Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2323.47
BIST 100
9113.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cezaevi kuşatıldı mahkumlar rehineye dönüştü

Suriye'de 4 bin 200 mahkumun bulunduğu Halep Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge muhaliflerin kontrolüne geçince mahkumlar Esed askerleri tarafından rehine olarak kullanılmaya başladı.
Cezaevi kuşatıldı mahkumlar rehineye dönüştü
03 Ağustos 2013 00:00:00
Suriye'de 4 bin 200 mahkumun bulunduğu Halep Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge muhaliflerin kontrolüne geçince mahkumlar Esed askerleri tarafından rehine olarak kullanılmaya başladı.

Suriye'de çatışmaların en şiddetli yaşandığı bölgelerden Halep'te 4 bin 200 mahkumun bulunduğu Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge muhaliflerin kontrolüne geçince mahkumlar rejim güçleri tarafından rehine olarak kullanılmaya başladı. Bazı mahkumların öldürülmeye başlaması üzerine muhalifler operasyonları durdurdu.

4 bin 200 tutuklu rehine

Halep Suriyedeki iç savaşın en yoğun geçtiği şehir. Şehrin bazı bölümleri muhaliflerin bazı bölümleri Esed askerlerinin elinde. Şehrin çeşitli bölgeleri için karşılıklı kurulan siperlerle taraflar kendi bölgelerini korumaya çalışıyor. Ancak Halep içinde en ilginç olay, şehrin ve bölgenin en büyük hapishanesinde yaşanıyor. 4 bin 200 mahkumun bulunduğu kentin kuzeyindeki Halep Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge 3 ay önce yapılan bir operayonla muhaliflerin kontrolüne geçti ve bölgeden tüm Esed askerleri ayrıldı.

Cezaevini kuşattılar

Ancak cezaevi, içerideki Esed askerlerinin tank ve ağır silahlarla savunma yapması nedeniyle ilk etapta alınamadı ve askerlerin kontrolünde kaldı. Bunun üzerine cezaevi muhalifler tarafından kuşatıldı. Kuşatma esnasında çıkan çatışmalarda Esed askerlerinin mühimmatları tükendi. Bunun üzerine cezaevi içinde bulunan mahkumlar 150-200 Esed askeri tarafından adeta rehineye dönüştürüldü. Muhalifler cezaevini almak için operasyon düzenlediğinde Esed askerleri mahkumları öldürmeye başlıyor ve bu yüzden operasyonlar durduruluyor.

Gıda sıkıntısı yaşanıyor

Kuşatma nedeniyle cezaevindeki mahkumlar ve askerler arasında bu kez gıda sıkıntısı yaşandı. Esed askerleri mahkumları öldürme tehdidinde bulunarak cezaevi içine yiyecek gönderilmesini istedi. İçeride yakınları olan muhalifler kimsenin öldürülmemesi şartıyla sınırlı ölçüde gıdanın içeri girmesine izin verdi. Suriye Kızılayı cezaevine başta ekmek ve su olmak üzere sınırlı gıda sevkiyatı yapıyor. Yardımlarından Esed askeleri de faydalanıyor. Zor olan hapishane şartları, kuşatmayla beraber daha da zorlaşınca zaman zaman hastalıkların baş gösterdiği ve ölümlerin yaşandığı gelen bilgiler arasında.

AA ekibine ateş açıldı

Siyasi ve adli mahkumların kaldığı Halep Merkezi Cezaevi, dünyada eşine az rastlanır. Savaşın ortasındaki cezaevinde, mahkumlar Esed askerlerinin, askerler de muhaliflerin kuşatması altında bekliyor. Her iki tarafın keskin nişancıları, hareket eden her şeye ateş ediyor. Nitekim haber için orada bulunan AA ekibine de ateş açıldı ancak herhangi bir yaralanma olmadı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan