Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2495.13
BIST 100
9439.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ateşi yükselen çocukta aspirin kullanımına dikkat

Ateşi yükselen çocukta  aspirin kullanımına dikkat
13 Kasım 2013 11:58:00

Aspirinin etken maddesinin grip ve suçiçeği gibi hastalıklarda ölümcül olabilecek Reye sendromuna neden olabileceği, bu nedenle ateşi yükselen çocuğa aspirin verilmemesi gerektiği bildirildi. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İlker Devrim, viral hastalıklarda aspirin kullanımının tehlikeli olabileceğini belirtti.

Aspirinin etken maddelerinden birinin asetilsalisilik asit olduğunu, bu maddenin de Reye sendromuna yol açabileceğine dikkati çeken Devrim, metabolik fonksiyonlarda bozulmaya bağlı olarak ortaya çıkan hastalıktan en çok karaciğer ve beyinin etkilendiğini söyledi.

Grip olarak bilinen Influenza ve suçiçeği geçiren çocuklara aspirin verildikten sonra 3-7 gün içinde çeşitli belirtilerin ortaya çıkabileceğini kaydeden İlker Devrim, "Kusma, şuur bulanıklığı, hayal görme belirtileri yaşanabiliyor hatta ölüme yol açabilecek sonuçları olabiliyor. Eskiden aileler her hastalıkta aspirine sarılırdı, aspirin herkese verilirdi. Şu anda çok kullanılmadığı için Reye sendromuna eskisi kadar sık rastlamıyoruz. Ailelere önerimiz, ateş çıktığı zaman aspirinle düşürmesinler, grip ya da suçiçeğinin başlangıcı olabilir" dedi.