Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.32
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Böcekleri 'mavi' ile avlıyor

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bir meyve üreticisi, ağaçlara zarar veren ve meyve üretiminin düşmesine yol açan 'bakla zınnı' böceğine karşı su dolu mavi renkli leğenlerle mücadele ediyor
Böcekleri 'mavi' ile avlıyor
05 May 2013 00:00:00
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bir meyve üreticisi, ağaçlara zarar veren ve meyve üretiminin düşmesine yol açan 'bakla zınnı' böceğine karşı su dolu mavi renkli leğenlerle mücadele ediyor

DİYARBAKIR'ın Eğil ilçesinde meyve üreticisi bir çiftçi, ağaçlara zarar veren ve meyve üretiminin düşmesine yol açan "bakla zınnı" böceğine karşı su dolu mavi renkli leğenlerle mücadele ediyor. İlçede meyve üreticiliği yapan Şahabettin Efe, ağaçlara zarar veren böceklere karşı su dolu mavi leğenle mücadele yürütüyor. Mavi leğenli mücadele yöntemiyle her gün çok sayıda böceğin bertaraf edildiğini anlatan Efe, "Bu yöntemi İlçe Tarım Müdürlüğündeki görevlilerin tavsiyesi üzerine denedik.

Bakla Zınnı'sından çok çektik

Geçtiğimiz yıl aynı zararlıyla karşılaştık isminin 'bakla zınnı' olduğunu ve mavi renkli her türlü nesnelerin böceğin ilgisini çektiğini öğrendik. Ancak zararlı ile mücadelede biraz geciktik. Geçen yıl çok fazla ürün kaybımız oldu" dedi. Çiftçi Şahabettin Efe, özellikle elma ve badem bahçelerinde ürün kaybı yaşandığını belirterek şöyle dedi: "Çiçek döneminde bu böcek ortaya çıktığı için ilaçlama da yapılamıyor. İlaçlama yapılırsa yine ürün kaybı oluyor. Biz de bahçede çeşitli aralıklarla yerleştirdiğimiz 400 adet leğenin içine yarıya kadar koyduğumuz su ile böceklere tuzak kurduk. Her gün binlercesi bu leğenlere doğru uçuyor" diye konuştu. Efe, böceklerin, mavi rengin cezbetmesi nedeniyle içinde su bulunan leğene atladıklarını ifade ederek, tarım ilacı kullanmadan yürütülen leğenli mücadelenin daha etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Mavi ışığı çekici buluyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bayram, bakla zınnı böceğinin çoğunlukla bitkilerin çiçeklenme döneminde ortaya çıktığını ve yumuşak çekirdekli meyvelerde önemli bir sorun olduğunu bildirdi. Bütün böceklerin eğilim gösterdiği renkler olduğuna değinen Bayram, "Bu tür böcekler mavi ışığı kendisine çekici buluyor ve ona doğru yöneliyor. Su doldurulmuş leğen kullanımı da bir mücadele yöntemidir. Su yansımasından dolayı da direkt suyun içine düşüp ölüyorlar" dedi.