Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2429.86
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BABA NASİHATI

BABA NASİHATI
16 May 2014 00:00:00

Nasihatler hayatımıza yön veren ön önemli tavsiyelerdir. Atalarımız her ne kadar "Bin nasihatten bir musibet yeğdir" diyerek "öğüt tutmayanlara" bu sitemkar sözle ders verse de biz yine de Derviş Mehmed Zilli'nin oğlu Evliya Çelebi'ye verdiği şu nasihatları yeri geldiğinde hayatımızda tatbik edelim:

"Oğul, besmelesiz yemek yeme, fakir olursun.

Ser verecek sözün (sırrın) var ise sakın hanımına deme.

Cünüp iken yemek yeme.

Elbisenin söküğünü üstündeyken dikme.

İyi adını kötüye takma ve kötüye yoldaş olma, zararını çekersin.

Gözüm, yürü ileri, kalma geri. Alay bozma, tarla basma, dostların ayağına sarkma, komadığın yere el uzatma, iki kişi söyleşirken dinleme, ekmek ve tuz hakkını gözet, namahreme bakıp ihanet etme.

Davetsiz bir yere varma, varırsan güvenilir yerde dürüstlere var. Sır saklar ol, her mecliste duyduğun sözleri sakla.

Evden eve dolaşıp söz gezdirme, kınamaktan, koğuculuktan ve çekiştirmekten uzak ol.

İyi huylu ol, herkesle güzel geçin, inatçı ve sivri dilli olma. Senden ulular önünde gitme, ihtiyarlara saygı göster. Daima temiz olup dinin yasakladığı her kötülükten kaçın. Beş vakit namazını kıl, iyi halli ol, ilimle meşgul ol.

Oğul, dünya için nasihatim odur ki, daima zarif ve tok gözlü ol. Oturup kalktığın vezirlere, devlet adamlarına ve büyüklere varıp dünya için bir şey isteme, bu yüzden senden nefret edip seni küçük görmesinler.

Rıza lokmasına kanaat eyle, eline giren malı da israf etme, kanaatle geçin. Hadu00ees-i Şerifte 'El-kana'atü kenzün la yefna' (Kanaat tükenmez bir hazinedir) buyurulmuştur.

Dünya malını lokma ve hırka için sakla ki namerde muhtaç olma. Yarın, sağlıkta ve sayrılık (hastalık)ta lazım olur. Paranı israf eylemekden kendini pek sakla.

Gezip dolaştığın yerde kendini daima koru. Su uyur, gaddar ve hain düşmanlar uyumaz. Bu nasihatlerimi kulağına küpe eyle. Yürü oğul, sonun hayır ola."

///

"Allah ve Resu00fblü için (insanlara) öğüt verdikleri takdirde, zayıflara, hastalara ve (savaşta) harcayacak bir şey bulamayanlara günah yoktur. Zira iyilik edenlerin aleyhine bir yol (sorumluluk) yoktur. Allah çok bağışlayan ve çok esirgeyendir."

(TEVBE, 91)

///

"Allah Rasu00fblü, 'Din nasihattır, samimiyettir' buyurdu. 'Kime Ya Rasu00fblallah?' diye sorduk. O da, 'Allah'a, Kitabı'na, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara" diye cevap verdi."

(Müslim, İman, 95)

///

"Seyahat ya Resu00fblullah"

Evliya Çelebi 25 Mart 1611'de İstanbul'un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zilli, Süleyman'dan I. Ahmed'e kadarki padişahların kuyumcubaşılığında bulunmuş ve seferlere katılmıştır. Çelebi ailesi aslen Kütahyalı olup, fetihten sonra İstanbul'a yerleşmiştir. Evliya Çelebi'nin daha küçük yaşlarından itibaren içinde müthiş gezi arzusu vardı. Yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak istiyordu. Bu yüzden sarayda fazla kalamadı. Kendisinin anlattığına göre bir rüya üzerine meşhur gezilerine başladı. Gördüğü rüya şöyledir:

