Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2480.53
BIST 100
9507.54
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Amacımız pankart, döviz ve resimleri kaldırmaktı

İstanbul Valisi Mutlu, Taksim'deki müdahaleyle ilgili, 'Atatürk Heykeli, AKM'de asılı olan pankart, döviz, resimlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir' dedi.
Amacımız pankart, döviz ve resimleri kaldırmaktı
11 Haziran 2013 16:27:00
İstanbul Valisi Mutlu, Taksim'deki müdahaleyle ilgili, 'Atatürk Heykeli, AKM'de asılı olan pankart, döviz, resimlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir' dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'deki son gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Mutlu şöyle dedi:

"Atatürk Heykeli, AKM üzerinde asılı olan pankart, döviz, resim ve bunun benzeri materyallerin kaldırılmasına yönelik ve sadece bu amaca matuf olmak üzere emniyet birimleri tarafından bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın hedefi, Taksim Meydanı'na çıkıldığı andan itibaren kamuoyu ile net bir şekilde paylaşılmış, hedefleri, sınırları ve kapsamı doğrultusunda detaylı bilgi kamuoyuna detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.

Bu paylaşımlarda ifade edildiği gibi kesinlikle Gezi Parkı ile ilgili orada bulunan insanlara, gençlere yönelik herhangi bir müdahalenin olmayacağı, keza bu müdahale kapsamında, Taksim'e yönelik de herhangi bir müdahale yaklaşımı içinde bulunmadığımızı ifade ettik ve bu çerçevede şu ana kadar gayretlerimizi yoğun bir şekilde sürdürdük ve gerek Atatürk Anıtı gerekse AKM alan etrafında bulunan önemli miktardaki metaryaller toparlandı".

Mutlu, "Marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış oldukları daha büyük çapta çatışma yaratma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim Meydanı ve çevresinde, sakin bir bekleyiş içerisinde kontollü duruşumuzu muhafaza ediyoruz" dedi.

Gezi Parkı'na müdahale yok

İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu şunları kaydetti:

"Gerçekten Gezi Parkı'nda çevreci bir yaklaşım içerisinde başlatmış olan bu girişimlerin neticesi itibariyle alan ve özellikle Atatürk heykelimiz ve Atatürk Kültür Merkezi, pek çok legal veya illegal kuruluşun adeta bir reklam panosu haline dönüştürülmüştür.

Bu tablo, milletimizin gönlünde fevkalade üzüntüye sebebiyet vermekteydi ve dünya kamuoyu efkar-ı umumiyesi açısından da bu görüntüler ülkemiz imajına, İstanbul'un imajına da ciddi sıkıntı yaratmaktaydı. Bu gerekçelerle bunu toparlayabilmek ve Taksim Meydanı'ndaki bu görüntüyü normalleştirebilmek amacıyla yapmış olduğumuz çalışma tamamlanmıştır.

Bu noktadan itibaren de Gezi Parkı'na yönelik hiçbir müdahalemizin söz konusu olmayacağını teyiden bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Sıkıntı yok

Vali Mutlu, "Şu anda çatışmalarda, ciddi, hastanelerde yaralı olarak tedaviyi gerektirecek herhangi sıkıntı olmamıştır. Ama tabiki çatışmaların getirmiş olduğu ufak yaralanmalar berelenmeler söz konusu. Polis aracımızın molotoflorla yakılmasına kadar alanda bizlere karşı sürekli olarak eylem gerçekleştirmeye çalışan kişilere karşı gözaltı işlemi yapılmıştır" dedi.

Anlamlı buluyoruz

İstanbul Valisi Mutlu, şunları vurguladı:

"Özellikle Gezi Parkı'ndaki kalan gençlerin bu çatışma ortamına çekilmek istenmesi yönündeki kışkırtıcı tahrik ve sözlere gençlerin itibar etmemiş olması, uyarılarımız doğrultusunda Gezi Parkı'nın dışına çıkmayarak orada beklemiş olmaları ve Taksim Meydanı'ndan polisimizle güvenlik güçlerimizle çatışmaya girmek isteyen gruplara bu manada prim vermemiş olmalarını fevkalade anlamlı ve değerli buluyoruz."

Teşekkür etti

Vali Mutlu, bir soru üzerine, Gezi Parkı'na gidebileceklerini belirterek, parkta bulunanlarla farklı şekilde temaslarını sürdürdüklerini aktardı. Mutlu, şöyle dedi:

"Bunları sizler de takip ediyorsunuz. Netice itibarilye bugün de gerçekten fevkalade iyi bir duruş sergilemişlerdir. Onlara özellikle tekrar teşekkür etmek istiyorum. Kendilerini bütün eylemci gruplardan ayırmışlardır.

Ben de tweetlerimde özellikle 'Bulunduğunuz yerde durun ve polisimize yardımcı olun' dedim. Aynen buna uygun bir şekilde hareket etmişlerdir. Dolayısıyla zaten bu konuyla ilgili duygularımızı daha önceden paylaşmıştık. Uygun bir zamanda görüşmeyi ya da onların bizi ziyaret ederek görüşmemizi sağlayabiliriz.

Diyaloglara hepimizin ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu duruşumuzu karşılıklı olarak geliştirmek ülkemizin, toplumumuzun barışına, esenliğine hizmet eder. Bizim insanımızla bu manada her ortamda görüşmeye hazır olduğumuzu tekrar tekrar ifade etmek istiyorum."

AA muhabiri göstericilerin attığı taşla yaralandı

Taksim Meydanı'nda görevli Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü kameramanlarından İsa Koçaş elinden yaralandı, kamerası kırıldı. AA foto muhabiri İslam Yakut'un da fotoğraf makinesi zarar gördü.

Taksim Meydanı Harbiye yönünde polise taş ve bilyeler atan grubun attığı taş kameraman İsa Koçaş'ın eline ve kamerasına isabet etti. Koçaş elinden yaralanırken, yere düşen kamerası kırıldı. Koçaş'a, sağlık ekipleri ambulansta müdahale etti.