Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2438.08
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

CAMİYE KOŞALIM, KUR'AN'LA BULUŞALIM

CAMİYE KOŞALIM, KUR'AN'LA BULUŞALIM
20 Haziran 2014 00:00:00

HAZIRLAYAN: SABRİ GÜLTEKİN

Bu yılki yaz Kur'an kursları, 'Camiye Koşalım Kur'an'la Buluşalım' sloganıyla 23 Haziran'da kapılarını açacak. 16 Haziran'da başlayan kayıtlarla Kur'an kurslarına 3 milyondan fazla öğrencinin katılması bekleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen yaz Kur'an kurslarının zili 23 Haziran'da çalacak. Yaz kursları 22 Ağustos'ta sona erecek. Yaz Kur'an kurslarına kayıt için yaş ve okul şartı aranmayacak.

Açılış programı 23 Haziran'da

Kursların bu yılki teması 'Camiye Koşalım Kuran'la Buluşalım' olarak belirlendi. Kur'an kurslarına katılımcı sayısını 3 milyona çıkarmayı hedefleyen Diyanet, Kur'an kurslarını velilerin de katılımının olacağı bir açılışla gerçekleştirecek. 23 Haziran Pazartesi günü saat 10.00'da Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde yaz Kur'an kursları açılış programı yapılacak.

Derslerde birbirinden renkli etkinlik

Yaz Kur'an kurslarında Kur'an eğitiminin yanı sıra temel dini bilgiler, siyer ve ahlak dersleri de yer alacak. Kurslarda Dinimi Öğreniyorum, Elif-Ba ve Kur'an öğrenme CD'leri ücretsiz olarak öğrencilere dağıtılacak. Kurslara katılanlar Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlamanın yanısıra temel dini bilgileri, Hz. Peygamber'in hayatını da sistemli bir müfredat çerçevesinde öğrenebilecek.

***

Rabbimizinbütün insanlığa hitabeden bir kelamı olan Kur'an, Arapça olarak indirilmiştir. Buna Kur'an'da şu ayetle işaret edilir. "İşte böylece biz onu Arapça bir Kur'an olarak indirdiku2026" (Taha Su00fbresi, 113) Kur'an'da olan mucizevu00ee tatlılık, güzellik, etkileyicilik ve çok yüksek edebu00ee zevk ancak onu dikkatle okumakla anlaşılabilir. Onu okuyan kimse doğrudan doğruya Allah'ın sözünü dinlemiş ve Allah ile muhatap olmuş demektir. Bu çok şerefli muhataplığı kazanabilmek için Kur'an okumayı öğrenmek gerekir. Sevgili Peygamberimiz(sav), "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir" (Buhari, Fedailu'l-Kur'an, 21) buyurarak Kur'an öğrenmenin büyük faziletine işaret etmiştir.

Peygamberimizin en büyük mucizesi

Kur'an'ın anlatış ve üsluplarındaki güzellik, söz sanatlarındaki zenginlik, az sözle pek çok şeyler anlatması, kalp ve ruhu etkisi altına alan akıcı ahengi, harf ve kelimelerinin seçimindeki ruhu okşayan zevk gibi birçok özellikleri mucize derecesindedir. Bütün İslam alimleri, Kur'an'ın bu belağat seviyesine insanların yetişemeyeceği konusunda görüş birliği halindedirler. Bundan dolayı, peygamberimizin en büyük mucizesi Kur'an'dır. Çok kimseler, sadece Kur'an'ı dinlemekle "Bu güzel söz asla bir insan sözü olamaz. Bu ancak Allah kelamıdır" diyerek Müslüman olmuşlardır. Elbette değil bir insan, bütün insanlar toplansalar Allah'ın sözü kadar güzel ve mükemmel bir söz söyleyemezler. Kur'an buna şu ayetle işaret eder: "u2026Andolsun insanlar ve cinler bu Kur'an'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler." (İsra Su00fbresi, 88)

