Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2292.44
BIST 100
9070.28
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2016 yılı sonunda hedeflerimize ulaşacağız

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, mobilyada 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu belirterek, 'Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor.' dedi.
2016 yılı sonunda hedeflerimize ulaşacağız
21 Nisan 2016 11:43:00
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, mobilyada 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu belirterek, 'Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor.' dedi.

EZGİ ÇELİKKAYSERİ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki 6. Kayseri Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı. Programda konuşan Bakan Elitaş, 6. Kayseri Mobilya Fuarı'nın Türkiye ihracaatına ve ekonomisine katkı sağlamasını temenni etti. Son yıllarda ülkemizin çok önemli atılımlar gerçekleştirdiğini dile getiren Elitaş, sanayi ve ticaretteki hedefin yüksek katma değerli ürünler ile teknoloji ve tasarım üretmek olduğunu söyledi.

"2,5 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapılıyor"

Bakan Elitaş, 2014 rakamlarına göre dünyada mobilya ticaret hacminin 180 milyar dolara yaklaştığını, bunun 61 milyar dolarlık bölümünün Çin, 13,5 milyar dolarlık kısmının Almanya, 12 milyar dolarlık kısmının ise İtalya tarafından karşılandığını ifade etti. 2014 rakamlarına göre Türkiye'nin toplam mobilya ihracatının 2,5 milyar dolara yakın olduğunu kaydeden Elitaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Mobilyada 2023 ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor. 36 milyar dolardan 144 milyar dolara çıkan ihracatımız 4 misli artmış. Mobilya ihracatımız da 2002 yılından bu yana 5 misli artmış durumda. 2002 yılında 500 milyon doların altında bir ihracat varken 2014'te 2,5 milyar dolara ulaşmıştır. Dünya ihracatında 2002 yılında aldığımız pay binde 6 iken 2015 yılında bu pay yüzde 1,4'e çıkmış, yani 2,5 misli bir artış var" dedi. Kayseri'nin her zaman ticaretin merkezi olarak bilindiğini hatırlatan Elitaş, tarihi Kaniş-Karum bölgesinde bulunan bir akit ve senedin kopyasını göstererek, ülkeye gelen yabancı temsilcilere bunu göstereceklerini belirtti.

"CHP'yi seçmenlerine şikayet ediyorum"

TBMM'de dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişiklik teklifi hakkında da konuşan Elitaş, süreçle ilgili şunları söyledi: "Eğer ana muhalefet lideri şu anda gösterdiği duruşu sergilemiş olsaydı, MHP lideri şu anda söylediklerini önceden göstermiş olsaydı 316 milletvekilinin imzasıyla değil daha fazla milletvekilinin imzasıyla bu iş gerçekleşmiş olurdu. Maalesef ana muhalefet partisinin genel başkanı edebini, adabını tamamen tarihe gömerek, kendisine verilen terbiyenin dışına çıkarak vereceği desteği bile argo tabirlerle ifade etmesi hiç şık değil. CHP'ye oy veren gönüldaşlara yakışmayacak bir duruşu sergilediği için Kılıçdaroğlu'nu CHP'ye oy verenlere şikayet ediyorum. Kem söz sahibine aittir, söylediğiniz taktirde laf geri size döner. Ben misliyle iade etmek istemiyor. Sayın Kılıçdaroğlu, misliyle iadeyi kimden alacağını çok iyi bilir. Millet bunu misliyle iade ettiğinde bunun altından kalkamazsınız yerde yatıp kalırsınız. Önümüzdeki hafta ya da sonra bu konu gündeme gelecek" dedi.

"Fuar, 24 Nisan'a kadar ziyaretçilerini bekliyor"

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de mobilyanın Kayseri ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, "Ekonomik katkısının yanı sıra istihdam sağlıyor. Ülkemizdeki mobilya üretiminin yüzde 40'nı Kayseri sağlıyor. İhracatın da üçte biri kentimizden sağlanıyor" diye konuştu. Dünya Ticaret Merkezindeki fuarın açılışına, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile oda başkanları ve iş adamları katıldı.Ev, çocuk, ofis mobilyalarında yeni ürünlerin ve tasarımların sunulacağı fuar, 24 Nisan'a kadar ziyarete açık olacak.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan