Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2430.43
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cellat Taşı’nın romanı

Akademisyen yazar Durali Yılmaz’ın son çıkan romanı Fetva Yokuşu,Osmanlı döneminde önemli (!) bir görevin ifasında kullanılan Cellat Taşı’nın serencamını anlatıyor.
Cellat Taşı’nın romanı
12 Ocak 2020 00:01:00
Akademisyen yazar Durali Yılmaz’ın son çıkan romanı Fetva Yokuşu,Osmanlı döneminde önemli (!) bir görevin ifasında kullanılan Cellat Taşı’nın serencamını anlatıyor.

SÜLEYMAN KARAKULLUK

HEMŞERİM ve saygıdeğer büyüğüm Durali Yılmaz’ın son kitabı Mihrabad Yayınları’ndan çıktı: FETVA YOKUŞU… Bizzat imzalayarak gönderdiği 220 sayfalık romanı büyük bir keyifle okudum.

Süleymaniye’deki Fetva Yokuşu’nu eski haliyle bize anlatan bir çalışma

Bir taşın “varoluşu” ve “yok oluşu” bu kadar mı güzel anlatılır… Diyeceksiniz ki, taş bu… Var olsa ne olur, yok olsa neler… Aman ha, sakın öyle demeyin. Zira bu taş, öyle bir taş ki. Osmanlı’nın son yıllarına bizzat tanıklık eden, İstanbul’un son asrını “gözleriyle gören ve anlatan” bir taş…

Nazar Boncuğu

Bana gönderilen kitapları okurken, İMLA’sına da çok dikkat ederim… Tashihlere filan takarım kafayı. Bu kitapta da bir küçük hata yakaladım: “Büyücek bir dörtgene benzeyen bu garip gövdede ne bir yazı, ne bir şekil yoktu” cümlesi tuhafıma gitti… “Vardı” diye bitmeliydi cümle. Bir cümlenin önünde “ne” kelimesi olumsuz anlamında kullanılıyorsa, cümlenin sonu olumsuz bitmez, olumlu biter… Deyip geçelim…

Ağa Kapusu’na geldi

Cellat Taşı, bir taş ocağında bulunup Süleymaniye’deki Ağa Kapusu avlusuna konmak üzere usta bir mermerci tarafından yontuldu. Kullanma amacı idamlıkların infazı içindi.

Cellat Taşı, son olarak işte bu çınarın altında görülmüştü. Fatih Belediyesi’nin 2018’deki kaldırım düzenleme çalışmalarından sonra bu taş ortadan kayboldu.Durali Bey, Cellat Taşı’nı bize öylesine güzel anlatıyor ki, o korkunç taş, gönlünüzde adeta, ufkumuzu aydınlatan bir lamba olup çıkıveriyor. Ufkumuzu aydınlatan diyorum, zira bu taş konuşuyor ve size Osmanlı tarihini, İstanbul’da yaşananları, Yeniçerileri, Genç Osman’ın katlini anlatıyor.

Taşın en mutlu anı

“Bir insan en umutsuz anında, en kutsal uzvu olan yüzünü mermere sürüyordu. Bu an bitmesin istiyordu mermer taş; sonsuna dek insanın yüzünün dokunuşunu duymak duymak ne tatlı olurdu”

Ağa Kapusu avlusuna Ak Süt gibi gelen bu mermer taş, önce kırmızıya sonra da koyu bir siyaha bürünürken, adeta ızdırap çekiyordu. Ama bir yandan da önemli bir görevi yerine getirmenin gururunu yaşıyordu. Ayrıca, onun karşısında durmaya kimsenin gücü yetmezdi! Öylesine kudretli bir taştı o…

Kelleler ve etekler!

17. yüzyılda, bir mermerin dağ başından kopup saray avlusuna gelişi ve sonunda çok hüzünlü bir yok oluşunun anlatıldığı romanda Durali Yılmaz, taşı konuştururken, Osmanlı’yı da konuşturuyor adeta… Şeyhülislamların, verdiği fetvalarla binlerce insanın yüzüyle temas etmenin hazzını yaşayan Cellat Taşı, gün gelince işlevini yitiriyor. Unutulmuşluğa terk ediliyor… Yıllarca mekân tuttuğu Ağa Kapusu’nun adı Fetva Kapısı’na dönüşünce bir hüzün kaplıyor benliğini!.. Sonra acılar içinde kıvranıyor. Sıradan bir taş haline gelmek bir yana, yıllarca üzerinde kellerin uçuştuğu Cellat Taşı’nın üstünde artık kızların etekleri uçuşmaktadır…

