Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2440.19
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2018 Berat Kandili yapılacak ibadetler neler?

Müslümanlar için önemli günlerden olan Berat Kandili bugün idrak edilecek. Peygamber Efendimiz(SAV) "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" buyurur. Bu geceyi dua ile
2018 Berat Kandili yapılacak ibadetler neler?
30 Nisan 2018 16:21:00
Müslümanlar için önemli günlerden olan Berat Kandili bugün idrak edilecek. Peygamber Efendimiz(SAV) "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" buyurur. Bu geceyi dua ile

Müslümanların için mağfiret ayı olan Şaban ayının 15. gününde Berat Kandili idrak edilir. Müslümanlar için bu gece günahlardan arınmayı ve Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir. Bu geceyi dua ile ibadetle geçirmek isteyenler "Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? Berat Kandili nasıl idrak edilmelidir?" gibi sorulara cevap arıyor.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? (2018)

Berat Kandili bu yıl 30 Nisan pazartesi günü idrak edilecek.

Hz. Peygamber şöyle buyurur:

"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mace, Sünen, "İkametü's-salat", 191.)

BERAT KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Kur'anu2013ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salat ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatu00ee meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plan ve programı çizilmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hatta isim zikrederek dualar etmeli.

* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

* O gece ile ilgili ayetler, hadu00eesler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

* Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevu00ee iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

* Hayattaki manevu00ee büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut eu2013mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

* Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

BERAT GECESİ NEDİR?

Allahu Teala, bu gecede kendisine samimiyetle yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim"

Berat Gecesi'ni idrak eden herkes, Yüce Allah'ın; "u2026Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir" müjdesi ile ibadetlerini etmelidir. Bunun gereği olarak kendi özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, günah ve kusurlarından dolayı tövbe etmeli, bundan sonraki hayatını güzelleştirme kararını vermelidir. Kutsal geceler; iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi Allah'ın rızası doğrultusunda planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyük bir fırsattır. Bu tür gecelerde, günahlarla kirlenen gönül dünyamızı temizleme gayretinde olalım. Unutmayalım ki tövbe, kendini bulma ve bilmenin, gönlü arındırmanın en güzel yoludur. Zira Yüce Mevla, ameli her ne olursa olsun istisnasız herkesi tövbeye davet etmektedir. Bu sebepledir ki sevgili Peygamberimiz sürekli tövbe-istiğfarda bulunurdu. Bizler de bu tür geceleri, ibadetin özü olan dualarla en güzel bir şekilde değerlendirmeli, günahlardan arınmak için Yüce Mevla'ya yalvarıp yakarmalı, tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız.

NASIL İBADET EDİLMELİ?

Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin su00fbresi ve her birinin sonunda Berat duası okunur. Birinci Yasin-i Şeru00eefden sonra bu dua okunurken "Allah'ın sau00eed kullarından olmak" niyyetiyle okunur. İkinci defa okunurken "hayırlı ömür uzunluğu" niyyetiyle okunur. Üçüncü defa okunurken "kaza ve belalardan emu00een olup hayırlı rızık" için okunur.

Ayrıca Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selam vermek üzere yüz rek'at namaz kılınır. Her rek'atda Fatiha'dan sonra on kere İhlas-ı Şeru00eef okunur. On defa İhlas-ı Şeru00eef okumağa kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavat-ı şeru00eefe ve huzu00fbr-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teala Hazretlerinden dünyevu00ee ve uhrevu00ee hacetlerini talep ve niyaz edecektir.

BERAT GECESİ DUASININ ANLAMI

Ey, kullarına sayısız lütuf ve ihsanlarda bulunan, onların karu00adşılığına ihtiyacı olmayan Allah'ım!. Celal ve Kerem sahibi Rabbim! Biz aciz kullarına sonsuz nimet ve imkanlar bahşeden senu00adsin! Senden başka ilah yok! Sana sığınıp yalvaranlara yardım edersin! Korkanların güvenip sığınacağı yegane melcei yine Sensin!

Ya Rabbi, Senin nezdindeki kitabında, Levh-i Mahfu00fbz'da şau00adyet beni kötü, mahrum, ilahu00ee rahmetten kovulmuş, fakir bir insan olarak yazmış isen fazlınla bu kötü kaderimi; asu00ee, mahrum, ilahu00ee huzurdan kovulmuş, darlık içinde hayat geçirmeye mahkum bir fakir insan oluşuma ait yazgımı siliver Allahım! Beni, nezdindeki ana kitapta iyilerden, salih kullarından, rızkı bol, zengin ve hayıru00adlı işlerde yarışan ve muvaffak olan kullarından olarak yazıver.

Allah'ım! -Senin sözün haktır- Nebiyy-i Zişan'ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: "Allah dilediu00adğini siler. (Dilediğini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O'nun yanındadır" (Ra'd Su00fbresi, 39)

İlahu00ee! "Her hikmetli iş nezdimizde bir emir ile o zaman ayrılır" (Duhan, 4) buyurduğun mükerrem Şaban ayının 14. geceu00adsi en büyük tecellin ile; bildiğimiz bilmediğimiz, Senin bildiğin beu00adla ve musibetleri bizlerin üzerinden kaldırmanı diliyoruz. Şüpheu00adsiz Sen, sonsuz güç ve kuvvet sahibisin! Lütuf ve ihsanı bol olan Rabbimizsin!

Allahım! Seyyidimiz, Efendimiz Hazret-i Muhammed'e, aliu00adne, ashabına, evladına, ezvac-ı tahiratına salat ü selam eyle! Duu00adalarımızı Habibin hürmetine kabul eyle!

BERAT KANDİLİ'NDE OKUNACAK DUALAR

Beraet gecesinde kılınması tavsiye edilen Hayır Namazı vardır. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nail olur. Namaza şöyle niyet edilir;

"Ya rabbi , niyet ettim rıza-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahu00eene , feyz-i ilahu00eene mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda defterine kaydeyle"

Her rekatte Fatiha'dan sonra 10 İhlas-ı Şerif okunur. İki rekatte bir selam verilerek 100 rekate tamamlanır.

Namazdan sonra ; Allahü Teala'nın "Hu00fb" ism-i şeru00eefinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resu00fblullah Efendimiz'in isimlerinden "Taha"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur. Bunlar;

1.İstiğfar:

2.Salevat-ı Şerife (Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed)

3.Fatiha-i Şerife

4.Ayet'ül-Kürsu00ee

5.Tevbe Su00fbresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad caeküm)

6. 14 kere Yasu00een, Yasu00een ... dedikten sonra 1 Yasu00een-i Şeru00eef.(Yasu00een-i Şeru00eef'te 7 zahiri, 7 batini "Mübu00een" vardır. Böylece o da 14 olur.)

7.İhlas-ı Şerif

8.Felak Su00fbresi

9.Nas Su00fbresi

10. "Sübhanallahi ve'l-hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahi'l-aliyyi'l- azu00eem." duası 14 kere.

11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Bu konuyla ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte, Peygamber Efendimizin şu hadisi konuyu açıklar nitelikte olmakta;

"Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim"