Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.53
Gram Altın
2490.52
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Aydın Doğan'a 'akaryakıt kaçakçılığı'ndan ceza kesildi

Gümrük Müdürlüğü ülkeye kaçak akaryakıt sokmaktan yargılanan Aydın Doğan'a, akaryakıt ithalatında eksik beyan nedeniyle 850 bin liralık ceza kesti.
Aydın Doğan'a 'akaryakıt kaçakçılığı'ndan ceza kesildi
07 May 2016 11:27:00
Gümrük Müdürlüğü ülkeye kaçak akaryakıt sokmaktan yargılanan Aydın Doğan'a, akaryakıt ithalatında eksik beyan nedeniyle 850 bin liralık ceza kesti.

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma sona eren ve 23 yıla kadar hapsi istenen Aydın Doğan'a gümrüklerden vergi kaçırma cezaları yağmaya başladı. Gazetesinde "Akaryakıtta vergi sıfır" diyerek yaptığı algı operasyonu, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporuyla çöken Doğan'a, İstanbul Gümrük Müdürlüğü'nden kaçırdığı akaryakıt nedeniyle 850 bin TL ceza kesildi.

9 BEYANNAMEYİ KAPSIYOR

Aydın Doğan ve 47 kişi hakkında 'akaryakıt kaçakçılığı' suçlamasıyla ilgili hazırlanan iddianame ve gümrük müfettişlerinin hazırladığı rapora istinaden İstanbul Gümrük Müdürlüğü, eksik beyanda bulunulduğu ve vergi farkı oluşması nedeniyle takibat başlatmıştı. Savcılılığın hazırladığı iddianamenin mahkemece kabul edilmesinden sonra harekete geçen İstanbul Beylikdüzü Gümrük İdaresi, 2003-2006 arasındaki 9 adet ithalat beyannamesi için 213 bin 200 TL ek vergi (gümrük vergisinin eksik alınması durumunda, gümrük mevzuatı uyarınca alımın gerçekleştiği tarihten itibaren üç yıl içinde dışalımı yapan kişilerin ödemesi gereken tutar) ve 639 bin 600 TL'lik de idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

İSTANBUL DIŞINDAKİ GÜMRÜKLER SIRADA

İstanbul Gümrüğü'nden çıkan idari ceza ve kaçırılan ek vergilerin tahsili kararı İstanbul Gümrüğü'nde gerçekleştirilmiş kapsıyor. Aydın Doğan ve 47 kişiyle ilgili iddianameye dayanak oluşturan Gümrük Teftiş Kurulu raporunda, POAŞ'ın Haramidere Gümrük Müdürlüğü'nde kayıtlı beyannamelerde 844 bin, Trabzon Gümrük Müdürlüğü'nde 14 bin, Samsun Gümrük Müdürlüğü'nde 1 milyon, Aliağa Gümrük Müdürlüğü'nde 466 bin, Ataş Rafineri Gümrük Müdürlüğü'nde 2.9 milyon, Antalya Gümrük Müdürlüğü'nde 425 bin, Derince Gümrük Müdürlüğü'nde ise 600 bin dolarlık eksik beyanda bulunduğu belirtilmişti. Diğer gümrük müdürlüklerinin de davalar açacağı ve eksik beyan nedeniyle oluşan vergi kaybının tahsilini isteyeceği belirtiliyor.

İDDİANAME MART AYINDA KABUL EDİLDİ

Aydın Doğan'ın da aralarında olduğu 47 kişi hakkında POAŞ'ta örgütlü akaryakıt kaçakçılığı iddiasıyla hazırlanan iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce martta kabul edilmişti. Haklarında 24.5 yıla kadar hapis cezası istenen Doğan ve POAŞ'ın üst düzey yöneticileri, 13 Temmuz'da hakim karşısına çıkacak. Aydın Doğan'ın 'akaryakıt kaçakçılığı' suçlamasıyla ilgili hazırlanan ve kabul edilen iddianamede, 56 sevkıyatın Gümrük İdaresi'ne daha düşük birim değerden beyan edilerek 6 milyon 328 milyon dolarlık eksik beyan yapıldığı vurgulanmıştı. Gümrük Teftiş Kurulu raporuna göre Doğan'ın piyasaya kaçak soktuğu akaryakıtın değeri olan 220 milyon dolara da müsadere yöntemiyle el konulacak. İthalatta eksik vergi ödemek için gerçeğe aykırı fatura beyan eden Doğan'ın şirketi POAŞ'ın ithalatta tahsil edilmesi gereken gümrük vergilerini (ithalde alınan KDV) kaçırdığı tespitine yer verilmişti..

Sabah