Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2509.11
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2 trilyon dolarlık 2030 hedefi

Petrol sektörünün güçlü oyuncusu Arabistan'ın, dünyada finansal güç olma yolunda ilerlediği belirtiyor.
2 trilyon dolarlık 2030 hedefi
28 Nisan 2016 13:24:00
Petrol sektörünün güçlü oyuncusu Arabistan'ın, dünyada finansal güç olma yolunda ilerlediği belirtiyor.

Pulitzer ödülü sahibi ve IHS Uluslararası Enerji Danışmanlığı Şirketi Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, Suudi Arabistan'ın dünyada önemli bir finansal güç olma yolunda ilerlediğini söyledi.

HEDEF 2030

Columbia Üniversitesinin düzenlediği 2016 Küresel Enerji Zirvesi'nde konuşan Yergin, Suudi Arabistan'ın petrole bağımlılığını azaltmak için çizdiği 2030 vizyonunu değerlendirdi.

Yergin, Suudi Arabistan'ın ekonomide reformlar yapıp ülkedeki genç nüfusa istihdam sağlayacağını belirterek, "Suudiler, petrol endüstrisinde güçlü oldukları gibi dünya ekonomisinde finansal bir güç olmayı hedefliyorlar ve bu yolda ilerliyorlar." dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FONU İÇİN 2 TRİLYON

Dünyanın en büyük yatırım fonunu oluşturmak için Suudi Arabistan'ın 2 trilyon dolarlık hedef koyduğu Kamu Yatırım Fonu'yla ilgili de açıklamalarda bulunan Yergin, ülkenin planlamalarını "çok hırslı" olarak değerlendirdi.

Yergin, Suudi petrol şirketi Aramco'nun hisselerinin yüzde 5'ten azının halka arzıyla ilgili olarak da "Bu bir gecede olacak bir şey değil ve Suudi Arabistan'ın bu konuda yapması gereken çok iş var." diye konuştu.

İRAN'A 'SANA YER YOK' MESAJI

Küresel petrol piyasası ve Ortadoğu'daki siyasi dengelerde Suudi Arabistan'la İran arasında süregelen güç çekişmelerine de değinen Yergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistan daha önce petrol üretiminde kısıtlamaya gitmeyeceğini açıklayarak piyasada İran petrolüne yer olmadığının sinyalini vermişti. Pazar payının sadece ekonomik bağlamı yok, aynı zamanda çok derin siyasi çağrışımları var. Bu durum petrol piyasasının da ötesinde bölgede kimin baskın güç olacağıyla ilgili."

Yergin, Suudi Arabistan ile İran arasında diplomatik ilişkilerin bulunmadığına dikkati çekerek, iki ülke arasındaki gerginliğin petrol üreticisi ülkeler arasındaki ilişkilere de etki ettiğini kaydetti.