Rüyasında İstanbul'da Yemiş İskelesi civarında Ahi Çelebi Camii'ndedir. Orada muazzam bir cemaat vardır. Dikkat eder, Hz. Muhammed(sav)'i baş tarafta görür. Dört sadık halifesi ve diğer ashabı da hep oradadır. Hz. Muhammed'in yanına gidip ondan şefaat dilemek arzusundadır. Ama bir türlü cesaret edip de gidemez. En sonunda bir cesaretle gidip "Şefaat ya Resu00fblullah" diyeceğine, "Seyahat ya Resu00fblullah" der. Böylece, 70 yaşına kadar sürecek ve çeşitli tehlike, sıkıntı ve hadiseler geçirmesine rağmen vazgeçmeyeceği seyahati başlar.

İlk gezisini, İstanbul ve çevresine yaptı. Daha sonra İstanbul dışına çıktı. Artık, gezileri birbirini izliyordu. Tam elli yıl boyunca durmadan gezdi. Gezmek için gittiği son yer Mısır oldu. 1682 yılından sonra vefat etti.

Evliya Çelebi'nin bugün bile önemini taşıyan Seyahatname adlı eseri işte bu gezilerin ürünüdür. Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnamesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip olmuştur.

///

AHLu00c2K VE MANEVİYAT

KÖTÜLÜKLERİN EN ŞERLİSİ CEHALETTİR

Cahillik, ilim ve marifetten mahrumiyet demektir ve kötü ahlaktandır. Zira cahil kimse kendisini çirkinlik ve edepsizliklerden kurtaramaz. Görüşü daima hatalı olur, vebalden kurtulamaz. Cahillik bütün fenalıkların kaynağıdır. Cahilde birkaç haslet vardır ki; cehaleti onunla bilinir:

u2022 Kendisiyle ülfet edip, geçinen kimseye zulmeder.

u2022 Kendisinden aşağıda bulunanlara zulmedip hakkına tecavüz eder.

u2022 Sözünü, kendi aleyhinde olabileceğini düşünmeksizin söyler.

u2022 Bir kimsede üstünlük ve fazilet görürse ondan yüz çevirir.

Alimler derler ki:

"Cehalet bir binektir, ona kim binerse aşağılanır, kim de beraber gider ise yolunu şaşırır."

"Allah vergisi olan şeylerin hayırlısı akıl, insanın başına gelebilecek kötülüklerin en şerlisi de cahilliktir."

"Cahil bir şeye gözleriyle bakar; akıllı kalbiyle bakar. Yani cahil her şeyi dışarıdan gördüğü kadar bilir; akıllı ise her şeyi aklıyla tarttığı için dışını da içini de bilir."

////

Salihlerden olmanın yolu

Bİşr-İ Hafu00ee (rh) şöyle buyurdular: Rüyamda Peygamber Efendimizi (sav) gördüm. Bana: "Ya Bişr! Allah-u00fb Teala, senin dereceni niçin akranlarından üstün kıldı, bilir misin?" diye sordular. Ben "Hayır, ya Resu00fblullah" dedim. Buyurdular ki: "Sünnetime tabi olman, salihlere hizmet etmen, din kardeşlerine nasihatta bulunman, Ashabımı ve Ehl-i beytimi sevmen. Seni ebrarın (salih kulların) makamına ulaştıran işte bunlardır" buyurdular.

///

DAĞARCIK

ATACAMA ÇÖLÜ YAĞMURA HASRET

* 1707 - 1782 arasında yaşamış bir Rus kadının; 16 ikiz, 7 üçüz ve 4 dördüzü, 1725 - 1765 arasında dünyaya getirdiği belirlendi.

* Ünlü Arap şairi Kahire üniversitesi profesörü Şeyh Muhammed Abdul İbrahim 150 yaşında vefat etmiştir. 105 sene bekar yaşamış. 105 yaşında evlendikten sonra 5 çocuğu olmuştur.

* Atacama Çölü'ne 400 seneden beri yağmur yağmamaktadır. Yağan yağmur da havada buharlaştığından yere düşmemektedir.

* Erman Kunter, 1988 yılında Fenerbahçe formasıyla Hilalspor karşısında 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda da attığı 81 sayıyla bir devrede en fazla sayı üreten basketçi olarak da tarihe geçti.