Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2423.58
BIST 100
9681.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Bayramımız zehir olmasın

Acil Tıp Uzmanı Dr. Nedim Uzun, bayram sonrası yeniden kısıtlamalara dönmemenin yolunun aşı ve bireysel tedbirleri uygulamaktan geçtiğini belirterek, "Sağlığımızı riske atmayalım ve aşı olalım. Ayrıca fiziki mesafeyi koruyalım ve açık alanlarda vakit geçirmeye özen gösterelim. Bayramlaşmayı kucaklaşmadan ve temas kurmadan gerçekleştirelim" dedi.
​Bayramımız zehir olmasın
20 Temmuz 2021 01:00:00
Acil Tıp Uzmanı Dr. Nedim Uzun, bayram sonrası yeniden kısıtlamalara dönmemenin yolunun aşı ve bireysel tedbirleri uygulamaktan geçtiğini belirterek, "Sağlığımızı riske atmayalım ve aşı olalım. Ayrıca fiziki mesafeyi koruyalım ve açık alanlarda vakit geçirmeye özen gösterelim. Bayramlaşmayı kucaklaşmadan ve temas kurmadan gerçekleştirelim" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Acil Tıp Uzmanı Dr. Nedim Uzun, kısıtlamasız geçen Kurban Bayramı’nda vatandaşa rehavete kapılmamaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Maske, mesafe ve temizlik konusunda taviz verilmemesi gerektiğini söyleyen Uzun, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Dr. Nedim Uzun, “Fiziki mesafeyi koruyalım. Bireysel tedbirleri elden bırakmayalım. Kapalı alanlar yerine açık alanları tercih edelim. Sağlığımızı riske atmayalım ve aşı olalım. Ayrıca virüsle baş etmenin en önemli yolu bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktır. Yaz döneminde mutlaka bol sıvı tüketelim, düzenli uyuyalım” ifadelerini kullandı.

"Açık alanları tercih edelim”

Kurban Bayramı’nda bayramlaşmak için açık alanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzun, “Kapalı alanlarda çok dikkatli olmalıyız. Evlerimizi sıklıkla havalandırmalıyız. Bayramlaşmayı mesafeye dikkat ederek, kucaklaşmadan, temas kurmadan açık alanlarda gerçekleştirebiliriz. İmkân varsa bahçede, terasta bulunmakta fayda var. Salgında risk grubunda yer alan 65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın bu kuralları daha sıkı uygulaması gerekiyor. Onları riske atmamalıyız ve mesafeyi mutlaka korumalıyız. Risk grubundaki kişilerin ev içi bayramlaşma esnasında maskelerinin takılı olması gerekiyor.”

Nedim Uzun_d3d2c50843bdc4d51653a0287db138bf.jpg

“Artış yaşanabilir”

Bayramla birlikte vaka sayısının artabileceğini söyleyen Uzun, “Zor ve stresli bir süreçten geçiyoruz. Pandemiden dolayı herkes bunaldı, sıkıldı. Bu noktada vatandaşlarımızı korkutmak değil, bilgilendirmek gerekiyor. Peki, bayramla birlikte vaka sayısı artar mı? Bir miktar artış yaşanabilir. Açıkçası ben büyük bir yükselme öngörmüyorum. Çünkü şu an yaz dönemindeyiz ve laboratuar çalışmaları hava sıcaklığı ve nem oranı arttıkça virüsün bulaşma hızının düştüğünü gösteriyor. Bu hızın düşmesi ise ‘bulaşmaz’ anlamına gelmiyor. Bu nedenle maske, mesafe ve temizlik hala büyük önem arz ediyor. O yüzden tedbirlere mutlaka uymamız gerekiyor” dedi.

“Bol sıvı tüketin”

Virüsle baş etmenin en önemli yolunun bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçtiğini vurgulayan Uzun, “Çok üzerinde durulmayan ve gündeme gelmeyen konu virüsle karşılaştığınızda bağışıklık sisteminizin durumudur. Yani virüsle karşılaştığınızda bağışıklık sisteminiz güçlüyse, kronik hastalığınız yoksa ve ileri yaşta değilseniz hastalığı hafif veya asemptomatik atlatabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin her zaman güçlü olması için uygulanması gereken bazı temel hususlar var. Özellikle yaz dönemi sıvı kaybı çok fazla. Bu nedenle bol sıvı tüketilmeli. Dengeli beslenmeli ve düzenli uykuya dikkat edilmeli. Çünkü düzenli uyku uyuduğunuz takdirde bağışıklık sisteminiz her zaman güçlü olur. Dolayısıyla virüsle karşılaştığınızda bağışıklık sisteminizi geçemez” ifadelerini kullandı.

“Aşı imkânını kullanın”

Salgına karşı en büyük silah olan aşının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Uzun, “Elimizde aşı gibi bir imkân var. Böyle bir imkân varken bunu kullanmamak yanlış. Özellikle risk grubundaki kişilerin daha da sıkı aşılamada yer alması lazım” dedi.