Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2306.59
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BMGK Güney Sudan'daki şiddet için toplandı

BMGK üyeleri, Güney Sudan'daki insan hakları ihlallerini görüşmek üzere bir araya geldi.
BMGK Güney Sudan'daki şiddet için toplandı
24 Nisan 2014 09:41:00
BMGK üyeleri, Güney Sudan'daki insan hakları ihlallerini görüşmek üzere bir araya geldi.

BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) sağladığı detaylı raporlar ve çeşitli medya organlarında yer alan Bentiu ve Bor'daki şiddete ilişkin haberlerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Güney Sudan'daki gelişmelerle ilgili acil bir toplantı gerçekleştirdi.

15 ülkeden oluşan BMGK üyelerinin, Nijerya'nın BM Daimi Temsilcisi Joy Ogwu başkanlığında bir araya geldiği toplantıda, BM'nin Barışgücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous ve BM'nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İvan Simonoviç brifing verdi.

Güney Sudan'daki son durumla ilgili istişarelerde bulunulan ve sivillere yönelik saldırılara yoğunlaşılan toplantıda BMGK üyeleri, Güney Sudan'dakişiddet olaylarının görüntülerini izleyerek, yaptırım konusunu ele aldılar.

Toplantı sırasında twitter üzerinden görüşlerini ifade eden Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, ''sığınmacılar için güvenli bir yer yok'' ifadesini içeren mesaj atarken, toplantıda brifing veren Herve Ladsous da ''şiddetin döngüsü derhal durdurulmalı'' diyerek, eğer durdurulamazsa insani felaketin daha da kesinlik kazanmış olacağını ifade etti.

Fransız Büyükelçi Araud, gazetecilere yaptığı açıklamada ise "Belki de artık Güney Sudan'da hükümetle işbirliği yapamayacağımız gerçeğiyle yüzleşmek zorunluluğumuz var'' dedi.

BM yetkilileri, aylarca süren savaş nedeniyle 1 milyona yakın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve ülkenin ciddi bir kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyorlar. Yine BM kaynaklarına göre, Bentiu'daki BM üssünde, 22 bin civarında sivilin sığınaklarda yaşadığı belirtiliyor.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü, BMGK'ya yaptığı çağrıda Bentiu'daki cinayetlerin araştırılmasını istedi.

ABD'den tasarı hazırlığı

Öte yandan, ABD'nin insan hakları ihlallerinin faillerine yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı hazırlığında olduğu belirtilirken, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samanta Power da toplantının ardından twitter üzerinden verdiği mesajda, ''siyasi yağmacılar ve sivilleri hedef alanlara yönelik yaptırım" çağrısında bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Güney Sudan'da sivillerin katliamını kınandığı ve insanların liderlerinin ihanetine uğradığı ifade edildi.

BMGK'da perşembe yapacağı toplantıda ise Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ladsous ve BM-Afrika Birliği Ortak Özel Temsilcisi ve Başarabulucu Muhammed İbn Chambas BMGK üyelerine Sudan'ın başkenti Darfur'daki güvenlik ve insani durumla ilgili bir brifing verecek.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan