Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bayburt Taşı Dünya'ya açılıyor

Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun Bayburt taşının daha ekonomik üretilebilmesi ve ihracatının artırılması için fabrika kurulacak
Bayburt  Taşı Dünya'ya açılıyor
19 May 2013 00:00:00
Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun Bayburt taşının daha ekonomik üretilebilmesi ve ihracatının artırılması için fabrika kurulacak

Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun Bayburt taşının daha ekonomik üretilebilmesi ve ihracatının artırılması için kente fabrika kurulacak. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu, yaptığı açıklamada, Bayburt'un çok eski zamanlardan bugüne doğal taşıyla ve taş işçiliğiyle ünlü olduğunu belirtti.

Tüf'ün ana merkezi Bayburt

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Karaoğlu,"Bayburt'ta çok çeşitli niteliklerde doğal taşlar mevcut. Özellikle tüf diye adlandırılan yumuşak taşlar, mermerler, granitler ve traverten yörede yoğun miktarda var" dedi. Kentteki doğal taş potansiyelinin tespiti için daha önce çok detaylı çalışma yapılmadığını ifade eden Karaoğlu, "2005 yılında bu konuda rezerv tespit çalışması gerçekleştirildi. Bayburt Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Bayburt Belediyesi öncülüğünde MTA'yı ilimize davet ettik. Bayburt'ta ilk defa yapılmış çalışmayla doğal taş rezervi tespit edildi. Bayburt'ta ekonomik değere sahip 200 milyon metreküpe yakın doğal taş tespit edildi" diye konuştu.

Bayburt taşı 10 milyon yılda oluşuyor

O dönemde Bayburt taşıyla ilgili sorunun, taşın ilkel yöntemlerle çıkartılması olduğunu anlatan Karaoğlu, şunları söyledi: "Taşı yüzde 80 fireyle elde ediyorduk, çünkü taş patlatma yöntemiyle çıkartılıyordu. Bayburt taşının yaklaşık 10 milyon yılda oluştuğu söyleniyor, dolayısıyla çok daha ekonomik tüketilmeliydi. Bu doğrultuda İl Özel İdaresi öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Belediyesi, Mermerciler Derneği, Ziraat Odası ve Sanayi Sitesi'nin ortak çalışmasıyla Bayburt doğal taşının ileri teknolojik altyapıyla üretileceği bir fabrika için Avrupa Birliği nezdinde ilk adımı attık ve proje yaptık. 9,5 milyon avroluk projemiz kabul edildi."

Doğal taş yüzde yüz yerli

Karaoğlu, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaleri Üreticileri Birliği verilerine göre dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 48'inin Türkiye'de olduğunun tespit edildiği ancak Türkiye'nin dünya doğal taş pazarındaki payının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Bunun bir çelişki olduğunu dile getiren Karaoğlu, "Bu çelişkinin bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Çünkü doğal taş bütün unsurlarıyla yüzde yüz yerli ihracat kalemidir." Yaptıkları tespitlere göre Bayburt'ta 27 taş ocağında yaklaşık 220 işçinin çalıştığını da dile getiren Karaoğlu, "geçen yıl arzu ettiğimiz kadar ihracat gerçekleştiremedik. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 48 bin dolar gibi çok cüzi bir rakam. Kanada'ya 45 bin dolarlık, Fransa ve Karadağ'a da 3-4 bin dolarlık ihracatımız söz konusu. Bu rakamları daha yukarı taşımak için bu fabrikayı en kısa zamanda, Bayburt'taki bütün doğal taş sektörünün kullanımına sunacağız" dedi.