Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2293.56
BIST 100
9059.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Canlı yayında seçim öncesi son karşılaşma

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi iki lider ikinci kez karşı karşıya geldi.
Canlı yayında seçim öncesi son karşılaşma
23 Ekim 2020 07:57:34
ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi iki lider ikinci kez karşı karşıya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimleri öncesinde, Cumhuriyetlerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden Nashville, Tennessee'de NBC Beyaz Saray muhabiri Kristen Welker'in sunduğu münazarada ikinci kez karşı karşıya geldi.

Münazara sona erdi...

BİDEN: Biz bu ekonomiyi büyütebiliriz. Temiz enerji bize yol gösterebilir.

TRUMP: Bunu dedi ben bu videoyu çıkaracağım. Siyahiler açısından en iyi istihdam rakamlarına ulaştık. Ben vergileri azaltmak istiyorum ama o artırmak istiyor.

BİDEN: Ben hiçbir zaman su ile petrol çıkarmaya karşıyım demedim.

TRUMP: Enerji konusunda dışa bağımlılığımız sıfır. Rüzgar enerjisi kuşları öldürüyor. Senden daha iyi biliyorum.

BİDEN: Bu bilgiler nereden geliyor bilmiyorum. 100 milyar dolar diyor bilmiyorum. Bu rüzgar enerjisineinsanları kanser ediyor diyor.

TRUMP: Onun planıyla insanlar para kaybedecek. 100 trilyonluk yatırımdan bahsediyor. 100 yıl çalışsak bu kadar harcayamayız. Binaları yıkıp yenilerini koyacak küçük pencereleri olacak.

BİDEN: Küresel ısınma dünyaya büyük bir tehdittir. Herkes bizim zamanımız kalmadı. Bizi artık zor bir duruma soktu. Ben çevresel örgütlerle konuşuyorum. Biz 50 bin şarj istasyonu yapacağız.

TRUMP: Bu siyasetçiler hep böyle, laftan ibaret. Bu Obamanın yardımcısı, Obama ile birlikte 8 yıl hiçbir şey yapmadılar. 8 yılda neden yapmadınız. 8 yılnız vardı Obama ile çünkü yalandan ibaretsiniz. 1 trilyon ağa programımız var. Ben temiz hava istiyorum. Ben Obama'nın bunu söylediğini duymadım. Çin'e bakın ne kadar kirlettiklerine bakın.

BİDEN: 80'lerde biz uyuşturucu ile ilgili bir yasa getirdik bu çok yanlıştı. Uyuşturucu mahkemeleri kullanmamız gerekiyor. Uyuşturucu kullananların hapishaneye değil tedavi altına alınması gerekiyor.

TRUMP: Ben Abraham Lincoln'den sonra dedim.

BİDEN: Abraham Lincoln zamanındaki en ırkçı başkanlardan biridir. Sınırların ötesinde herşeyi kötü hale geldi.

TRUMP: Neden daha önce yapmadın Joe? Ben Barrack Obamayı gördükten sonra başkan oldum. İyi bir başkan olsaydı ben aday olmazdım. Polisleri domuz gibi kızartın diyorlardı ve ben siyahi hayatlar hayatını böyle duydum o yüzden kötüler dedim. Ben burada en az ırkçı kişi benim.

BİDEN: Ben hiçbir zaman bunu söylemedim. Bu "yeterince insan yok cezaevinde" dedi. Bir araştırın. Sistemi kökten değiştireceğiz.

TRUMP:Siyahilere süper yırtıcılar dedi bu. Abraham Lincoln haricinde kimse benim yaptığımı yapmadı. Çok liberal insanlar oval ofiste ağladılar.

BİDEN: Benim kızım sosyal alanda çalışıyor. Ben kızıma hiçbir zaman polislere nasıl davranacağı konusunda bilgi vermedim ama siyahilere aileleri bunu söylemek zorunda kalıyor. Çünkü siz hedef alınabilirsiniz. Biz bunu yaşamadık. Trump'ın döneminde ırkçılık arttı.

TRUMP: Bu, kanunları bilmiyor. Suçlular geri dönmüyor. Piyasayı bilmiyorsun Joe.

BİDEN: Çok uzun sürdü işleri düzeltmemiz. Ben Amerika başkanı olacağım. Bu çocuklara vatandaşlık yolu açılacak. Ebeveynleri nehri geçerken bu çocuklar orada kaldı. Biz onlara borçluyuz. Bizim onlara bir borcumuz var.

TRUMP: Kafesleri kim inşa etti Joe? Çocuklar o kadar iyi bakılıyor ki...

BİDEN: Ebeveynlerinden ayırdılar bunlar.

