Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuklara hikâyeler

Son yılların çocuk edebiyatında öne çıkmış isimlerinden biri olan H. Salih Zengin’in, çocuklara yönelik eserleri, evlere kapandığımız şu günlerde, minikler için son derece eğlendirici ve öğreticidir.
Çocuklara hikâyeler
25 Nisan 2020 22:17:00
Son yılların çocuk edebiyatında öne çıkmış isimlerinden biri olan H. Salih Zengin’in, çocuklara yönelik eserleri, evlere kapandığımız şu günlerde, minikler için son derece eğlendirici ve öğreticidir.

Süleyman KARAKULLUK

Zıpır, Özgürlük Peşinde


Dilek Yardımcı, 12 yaş üstü çocuklara hitap eden hikaye ve romanlar yazan bir yazar. Zıpır Özgürlük Peşinde isimli kitabında, delifişek tabir edilen sevimli bir köpeğin heyecanlı olduğu kadar son derece tutkulu maceralarını anlatıyor. Kitabında hayvan sevgisini merkeze alan Dilek Yardımcı, adeta insanlarla hayvanlar arasında bir dostluk köprüsü kuruyor. Yavru bir köpeğin, çevresinde yaşananlara duyarsız kalmaması üzerine çıktığı keşif yolculuğu tatlı ve akıcı bir dille anlatılıyor. Zıpır, çocuklarla oynamak isteyen, sevilip şımartılmayı hayal eden, sıcak bir yuvanın özlemini kuran sevimli bir köpektir. Yolculuğu sırasında hiç de hoşuna gitmeyen gerçeklerle karşılaşan Zıpır, yine de insanlarla iyi bir diyalog kurabileceğine inanan bir ideal sahibidir. Tudem Yayınlarından çıkan ve Gül Sarı'nın insanın içine ısıtan harika çizimleriyle süslenen bu çocuk kitabını, çocuklarınıza hediye etmekte hiçbir sakınca yok.

Salih Zengin, hangi fuara katılsa hangi okulda bir etkinliğe gitse, etrafını onlarca çocuk çevirir. Çünkü o, çocukların hayal dünyasından ve dilinden çok iyi anlayan bir yazardır.

SALİH Zengin, 1974 Kahramanmaraş doğumlu bir dostum… Son derece sempatik, esprili ve zeki biridir… Son yıllarda çocuk edebiyatının önde gelen şahsiyetleri arasına girmeyi, alnının akıyla hak etmiştir..

Evlere kapandığımız şu günlerde, çocuklarımıza, onun kitaplarından hediye etmek, inanın bana minikleri çok sevindirecektir.. Gelin şimdi onun birkaç kitabına yakından göz atalım.

DEVE KUŞLARI PLAN YAPMAZ: Türü: Masal… Resimleyen: Huban Korman. Yaş: 9 yaş ve üzeri çocuklar için..

Klasik masal kitabı okumaktan sıkıldınız mı? Öyleyse Devekuşları Plan Yapmaz kitabı tam size göre! Farklı kurgusu ve çocuksu diliyle çocuk edebiyatının çağdaş bir örneğini sunan bu masal kitabı edebiyat meraklılarına, hayâl kurmayı sevenlere, ayakları yere basmayanlara, gülümsemeyi bilenlere, hüznünü kaybetmeyenlere, duygularını önemseyenlere, kısacası her yaştan çocuklara ve çocukluğunu kaybetmeyenlere sesleniyor.

Çağdaş masal türünün en özgün örnekleri arasında gösterilecek Devekuşları Plan Yapmaz kitabı, yazarın çocuksu dili ve çizerinin hayâl gücüne seslenen resimlemesiyle okuma zevki kazanan çocukların hoşlanacağı türden masalları barındırıyor içerisinde. Toplam 10 farklı masalın yer aldığı kitap dağda tek başına yaşamaktan hoşlanan küçük bir filin masalıyla açılıyor. Yüzlerce kuş sesinin duyulduğu ama hiçbir kuşun görünmediği bir ağaç, yarıştan vazgeçen bir kurbağa, kendisini ateşe atan binlerce gece kelebeği, açılmaktan vazgeçen bir şemsiye, porselen fincan üzerindeki yüzen bir balık, otuz yıllık planıyla mutlu bir prens, şekilden şekle giren bir bulut, hüzünlü mü hüzünlü iki kumru, hiçbir şeyi umursamayan sarı bir tren, yazarın gerçeküstü anlatımıyla doyumsuz tat bırakıyor. Modern hayatın çocukları kuşatan yüzüne masallarla eleştiri getiren H. Salih Zengin, hayallere ve masallara sahip çıkarak çocukluğun kendi adasında özgür olabileceği gerçeğine işaret ediyor.

