Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2322.91
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 bin koruma memuru alınacak

İçişleri Bakanı Güler, Emniyet Hizmetleri Sınıfı'nda, ''koruma memuru'' adıyla 10 bin kişinin istihdam edileceğini bildirdi.
10 bin koruma memuru alınacak
20 May 2013 19:36:00
İçişleri Bakanı Güler, Emniyet Hizmetleri Sınıfı'nda, ''koruma memuru'' adıyla 10 bin kişinin istihdam edileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Güler, özel güvenlik konusuyla ilgili Anayasa'nın, ''üniversiteler ve bağlı birimler, devletin denetiminde ve gözetiminde olup buralarla ilgili güvenlik tedbirleri devletçe alınır'' içerikli 130. maddesini anımsattı. Güler, ''Bununla ilgili olarak devlet orada polis marifetiyle de gerekli tedbirleri aldırabilir veya özel güvenlik aracılığıyla da bu tedbirleri yürütebilir. Tabi özel güvenliğin polisle, genel kollukla ilgili yetkileri olmadığı için burada bazı sıkıntıların olduğu ortaya çıktı'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu'nda böyle bir talimatı olduğunu ve şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çalıştıklarını bildiren Güler, ''Sadece üniversitelerle, statlarla, yurtlarla ilgili bir çalışma var. Ama bu iş özel güvenlikle beraber mi yürütülecek, yoksa farklı şekilde mi yürütülecek, buna çalışacağız'' diye konuştu.
Güler, bütün bunlardan önce emniyet hizmetleri sınıfı içinde koruma memuru adıyla bir yeni çalışmaları olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Onu şimdi olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Bu koruma memurları sadece koruma işi yapacaklar. Neyi koruyacaklar? Şahısları, kurumları, bina ve tesisleri, hassas bölgeleri, misyonları, araçları gibi özel şeyleri koruyacaklar. Görevleri sadece koruma olacak. Ama emniyet hizmetleri sınıfında olacak. Bunları özel olarak 4 ay teorik, 2 ay da tatbiki eğitim vererek, yetiştireceğiz. Artık polis bile kendi karakolunun önünde nöbeti kendisi yapmayacak. Polisin ayrı görevi olacak. Polis kendi branşına göre hizmetini sürdürecek. Ama şu anda polisimiz ne yapıyor? Hem polislik yapıyor, hem de gerekirse kapının önünde nöbet tutuyor. Bu nöbetçiler, belli bir saat çalışacaklar. O saatin dışında biz bunlara fazla görev vermeyeceğiz. Zaman içinde, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı gibi kurumlarda da üst amirler ve ihtisas eğitimlilerin dışında, koruma görevini artık yavaş yavaş koruma memurlarıyla yürütmeye çalışacağız. Şimdi bu işin hazırlığını yapıyoruz. Yasal değişiklik yapacağız. Hepsi ayrı ayrı eğitim görecekler. Üniversite veya statlarda görev vereceğimiz koruma memurları da bunlardan seçilebilecek. Bunların içinde özel güvenlik belgeleri olanlardan da yararlanabileceğiz. Hatta özel güvenlikte çalışan ve belli bir yaşı aşmayanlar, belki bir tercih sebebi olacak.''
10 bin koruma memuru
Koruma memurlarının sayısının ne olacağı sorusu üzerine Güler, şu anda Türkiye'de bütün koruma hizmetleri için 29 bin kişi istihdam edildiğini bildirdi.
Güler, bunun çok olduğunu ifade ederek, ''29 bin kişiden zaman içinde tasarruf edeceğiz. İlk planda 10 bin kişiyi eğitmeyi düşünüyoruz. Bunlar emniyet hizmetleri sınıfı ama koruma memuru'' dedi.
''Yeni mi alınacak, teşkilat içindeki 10 bin kişiyi mi eğiteceksiniz?'' sorusuna Güler, ''Yeni alacağız'' yanıtını verdi.
Güler, koruma memurlarının lise mezunu olacağını, belli fiziki şartları taşıyacaklarını ve bunları 28 yaş gibi planladıklarını dile getirdi.
''Lise mezunu statüyü düşürmüyor mu?'' sorusu üzerine Güler, mevcutlarda da lise mezunu olduğunu hatırlattı. Güler, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarından da koruma memuru alabileceklerini söyledi.
Güler, ''10 bin koruma memuru için start ne zaman verilecek?'' sorusu üzerine de kanuni hazırlığı bitirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Çalışmanın önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına yetişmeyeceğini vurgulayan Güler, düzenlemenin bu yasama dönemine yetişmeyeceğini ancak yıl sonuna bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Güler, koruma memurlarının üniformalarının polisten farklı olabileceğini dile getirerek, ''Ancak polis gibi acil olaylarda müdahale yetkisi olacak. Olayın bütün delillerini muhafaza ederek genel kolluk yetkisine haiz adli polisler gelene kadar orada gerekli müdahaleyi yapabilecek'' dedi.
Özlük haklarının sorulması üzerine Güler, ''Eşite yakın olacak, böyle bir planlamamız var'' diye konuştu
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan