Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.52
Gram Altın
2498.48
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin'den çözüm için 4 maddelik öneri

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İsrail-Filistin sorununu çözmek için 4 maddelik öneride bulundu.
Çin'den çözüm için 4 maddelik öneri
06 May 2013 20:18:00
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İsrail-Filistin sorununu çözmek için 4 maddelik öneride bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin meselesinin çözümü için 4 maddelik öneri paketi sundu. Önerilerde, Filistin'in özgür bir devlet kurmasında kararlı olunması gerektiği belirtilerek, Gazze kuşatmasının kaldırılması, şiddete başvurulmaması ve müzakerelerin tek yol olması istendi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Pekin'deki temasları devam ederken, Çin yönetiminin Filistin sorununun çözümüne ilişkin 4 maddelik öneri paketi sunduğu bildirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin, Abbas ile görüşmesinde sunduğu öneriler şu şekilde açıklandı:

  • "Filistin'in özgür bir devlet kurmasında kararlı olunmalı ve Filistin ile İsrail bu doğru yolda buluşmalı. 1967'de kurulan ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin'in ulusal özgürlüğü, Filistin halkının elinden alınamayacak en doğal hakkıdır ve iki ülke arasındaki sorunun çözümünde ön koşuldur. İsrail'in güvenlik kaygısı ve var olma mücadelesi ise gereken saygıyı görmelidir.

  • Sorunun barışçıl yollardan çözümünde müzakere, tek yol haline gelmelidir. İki ülke zamanın gereklerine uygun davranarak barış yolunu seçmelidir. Öncelikle bölgede yeni yerleşim yerleri inşası derhal durdurulmalı, masum halka şiddet uygulanmaya son verilmeli, Gazze kuşatması kaldırılmalı ve tutuklu Filistinliler gibi problemlerde gerekli adımlar atılmalı, böylece ülkelerin diyalog sürecine tekrar başlamasına uygun şartlar oluşturulmalıdır. Filistin, kendi içinde her birlik olarak İsrail ile müzakerelere hazır hale gelmelidir.

  • Toprakların iade edilerek barışın sağlanması yönündeki prensip üzerinde kararlı olunmalıdır. BM'nin ilgili kararı uyarınca Arap Birliği inisiyatifinin elde etmiş olduğu mevcut temel üzerinde, kapsamlı bir şekilde Ortadoğu barış sürecinin ileriye götürülmesi yönünde yol alınmalıdır.

  • Uluslararası toplum, barış sürecinin önemli bir garantörü olmalı ve Filistin sorununda sorumluluk ve aciliyet duygusunu artırmalıdır. Uluslararası toplum ayrıca, aktif bir şekilde sorunun çözümünde taraflara telkinde bulunmalı ve Filistin'e eğitim yardımı ve ekonomik yardımlar yapmalıdır."