ÇOK SERİN HİKAYELER: Türü: Hikâye… Resimleyen: Nur Dombaycı.

Yaş: 8 yaş ve üzeri çocuklar için…

İyi şeyler her geçen gün azalıyor dünyada. Peki iyilikleri çoğaltmak ve çocukların yüzlerini kocaman gülümsetmek mümkün mü?

Çocuk edebiyatının usta kalemlerinden H. Salih Zengin yardımseverliğe, cömertliğe, sabretmeye, iyiliğe ve merhamete dair ne varsa Çok Serin Hikâyeler kitabında edebi bir üslupla ele alıyor. Kitapta yer alan 15 hikâye, kalpleri serinletmek, yüzleri gülümsetmek ve iyilikleri çoğaltmak için var.

Dinî ve ahlaki değerleri çocuksu bir üslupla edebiyatın penceresinden bakarak anlatan yazarın metinlerine Nur Dombaycı güzel çizimleriyle eşlik ediyor. Çocuklar bu güzel hikâyeleri okurken sabrı, merhameti, cömertliği, yardımseverliği keşfediyor.

ÇOK MAVİ HİKÂYELER: Türü: Hikâye… Resimleyen: Nur Dombaycı. Yaş: 8 yaş ve üzeri çocuklar için

Avucunuzun içinde hiç yağmur biriktirdiniz mi? Şehrinize kar olup inen meleklere gülümseyip kuş olmak istediniz mi hiç? Selam vermenin, fakirlere yardım etmenin, sabretmenin, okumanın anlamı üzerine düşündünüz mü? Zengin, maviyi ve gülümsemeyi seven çocuklar için yazdığı Çok Mavi Hikâyeler kitabında dinî ve ahlaki değerleri çocuksu bir üslup ve kurguyla anlatıyor. Kitapta yer alan 15 hikâyenin her biri kuşlara, duaya selama, meleklere ve uzun bir yolculuğa dönüşüyor.

Dinî kavramlara edebiyatın penceresinden naif bir üslupla bakan yazarın metinlerine Nur Dombaycı güzel çizimleriyle katılıyor. Çocuklar güzel hikâyeleri okurken namazı, zekâtı, hac ve orucu, sabretmeyi ve abdest almayı öğrenip kuşların neden kaderle uçtuğunu anlıyorlar.

BİR MİYAV İKİ HAV HAV: Türü: Mizah… Resimleyen: Ebru Arığ. Yaş: 8 yaş ve üzeri çocuklar için

Pijama giymiş bir eşek ya da altmış ikiden bir tavşan göreniniz var mı? Peki ya karanfilin içinde gülümseyen bir filden, pırasalı bir yasadan ya da evinden bacaklı kaplumbağalardan haberiniz var mı? Sinek Meclisi ya da Tavşanlar ve Havuçlar Federasyonu’ndan haberiniz var mı? Öyleyse bu kitap tam size göre! Yenilenen çizim, baskı ve mizanpajıyla yayınlanan Bir Miyav İki Hav Hav isimli mizah kitabı çocukları hayvanların renkli ve eğlenceli dünyasına davet ediyor. Her yaştan okurun keyifle okuyacağı Bir Miyav İki Hav Hav farklı kurgusu ve dil yapısıyla çocukları kahkahalara Ebru Arığ’ın farklı çizimleriyle renklendirdiği kitap, çocukların çok sevdiği hayvanları eğlenceli bir dille anlatıyor. Hayvanları mizahi bir üslupla anlatan Bir Miyav İki Hav Hav’ı çocuklar gülerek okurken aynı zamanda onlarca deyim ve atasözlerini de öğrenmiş olacaklar.

GAZOZ KAPAGI: Türü: Deneme… Resimleyen: Berk Öztürk. Yaş: 10 yaş ve üzeri çocuklar için…

Çocuklar en çok masal, hikâye ve roman okumayı severler. Peki ya deneme türü? Çocuklara edebiyat zevki veren, her kelime ve cümlesi zihin dünyasında farklı hayâllere kapı aralayan denemeleri okumayı sevmezler mi? Elbette severler!