Ebedi mutluluğun kaynağı

Tarih boyunca Müslümanlar, Allah'ın kelamı olan yüce Kur'an'a çok büyük önem vermişlerdir. Bir ibadet aşkıyla okumuşlar, ezberlemişler, dinlemişler, yazmışlar, öğrenmiş ve öğretmişlerdir. Bu gün de ülkemizde Kur'an öğretimi, Kur'an kurslarında, camilerde ve özellikle yaz kurslarında yapılmaktadır. Kur'an bilen veya öğrenen kimseler bunun kıymetini iyi bilmeli, düzenli olarak mümkünse her gün okumaya çalışmalıdır. Ayrıca ömür boyunca Kur'an okumayı hiç bırakmamalı ve sürekli olarak başından sonuna kadar Kur'an'ı okuyup hatmetme gayreti içinde olmalıdır. Kur'an'ı hatmetmenin önemi hakkında Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur:

"Bir defasında kendisine, 'Ey Allah'ın Resu00fblü, Allah'a hangi amel daha sevimlidir?' diye sorulduğunda 'Kur'an'ı başından sonuna okuyup, bitirdikçe yeniden başlamaktır' cevabını vermiştir." (Tirmizu00ee, Kıraat 4)

11 AYIN SULTANI

Rahmet ayı geliyor

Ramazangeliyor, rahmet ayı geliyor, günahlardan bağışlanma ayı geliyor, küslerin barıştırıldığı, fakirlerin anımsandığı ay geliyor...

Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne hakim kılındığı her evden yüksek sada ile işitildiği ve bu vesileyle evlerin nur ve bereketle dolduğu ay geliyor...

Teravihlerde camilerin dolduğu, gönüllerin Allah, Allah sesleriyle coştuğu, inanmayanların bile Allah'a inanasının geldiği ay geliyor...

Fukara akıllarımızın İslamiyet nu00fbruyla ziyalandığı, ruhumuzun adeta namaz ve oruç vasıtasıyla doruğa ulaştığı, sevapların bire bin, on bin, yirmi bin, otuz bin yazıldığı affımıza vesile olan en büyük ay geliyor...

Gözlerimizin yanlışa bakmaktan, kulaklarımızın yanlışı işitmekten, burnumuzun yanlış kokuları almaktan, hatta hayallerimizin yanlış fikriyatları düşünmekten halas olduğu ay geliyor...

Ruhun cesede, aklın mideye, kalbin nefse hakim olduğu ay geliyoru2026

NÜKTE

KOŞUN, MİRAS DAĞITILIYOR...

Gününbirinde Ebu Hureyye (ra) sokakta gördüğü insanlara:

"Burada boşu boşuna ne dolaşıp duruyorsunuz? Mescide koşun; orada Resül-i Ekrem'in (sav) mirası bölüşülüyor. Siz de alın", der.

Bunu işiten kişiler hemen mescide giderler. Ama orada herhangi bir mal varlığının paylaşıldığını göremeyince de geri gelip, Ebu Hureyre'ye:

"Biz senin söylediğin gibi bir taksim görmedik", derler.

Ebu Hureyre:

"Peki ne gördünüz?" diye sorar. Onlar da:

"Mescidde kimi Kur'an okuyor, kimi zikir yapıyor, kimi ilim öğreniyor", derler.

Bunun üzerine Ebu Hureyre şöyle der: "İşte Resül-i Ekrem'in (sav) mirası odur."

DÜNYAYI DEĞİŞTİREN İCATLAR

u00b7 *ELEKTRİK

BenjaminFranklin elektrik üzerine deneyler gerçekleştirdi. Daha sonra Luigi Galvani, Alessandro Volta, Micheal Farayday, Andre-Marie Ampere ve Georg Simon Ohm, çalışmaları ile önemli katkılarda bulundular. 19 ve 20. Yüzyılda ise elektrik mühendisliği tarihinin en önemli isimlerinden bazıları ortaya çıktı.

*TEKERLEK

En eski tekerlek, yaklaşık 5 bin yıl önce Mezapotamya'da yapıldı. Tekerlekle ilgili en eski kayıt ise (MÖ) 3500 yıllarına aittir.