Çöplük ve yok oluş

Cellat Taşı’nın dramı bununla da bitmez. Bir gün dev bir vinç gelir onu Fetva Kapısı’ndan alır Süleymani’de bir çınar ağacının gölgesine bırakır… Artık yüzüne bakan yoktur… Ama bitmez çilesi… Bir gün küçük bir çocuk çöp kovasını getirip üzerine boca edince, dünyalar başına yıkılır… Çöplük olmuştur artık. Gel zaman git zaman çöpçüler küreklerini onun beline beline vura vura temizlerken, Cellat Taşı; yıllarca kellerini aldığı yeniçerilerin ruhlarının kendisinden intikam aldıklarını düşünmektedir…

1948 Denizli Acıpayam doğumlu Durali Yılmaz hocama, en kalbi duygularımla hürmetlerimi sunuyor ve bu güzel eserini daha çok kimselerin okumasını temenni ediyorum.

Afganistan’da Büyük Oyun

FOTOLAR: taliban, oyun ve Brad Thor

AMERİKALI yazar Brad Thor’un, Altın Kitaplar’dan çıkan BÜYÜK OYUN isimli romanı, son derece sürükleyici bir eser… Afganistan’da Taliban tarafından kaçırılan genç bir kızın kurtarılması için planlanan operasyonun işlendiği kitapta, dönemin Amerikan başkanının da karıştığı bir skandal da anlatılıyor… Bu öyle bir skandaldır ki, yeni başkanın kısa sürede istifasına sebep olacaktır.

Ne var ki Brad Thor, Afganistan’ı bizlere öyle anlatıyor ki, sanırsınız dünyanın en belalı ülkesindesiniz; insanları para düşkünü, adam satan, rüşvetin kol gezdiği, Ruslarla düşüp kalkan bir yerdir… Kafayı bir İslam ülkesinin bu kadar aşağılanmasına takmazsanız eğer, BÜYÜK OYUN başarılı bir kurguyla bütünlenmiş bir roman… Gizli ajanlar genç kızı kurtarıyor, hemi de Taliban’ın merkezinden!... Bir süre sonra bu romanın filmi bile çekilir. Zira, romanın konusu senaryolaştırılmaya çok yatkın… Okursanız bana hak vereceksiniz.

Ege’nin Efeleri

GÜRBÜZ Azak da hemşerimdir… O da tıpkı Durali Yılmaz bey gibi Denizli Acıpayamlıdır… Gürbüz bey, gazeteci olmanın yanı sıra ressamdır, yazardır, romancıdır… Hülasa o bir üstattır… Ege’nin Efeleri, onun kaleminden Mihrabad Yayınları bünyesinde çıktı. Adnan Menderes ile başlayan Ege’nin Efeleri, Demirci Mehmet, Çakıcı Mehmet, Gökçen Efe, Gümüş Diş, Emir Ayşe ve Yörük Ali’nin hayatlarını anlatıyor…

Yunan işgalinin yaşandığı yıllarda Ege’de olup bitenleri Ege’nin Efeleri’nde bulacaksınız. Ve Ege’nin Efeleri’nin Yunan kahpesine verdiği muazzam dersi, Gürbüz Azak’ın latif Türkçesiyle, leziz bir tatlı yer gibi yüreğinizin midesine indirmekte zorlanmayacaksınız.

Kozmik Yumurta

TOPRAK Işık’ın Altın Kitaplar’dan çıkan KOZMİK YUMURTA isimli kitabı, çocuklar için harika bir roman… İlkim, Utku ve Orkun, hiç ummadıkları bir gün, bir bilgisayar oyununun içinde bulurlar kendilerini… Ama bu oyundan çıkıp dünyaya dönmek o kadar kolay değildir… Bir sürü engeli aşmaları gerekmektedir… Bu da o kadar kolay değildir. Ama bizim küçük kahramanlarımıza hiç tanımadıkları kimselerden yardımlar gelecek ve kurtulacaklardır.

Hayvanlardan Çocuklara Mektuplar

ALTIN Kitaplar’dan Çilek Çeliklek’in yazdığı, Fatma Karaoğlan’ın resimlediği “Hayvanlardan Çocuklara Mektuplar”da hayvanlarla çocuklar arasında kurulması gereken sevgi bağının ipuçları veriliyor… Karınca ile başlayan mektuplar dizisi dörtnala koşan at ile devam ediyor. Sevimli bir köpek, sevecen bir Kartal, hizmetkâr bir inek, sık sık adres değiştiren tavşan, vejateryan olmak isteyen Aslan, nankör olmadığını ısrarla vurgulayan kedicik, neslinin tükendiğini gören Caretta Caretta’nın çocuklara yazdığı (!) keyif yüklü mektuplar, çocukların çok hoşuna gidecek cinsten.