TRUMP: Yabancı çocukları kaçakçılar kullanıyorlardı. 300 mil'lik sınırlarımız var. Kafes inşa ettiler Trump inşa etti dediler.

BİDEN: Maaşlar artırılmazsa insanlar yoksul hale gelecek.

TRUMP: Tabii ki küçük işletmelere yardımcı olmamız lazım ama maaşları arttırırsak, iş verenler batabilir. Buna eyaletler karar vermeli. Bazı eyaletlerde 15 dolar iyi bir para ama bazı eyaletlerde bunu ödeyemeyebilirler.

BİDEN: Bu paketi yaz başında geçirdiler. Bu paket orada var. Ben bunun başındayken yerel topluluklara para çıkardım insanlara yardım etmek için. Bu desteklemiyor insanları. Biz birleşmiş milletleriz. İnsanlar işini kaybedecek. Federal hükümetin onlara yardım etmesi gerekiyor. İnsanların maaşını arttırmak doğru zaman. Küçük işletmelerin 1/6'sı yok oluyor.

TRUMP: Senatodan onay almam lazım. Senato hiçbir şeyi onaylamıyor çünkü 3 Kasım yaklaşıyor diye onaylamıyor biz de insanlara yardım edemiyoruz.

BİDEN: Benim geldiğim yerde insanşlar borsaya bakmazlardı. Yalnızca borsaya bakarak ölçüyor başarıyı.

TRUMP: Kendi yok etmeye çalışıyor. Ben seçilirsem piyasalar yükselecek.

BİDEN: Joe Biden'a karşı yarışıyor ben hepsini yendim. Sosyal güvenlik 2023'te yok olacak bu yok edecek.

TRUMP: Sosyal güvenlik sistemini yıkmak istiyor. Bütün ülkeyi yıkmak istiyor.

BİDEN: Daha iyi planlar hazırlayacağız insanlara. Primler azalacak.

TRUMP: 8 yıldır başkan yardımcılığı yaptı. Hiçbir şey değiştirmedi. Su ile petrol aramayacağız diyor. Pensilvanya'ya gidip su ile petrol arayacağız diyor.

BİDEN: Benim yapacağım şey ObamaCare'ı BidenCare yapmak. İlaçların fiyatlarını azaltacağız. Özel sağlık sigortalarını destekliyorum. Ne ObamaCare yok olacak ne de özel sağlık sigortaları yok olacak. O bunların hiçbirini yapamaz.

TRUMP: İyi ilişkilerinizin olması kötü bir şey değil dış politikada. Bana tam bir enkaz bıraktılar. Çok tehlikeli yıllar geçirdik. Hiç kimsenin mümkün olduğunu düşünmediği bir şey yaptım. ObamaCare sitemi kötü. Benim yapmak istediğim daha iyi bir sağlık yasası.

BİDEN: Çin'e gittiğimde neden füzeler bu kadar yakında bunu konuşmuştuk. Çin onları kontrol etmemiz gerekiyor eğer bunu siz de istiyorsanız bize yardım edin dediler. Ama Kim'e bakın haydut Trump'ın dostu.

TRUMP: Hadi ailelerden bahsedelim. Hadi Joe daha iyisini yapabilirsin. Bizim Kuzey Kore ile iyi ilişkilerimiz var ama değişik bir adam.

BİDEN: Konu aslında benim ailem değil sizin aileniz. Biz sizin ailenizden bahsetmek istiyoruz ama o Çin'den bahsediyor.

TRUMP: 28 milyar dolar verdim ve onlar develüasyon yaptılar ve parayı ödediler biz de çelik endüstrisini kurtardık.

BİDEN: Çin'in uluslararası kurallara göre hareket etmesi gerekecek. Peki Trump ne yaptı? Trump Kuzey Kore liderini kucakladı. Biz diğer müttefiklerimizle çalışarak Çin ile iş yapacağız.

TRUMP: Birçok ülkede benim banka hesabım var. Ben iş adamıyım. Çinle iş yapmayı düşünüyordum milyonlarca insan gibi ama yapmadım hesap kaldı öyle ama Joe iş yaptı. O ABD Başkan Yardımcısıydı. Onun ailesi elektrikli süpürge gib bütün parayı çekti.

BİDEN: Bunların hepsi yalan.

TRUMP: Biden'ın oğlu uzun zamandır işsizdi ve bir anda şirket kurdu.

BİDEN: Ukrayna'da sorun yaşayan bu adamdı. Çin'den para kazanan kişi Trump'tır.

TRUMP: Ben resmen 3 yıl önve saçma sapan bir cadı avıyla karşılaştım. Vergi kayıtlarım dahil her şeyi araştırdılar tek bişey bulamadılar. 1 milyon dolar harcasım senin açığını bulurum Joe.