Gazoz Kapağı, büyük-küçük her yaştan okura seslenen bir deneme kitabı. 'Orta İkiden Terk Çocuklar İçin Denemeler' alt başlığı ile sunulan metinler, okuma eşiği yüksek çocukların elinden düşüremeyeceği özgün bir anlatı. Öyle ki kitapta yer alan kısa metinleri okuyan çocuklar, her cümlenin kendilerine yazılan özel bir mektup olduğunu fark ediyorlar. Okurlarıyla her metinde âdeta sohbet eden yazar, kısa ve şiirsel cümleleriyle çok katmanlı bir okuma biçimi sunuyor. Her metin bazen çocukluğun sonsuzluğuna akan neşeli bir ırmağa bazen kalbe dokunan hüzünlü bir çiçeğe dönüşüyor.

Kısa sorular, farklı cümle kalıpları ve şiirsel bir dil ile bütünleşen Gazoz Kapağı, çocukların hem hayâl dünyasına hem de edebiyat zevklerine sesleniyor. Kitaptaki her metin Berk Öztürk’ün enfes çizimleriyle de daha görkemli bir hale geliyor. Bu kapağın altında sadece edebiyat var! Okura düşen şey ise bu kapağı açarak metinleri yudumlamak ve kalplerini serinletmek…

----------------------------------

Esaret 1916

NURETTİN Taşkesen abimizin müthiş bir romanını daha okuma fırsatı buldum bu dönemde. ESARET 1916.. Mihrabad Yayınlarından çıkan bu romanda, 1916’da Ruslarla yapılan savaşta esir düşen Emir Musa oğlu Gazi Ahmet Onbaşı’nın başından geçenleri konu ediniyor. Erzincanlı Ahmet Onbaşı, 1916 yılının Şubat ayında Ruslara esir düşer. 5 yıllık esaret hayatından kaçarak kurtulur. Yurda döndüğünde bu kez İstiklal Savaşı için cepheye gider. 12 sene o cephe senin bu cephe benim dolaşır. 12 sene sonra dönen köyüne… Gazi Ahmet Onbaşı, aynı zamanda yazarımızın dedesidir. Yani anlattıkları, bir hayal ürünü değil, gerçek olayların ta kendisidir. Gazi Ahmet Onbaşı, onca yıl yaşadığı tüm sıkıntılara, Rusların elinde gördüğü işkencevari günlere rağmen, dönüşünde devletinden ne bir maaş istemiş ne de madalya peşinde koşmuştur… Hülasa, ESARET 1916’yı okurken, Osmanlı-Rus Harbiyle İstiklal Harbi günlerini an be an yaşar gibi hissediyorsunuz kendinizi… Okuyun bana hak vereceksiniz.

--------------

ÇERVEÇE İÇİNDE GİRECEK FIKRALAR

Sevilmez mi?

İki kişi arasında bir konuşma:

-Aylardan en çok sevdiğiniz?

-Ramazan Ayı

-Neden?

-Gündüzleri oruçlu olurum, yemek parasından kurtulurum. Geceleri de eşe dosta, ekâbire iftara gider yine yemek parası sarf etmem. Ramazan ayını sevmeyeyim de ne yapayım,sevilmez mi?

****

Kaç gün tuttun!

Mecliste birini sormuşlar:

-Kaç gün oruç tuttunuz efendim?

– Bir gün.

Aynı soru mecliste bulunan başka bir şahsa yöneltilince:

-Efendi hazretleri benden bir gün fazla tutmuşlar.

***

Tuzağı Kurdum!

Bektaşi’ye kaç gün oruç tuttuğu sorulunca şu cevabı verir:

– Daha hiç tutamadım.

Tuzağı kurdum bekliyorum.

***

Bizim eve de buyursun!

Bir zat Ramazan’da hiç evine gelmez, boyuna davetli davetsiz iftarlara gidermiş. Bir akşam birisi evine gelerek:

-Bu akşam sizin efendiyi filan yerde iftara davet ediyoruz, buyursunlar,deyince,

Evin hanımı:

-Ramazan neredeyse bitecek, efendiyi gören yok. Siz görebilirseniz söyleyin. Bir gece de kendi evinde iftara buyursun!

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan