cizyeyi kabûl ettiklerini veya müslüman olduklarını bildirinceye kadar harb ediniz! Onları öldürünüz. (Âyet: 28)
TEVBE SÛRESİ'NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
1- Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Enfal ve Tevbe surelerini okumaya devam eden kimseye (kıyamet gününde) şefaatçi olurum. Ve o kimse münafıklıktan uzak olur. Bu sureleri okuyan kimseye, münafık erkek ve münafık kadınların sayısı kadar ecir verilir. Arşı yüklenen melekler, o kişi ölünceye kadar onun için istiğfar ederler."(Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim) 4/37)
2 – Her kim Tevbe suresinin son iki (olan 128 ve 129.) ayetini okumaya devam ederse, enkaz altında kalarak, boğularak, yanarak ve demir darbesiyle ölmez." buyurdu.(Zebidi, İthafü's-sade, 187)
3- Kur'an-ı kerîm bana ayet ayet, harf harf nazil oldu. Ancak Tevbe ve İhlas sûreleri hariç. Bunlar bana yetmiş bin saf melekle beraber nazil oldu. (Hadîs-i şerîf-Kadı Beydavî Tefsîri)
Tövbe Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler
1 – Her çeşit şerden kurtulmak için yedi kere okunur.
2 – Her kim güneş doğmadan önce Tövbe suresinin 128-129 ayetleri 10 kere okursa, hastalığına bi-iznillah şifa olur.
3 – Her kim ketenden dokunmuş bir bez parçasına herhangi bir kameri ayın ilk günü Tövbe suresinin 46. ayetini yazar ve bu yazının çerçevesine hırsız olacağı şüphenilen veya evden kaçan kişinin ismini anne ismiyle beraber yazar (…. oğlu/kızı …) ve o yazılı keten parçasının ortasına çivi çakarak ayak basılmayan temiz bir toprağa gömerse, muradı gerçekleşir.
4 – Her kim Cuma gecesi teheccüd vaktinde Tevbe suresinin son ayetini ve [Ente ya Rabbi Hasbi'ala fülanibni Fülanete. E'atıf kalbehü 'aleyye ve zellihü li.] duasını 300 kere okursa, buğzeden kimsenin bunları okuyan kişiye karşı sevgi beslemesine sebep olur.