BİDEN: Şimdi artık gösterin bize beyannamelerinizi.

TRUMP: Muhasebecime söyledim hepsini açıklayacağız. Ben vergimi önceden ödüyorum 10 milyonlarca doları. Evet hep 750 dolardan bahsediyorlar ama bu sadece dosya ücreti. Ukraynada, Rusya'dan, Çin'nden para alan sensin. Ben aday olduktan sonra vergi dairesindekiler bana çok kötü davrandı.

BİDEN: Ben tek kuruş bile almadım. Bu başkana bakacak olursak ben bütün vergi beyannamelerini verdim siz neden bunu yapmıyorsunuz. Çin size ödeme yapıyor bütün dünyadaki otelleriniz kazanıyor. Neden bundan bahsetmiyorsunuz.

TRUMP: Siz ve aileniz Rusya'dan para aldınız. Ben tek bir dolar bile almadım. O yastık yorgan satarken biz ukraynaya tank satıyordum.

BİDEN: Biz başka ülkelerin müdahale etmeye çalıştığı bir dönemdeyiz. Her şey burada devam ediyor. Rusya beni engellemeye çalışıyor.

TRUMP: Bizim paraya ihtiyacımız yok çok paramız var.

BİDEN: Cumhuriyetçilerin olduğu yerlerde vakalar artıyor.

TRUMP: Benim kentim New York'a bir bakın hayalet kente dönüştü.

BİDEN: Güvenli bir şekilde açmamız lazım. Kaynaklar ihtiyacımız var. Tüm kaynakların insanlara sağlanması gerekiyor. "Öğretmenler size sesleniyorum çoğunuz ölmeyeceksiniz" bunu mu söylüyorsunuz?

TRUMP: Hep demokrat valilerin olduğu yerlerde insanlar öldü. Benim oğlumda kapmıştı hemen iyileşti. Okulları açmak istiyorum. Okulları ve ülkeyi açmak zorundayız. Bu çok büyük bir ülke insanlar işlerini kaybediyor. Ülkeyi kapatamayız.

BİDEN: Ben virüsü kapatacağım ülkeyi değil. O (Trump) ülkenin kapanmasını sağladı. İnsanların işsiz kalmasına sebep oldu. Ben ülkeyi kapatmıyorum standartlara ihtiyacımız var.

TRUMP: Onlar şakaydı. Çin'e kapıları kapattığımda bana yabancı düşmanı diyordu.

BİDEN: Trump damardan çamaşır suyu alın diyordu.

TRUMP: Ben sorumluluğu üzerime alıyorum ama bu benim suçum değil Çin'in suçu.

BİDEN: İnsanlar bununla ölüyor. Siz buna yaşamak mı diyorsunuz?

TRUMP: Kendimizi Joe gibi evimizin bodrumuna kilitleyemeyiz. Ama bunu yapamıyoruz. İnsanların yüzde 90'ı iyileşiyor.

BİDEN: Evet Trump yabancı düşmanı ama kapıları kapattığı için değil, Çin başkanı son derece şeffaf davrandı dedi Trump. Şimdi geri dönelim yakında bitecek diyordu bitmedi.

TRUMP: Hiç de karanlık bir kış olmayacak. Kapıları kapattığım zaman bana kızıyorlardı. Kendi yönetimler tam bir felaketti. Zayıf bir virüsle mücadele edemediler. Bu virüste mahvolurlardı.

BİDEN: Aynı kişi geçen yıl yaza kadar biter dedi ama karanlık bir kış bizi bekliyor.

TRUMP: Birçok şirket aşı çalışmasında çok başarılı. Bizim çerçevemiz oldukça başarılı. Aşı hazır olduğunda 100 bin doz hazır olacak.

BİDEN: Binlerce insan öldü. Sorumlu olan kişi ABD başkanı olmaması gerekiyor. 200 bin ABD'linin hayatını kaybetmesi bekleniyor. Başkan hala kapsamlı bir plan yapmıyor. Ben herkese maske taktıracağım. uluslararası bir standart kazandıracağım.

TRUMP: Aşı yolda hazır. Ben de virüsü kaptım ve iyileştim. Bana de verilen bir ilaç vardı onun sayesinde iyileştim. Tüm dünyayı etkileyen bir problem. Bütün dünya liderleri beni bu konuda tebrik etti. Ürettiğimiz solunum cihazlarını dünyaya dağıttık. Köşeyi döndük.

İlk soru Trump'a. koronavirüs ile nasıl mücadele edeceksiniz?

Donald Trump ve Joe Biden sahneye geldi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan