Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

‘ABD ve İsrail’in Filistin’i işgal planı tiyatrodan ibaret’

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Trump’ın sözde barış adı altındaki kaos planını Milat’a değerlendirdi. Türkiye’ye verdiği destekten ötürü teşekkür eden Mustafa, “Plan tiyatrodan ibaret. Kazanan Filistin olacak” dedi.
‘ABD ve İsrail’in Filistin’i işgal planı tiyatrodan ibaret’
06 Şubat 2020 00:01:00
Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Trump’ın sözde barış adı altındaki kaos planını Milat’a değerlendirdi. Türkiye’ye verdiği destekten ötürü teşekkür eden Mustafa, “Plan tiyatrodan ibaret. Kazanan Filistin olacak” dedi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, ABD Başkanı Donald Trump’ın ortaya attığı barış değil işgal niteliği taşıyan Yüzyılın Anlaşması’nın Milat’a değerlendirdi. ABD Başkanının göreve gelmesinden sonra 2017 yılında planının hazırlıklarına başlandığını belirten Büyükelçi, ABD yönetimine Kudüs’ün kırmızı çizgi olduğunu ve Kudüs’ün İsrail’e bırakılacağı hiçbir anlaşmanın onaylanmayacağını söylediklerini aktardı.

Barış ile alakası yok

Bazı ülkelerin tüm koşulara rağmen İsrail ile ABD’nin hazırladığı planın son halini görmek için bekleme telkinleri bulunduğunu kaydeden Büyükelçi Mustafa, çıkan sonucu bir tiyatro olarak değerlendirerek, “Netanyahu yolsuzluk dosyaları olan biri Trump da azil süreci ve sonrasındaki seçim sürecinde Yahudi lobilerden destek almak için bu süreci destekleyerek Netanyahu ile işbirliği yaptı. Yani yaşananların hepsi bir tiyatrodan ibaret. İlan edildikten sonra bizim söylediğimizin doğru olduğu anlaşıldı. Bu planın barış ile alakası yok sadece Trump ile Netanyahu arasında yapılan bir anlaşmanın göstergesi oldu” dedi.

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’ya konuştu.

Aksa’da ibadet kısıtlaması

Anlaşmanın Filistin davasını yok etmeyi amaçladığını aktaran Büyükelçi Mustafa, Filistin halkının birlik olarak bu plana karşı çıktığını ifade etti. Anlaşmanın neler içerdiğini tek tek anlatan Mustafa, “Bu planda karşı çıktığımız noktaların başında Doğu Kudüs ve Batı Kudüs olarak ayrılamayacağı ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması maddesi geliyor. Yani Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmayacağını bildiriyor. Bu planda Mescid-i Aksa hem yer hem zaman hem de din olarak ayrılmış bulunuyor. Yani her din belirli zamanlarda ve yerlerde ziyaret veya ibadetini gerçekleştirebileceği şekilde planlanmış” diye konuştu.

300 bin kişi sürgün edilecek

Batı Şeria’nın İsrail’e bırakılmasının hedeflendiğini ve buna izin vermeyeceklerini dile getiren Büyükelçi, “Bu plan ile Filistin’in bütün güvenliği İsrail’in eline verilmiş oluyor. Bu anlaşmada önerilen Filistin devletine hiçbir egemenlik hakkı verilmiyor. Planda İsrail sınırları içerisinde yaşayan 300 bin Filistinli çıkarılarak Filistin’e sürgün ediliyor. 1948 yılından itibaren köylerinden sürülerek dünyanın birçok yerinde yaşayan Filistinlilerin doğdukları topraklara dönmesine engel olunuyor. Anlaşmayı reddetmek için daha birçok neden var. Bunlar sadece birkaç tanesini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Kudüs satılık değil

Planın açıklamasından sonra Arap Ligi ve İslâm İşbirliği Teşkilatının olağanüstü toplandığını ve Filistin lehine bir karar alındığını aktaran Büyükelçi Mustafa, 9 Şubat’ta Afrika Birliği’nin,13 Şubat’ta da BM Güvenlik Konseyi’nin toplanarak aynı kararı vereceğini umduklarını söyledi. “Filistin toprakları, Kudüs satılık değildir. Pazarlık konusu edilemez” diyen Mustafa, “Belki biz ABD’ye karşı zayıf bir durumdayız ama biz haklıyız. Haklı mücadelemize elimizdeki tüm araçlarla devam edeceğiz. Bu duruşumuz nedeniyle gelecek dönemde de bizi cezalandırmaya çalışacaklarına eminim. Bu bizim Filistinli olarak kaderimiz ve biz bu kaderimize razıyız. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” mesajını verdi.

Türkiye’ye teşekkür

Plana destek veren bazı Arap ülkelerini eleştiren Büyükelçi, Türkiye’ye de sergilediği dik duruştan dolayı teşekkür etti. Filistin Büyükelçisi, “Türkiye’nin ortaya koyduğu duruş ve bu konuda açık yüreklilikle verdiği mesajlar bunun sadece Filistin’in davası değil tüm Müslümanların duruşu olması gerektiğine önemli bir örnek oluyor. Arapçada anlaşma ile tokat arasında tek bir harf farkı var. O neden biz bu planı “Yüzyılın Anlaşması” değil “Yüzyılın Tokadı” olarak görüyoruz” dedi.

Plan Filistinlileri birleştirdi

Topraklarına, Kudüs’e ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkacaklarını vurgulayan Mustafa, “Biz Filistinliler tek olursak bize karşı girişilen planlara karşı daha güçlü olabiliriz. 2007’den itibaren birleşmek için birçok araştırmalar yapıldı çözümler üretilmeye çalışıldı ama hiçbirisinde sonuca ulaşılamadı. Bu plan tüm bunlardan daha etkili oldu. Hem Fetih hem de FKÖ bir olup gelecek hafta Gazze’ye gidecekler. Orada inşallah ortak bir barış noktasına ulaşırlar” diye konuştu.

Kazanan Filistin olacak

1967’deki sınırlara dönülmesini isteyen Büyükelçi, dünyada Filistin’i tanıyan ülke sayısı İsrail’i tanıyanlardan daha fazla olduğunu açıkladı. Filistin nüfusunun dünya çapında 13 milyona ulaştığının bilgisini veren Mustafa, şunları kaydetti: “İsrail yıllar boyunca baskılarla Filistinlileri Filistin topraklarında çıkarmaya çalışırken bir yandan da tüm dünyadaki Yahudileri buraya toplamaya çalıştı. Fakat buna rağmen buradaki Filistinlilerin sayısı İsraillerden daha fazla. Şu anda 6 milyon 200 bin Filistinli Filistinde yaşarken 6 milyon 800 bin Filistinli dışarıda yaşıyor. Batı Şeria’da 3 milyon Gazze’de 2 milyon ve İsrail toprakları içinde 1 milyon 200 bin Filistinli yaşıyor. İsrail, Filistinlilere karşı tüm yaptıklarına rağmen bu demografiyi değiştiremedi. Bu fark her yıl bizim lehimize artıyor. 20 sene sonra bu sorunu çözmedikleri için pişman olacaklar çünkü zaman Filistin’in lehine işliyor.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan