Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2480.77
BIST 100
9547.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bayram kutlamak dinde sünnettir

Ali Rıza Hoca, bu cuma bayramın önemine dikkat çekiyor.
Bayram kutlamak dinde sünnettir
14 May 2021 09:00:00
Ali Rıza Hoca, bu cuma bayramın önemine dikkat çekiyor.

BİSMİLLÊHİRRAHMÊNİRRAHÎM...

İslâm, kişiyi Hakka yönelten ve Halk insanı kılacak görevler yükleyen Din’dir. Bu sebeple Müslümanı, Hak ve Halk insanı olarak tanımlayabiliriz. Bayramlar Hak ve Halk insanı olmanın yoğun olarak yaşanması gereken günlerdir. Bayram günlerindeki görevlerimizi şöylece özetleyebiliriz:

Bayramlarımızda ilk görevimiz Hak insanı olduğumuz bilinciyle bayram namazı kılmaktır. Bunu da bayrnamın ilk günü yerine getirdik Allah'ın izniyle.

Peygamberimizin, Medine’ye hicretinin ikinci yılından itibaren sürekli olarak kıldığı bayram namazları, yalnız erkeklerin değil kadınların da yükümlü kılındığı bir görevdir.

Hediyeleşmek

Hediyeleşme özellikle bayram günlerinde önemsememiz gereken bir fazilettir. Peygamberimiz, “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız.” buyurmakta, ”Hediyeleşiniz ki birbirinizi sevebilesiniz.” öğüdünü vermektedir.

Onun bu müjdeli beyanlarından hareketle sevgi üreten hediyeleşmeyi İslâmî bir görevimiz olarak algılamalıyız.

Gücümüz ölçüsünde ihtiyaç karşılayacak bir maddeden küçücük bir kitaba, tek bir çiçeğe, bir çift çoraptan bir kaleme ve bir anahtarlığa kadar her maddeyi hediyeleşme aracı kılabiliriz.

Büyükleri ziyaret

Her zaman yapılması gereken bu görevimiz, özellikle bayramlar da ihmal edilmemelidir. Telefonla olsun ilişki kurmalı ve dua almalıyız. Akrabamızın özellikle hasta ve tutuklu olanları da unutulmamalıdır. Peygamberimiz akraba ilişkilerini sürdürmenin Cennet’e götürücü bir amel olduğunu müjdelemişlerdir.

Dargın olduğumuz kişilerle barışmak

Peygamberimiz Müslümanların üç günden fazla dargın durmalarını yasaklamıştır. Bu sebeple özellikle Bayramlarımızı, birbirimizi bağışlayarak dargınlıklarımızı gidereceğimiz günler olarak değerlendirmeliyiz. Çünkü bağışlamak, Cennet’i ve armağanlarını kazandıracak işlerdendir. Nefislerimize ağır geldiği için kendimizi Cennet kazandıracak erdemlerden yoksun bırakmak akıl işi değildir.

Peygamberimiz bizleri şöylece müjdelemişlerdir:

– Üç haslet/özellik vardır ki bunlara sahip olan kişiyi Allah kolay ve basit bir muhakeme ile hesaba çeker ve onu rahmeti ile Cennet’e koyar. Bunlar da seni yoksun bırakana vermen, seninle ilgiyi kesene alâka göstermen, sana haksızlık edeni affetmendir.

Bayramlarda eğlence

Bayramlar sevinç günleridir. İnsan doğası, eğlenceye de muhtaçtır. Sevgili Peygamberimizin eşi Hz. işe annemiz şöyle anlatıyor: Bir bayram günüydü. Yanımda bulunan iki genç kız def çalıyor, ezgiler söylüyorlardı. Hz. Peygamber geldi, yatağa ilişti ve yüzünü çevirdi. Bir süre sonra babam Ebû Bekir geldi. Peygamberin huzurunda –Şeytânî enstrümanlı müzik ha! diyerek beni azarladı.

Sevgililer sevgilisi Peygamberimiz, Ebû Bekir’e dönerek onu şöylece uyardı:

– Ya Eba Bekir! Kızları kendi haline bırak. Her toplumun bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır. (Buharî Îdeyn 2)

Peygamberimiz bir bayram günü, namaz kıldıkları mescitlerinde kılıç-kalkan gösteri yapılmasını onaylamış ve genç eşi işe annemize de izlettirmiştir. Sonuç olarak söyleyebileceğimiz şudur:

Alkollü içkiler ve kadın erkek bedensel temasları içeren oyunlardan kaçınarak mahalli eğlencelere yer verebiliriz.

Kâbir Ziyareti

Bayram günlerinde kabir ziyareti yapmamız için dinimizde özel bir teşvik yok ise de engel de yoktur. Geleneksel güzelliklerimiz içinde yer alan bu tür ziyaretlere ihtiyaçlı olduğumuz bilinmelidir. Vefa göstermeliyiz ki biz de unutulmayalım. Peygamberimiz kabir ziyaretine teşvik ederek şöyle buyurmuştur:

“Kabirleri ziyaret ediniz. Zirâ kabirleri ziyaret, dünya hayatını, taparcasına ihtirasla yaşamanızı engeller ve hiret Hayatı’nı hatırlatır.”

Bütün okuyucularımızın bayramını tebrik eder, bizleri bayram görevlerimizi yapmaya muvaffak kılmasının dilerim.

Garipleri sevindirmek

Ramazan ve Kurban Bayramları, Müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştirdiği güzel günlerdir. Bu mübarek bayramlarda; küs olanlar barışır, yetim ve fukaralar sevindirilir ve büyükler hatırlanır. Gariplerin gönlü alınır, hal ve hatırları sorulur, onlara hediyeler verilir. Bayram günleri Peygamber efendimiz özellikle büyük bir sevinçle kutlardı. İslam’ın ilk döneminden beri bayramlar büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.

Bayram günü şunları yapmak sünnettir

* Erkenden kalkmak.

* Misvâk kullanmak.

* Güzel kokular sürünmek.

* Yeni ve temiz elbise giyinmek.

* Namazdan önce tatlı yemek.

* Yüzük takmak.

* Müminlere selâm vermek.

* Güler yüzlü olmak.

* Müminlerle bayramlaşmak

* Fakirlere sadaka vermek.

* Dargınları barıştırmak.

* Akrabayı ziyâret etmek.

* Din kardeşlerini ziyâret etmek.

* Ziyârette hediye götürmek.

* Kabirleri ziyâret etmek.

* Misâfirlere ikram etmek.

* Çocukları sevindirmek

* Çok duâ ve tevbe etmek.