Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2519.81
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'AB'ye üyeliği görüşeceğim'

Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon ziyareti sırasında muhataplarıyla Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini görüşeceğini söyledi.
'AB'ye üyeliği görüşeceğim'
06 May 2013 00:00:00
Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon ziyareti sırasında muhataplarıyla Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere Portekiz'in başkenti Lizbon'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın davetine icabet etmek amacıyla Lizbon'a gittiğini ifade eden Gül, ziyaretinde kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, milletvekilleri, iş adamları ve üst görevlilerden oluşan geniş bir heyetin refakat ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin, Portekiz Cumhurbaşkanı Silva'nın, 2009'da Türkiye'ye yaptığı devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşıdığını belirterek, "Lizbon'daki temaslarımda, Cumhurbaşkanı Silva ile yapacağımız kapsamlı fikir teatisinin yanı sıra Portekiz Meclis Başkanı ve Başbakanı ile de ikili ilişkilerimizi ele alacağız. Ayrıca tüm muhataplarımla AB üyelik sürecimiz, Akdeniz bölgesindeki güncel gelişmeler ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağım. NATO müttefikimiz Portekiz ile mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizin her alanda daha da güçlendirilmesine büyük önem atfediyoruz. Bu ilişkilerimizin başında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz gelmektedir" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında iki ülke arasındaki ticaret hacmine de değinerek, "Ticaret hacmimiz son 10 yılda üç kat artarak, geçen sene 1 milyar dolar seviyesini aşmıştır" bilgisini verdi. Bu miktarın iki ülke ilişkilerinin potansiyelini henüz tam anlamıyla yansıtmadığına vurgu yapan Gül, ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik temaslara bilhassa ağırlık vereceğini belirtti. Bu bağlamda Türkiye-Portekiz İş Forumu'nun kapanışını da Cumhurbaşkanı Silva ile gerçekleştireceklerini anlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:"Böylelikle iki ülke müteşebbis çevrelerinin bir araya gelmesine öncülük etmiş olacağız. Ziyaretim vesilesiyle imzalanacak Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi Kurulmasına Dair Anlaşma'nın ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere ayrıca ivme kazandıracağı kanaatindeyim. Temaslarım sırasında Türkiye'nin AB üyeliği süreci hakkındaki görüşlerimizi de muhataplarıma aktaracağım. Portekiz'in AB üyelik sürecimize verdiği destek bizim için büyük önem taşımaktadır. Portekiz'in bu yöndeki desteğinin güçlü ve görünür bir şekilde devam etmesini beklediğimizi de dile getireceğim."

Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon'da yapacağı temasların ardından UNESCO'nun dünya mirası listesindeki Sintra'da da incelemelerde bulunacağını bildirdi.