Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2491.58
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Akil İnsanlar'ın temasları sürüyor

'Akil İnsanlar'ın sorumlu oldukları bölgelerdeki temasları devam ediyor.
'Akil İnsanlar'ın temasları sürüyor
14 Nisan 2013 14:52:00
'Akil İnsanlar'ın sorumlu oldukları bölgelerdeki temasları devam ediyor.

Akil İnsanlar Ege Bölge Heyeti, İzmir'deki temaslarına Urla ilçesi İskele Mahallesi'nde devam etti. Heyet, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve DİSK temsilcisi dışında tüm üyelerin katılımıyla Urla Belediyesine ait tesiste verilen yemekte bir araya geldi.

Daha sonra vatandaşlarla çözüm sürecine ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Heyet başkanı Tarhan Erdem, yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin Türkiye'de yaşayan çok önemli azınlığın, kendisini "Türk" diye tarif eden insanlar arasındaki ekonomik, eğitim, sağlık ve iş durumu arasındaki farktan kaynaklandığını söyledi.

Bu göstergelerin hepsinde Kürtler ile Türkler arasında ciddi farklar bulunduğunu, sürecin bu konuları konuşup bitirmek için hayata geçirildiğini aktaran Erdem, şunları kaydetti:

"Sorun ilk defa devlet düzeyinde kamuoyuna sunuluyor. Kiminle sunuluyor? Pek çoğu hükümete karşı vaziyet almış insanlarla. Hükümet onları, bu meseleyi konuşmak için buraya gönderme cesaretini göstermiştir. Burada görüştüğümüz bir arkadaş, 'Mardin'de, Van'da Türk Bayraklarıyla sahaya inen insanlar göreceksiniz' dedi.

Buna inanıyorum ama çözüm süreci başarıya ulaştığı zaman göreceksiniz Nevruz'da Diyarbakır Meydanı Türk Bayrakları'ndan kıpkırmızı olacaktır. Bayrakla meselesi olan Kürt yok. Türkiye ile meselesi olan Kürt de yok."

Bunun üzerine söz alan eski AK Parti İl Başkanlığı yöneticilerinden Hikmet Tınaztepe, İzmir'de Türkler ile Kürtler arasında gelir farkı olduğu görüşüne katılmadığını, bölgenin ve Türkiye'nin en önemli iş adamlarının Kürtler olduğunu, bundan da mutluluk duyduklarını kaydetti.

Erdem ise rakamların bu savı doğrulamadığını, kişisel gözlemlerin hatalı olabileceğini dile getirdi.

Konya temasları

Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti de Konya'da kent merkezinde temaslarda bulundu.

İç Anadolu Bölgesi heyetinde sekreterlik görevini üstlenen Cemal Uşşak ile üyelerden Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Erol Göka, merkez Meram ilçesi Seyrantepe Kur'an Kursu'nda, İsmail Kürkçü ve Şeyma Ceylan çiftinin düğün törenine katıldı.

Heyet üyeleri, ardından kent merkezindeki Muhacir Pazarı'na gitti. Pazarı gezen heyet üyeleri, esnafla konuşarak çözüm süreci hakkındaki görüşlerini dinledi. Çözüm sürecini desteklediklerini belirten bir esnaf, "Başbakana Erdoğan'a güveniyoruz. İnşallah çözüm süreci hayırlı şekilde sonuçlanır" dedi.

Pazarda alışveriş yapan emekli Hasan Şimşek ile sohbet eden heyet üyeleri, Şimşek'e çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini sordu. Çözüm sürecini desteklediğini, ülkede yıllardır akan kanın durması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğine işaret eden Şimşek, "Kardeşlik bağlarının daha da güçlenmesi için bu ülkede yaşayan herkese eşit bakmamız gerekir. Yıllardır akan kan artık durdurulmalı. İnsanların büyük bölümü barış ve akan kanın durmasını istiyor" diye konuştu.

Mustafa Kumlu, pazar gezisinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın görüşlerini dinledik. Aralarından bir kişi tereddütlerini dile getirdi ama konuyla ilgisi olmayan vatandaşta bile 'artık kavga bitsin barış gelsin anlayışı' hakim" diye konuştu

Cemal Uşşak ise pazar yerindeki halkın büyük çoğunluğununda çözüm sürecinde yürütülen politikaları doğru buldukları yönünde izlenim edindiklerini ifade etti.

Halkın çözüm sürecinin barış ve huzurla sonuçlanacağına inandığına dikkati çeken Uşşak, şöyle konuştu:

"İkinci bir sınıf vatandaşlarımız var ki onların ihtiyatları, endişeleri bulunuyor. 'Elbette barış ve çözüm sürecini destekliyoruz ama bunun neticesinde terörist örgütün yöneticileri, başkanı ve kanlı cinayetlerde rol alan kimselerin affedileceği endişesini taşıyoruz' diyorlar.

Onlar da 'kesinlikle affedilmesin ama bu süreç sonuna kadar götürülsün' gibi bir tavra sahip. Genel hatlarıyla halkımızın süreci desteklediğini söyleyebiliriz."

Erol Göka da halkın kahir ekseriyetinin tereddütsüz çözümden yana olduğunu söyledi.

Görüştükleri 100'e yakın vatandaş arasından sadece birinin endişelerini belirttiğini anlatan Göka, şöyle devam etti:

"Endişe kısmını konuşsaydık aslında herkes endişelerini belirtirdi ama gönüller akmaya başlamış, o gözüküyor. Herkes bu kanın durmasını bekliyormuş aslında. Bu konuda artık desteğini çok açıkça ortaya koyan insanlar var."