Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2309.07
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika'da 'güvenli bölge'yi anlatacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde liderlere güvenli bölge hakkında bilgi verecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika'da 'güvenli bölge'yi anlatacak
11 Mart 2016 10:57:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde liderlere güvenli bölge hakkında bilgi verecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya barışının en kritik zirvelerinden biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne (NSS) katılmak üzere ay sonunda ABD'ye gidecek.

Erdoğan, programında son anda bir değişiklik olmazsa, Washington'daki zirvenin ardından Maryland'e geçerek, Türkiye'nin yaptırdığı dünyanın en büyük külliyenin açılışını yapacak. Nükleer silahlar dünyanın acil önlem alınması gereken en tehlikeli tehdidini oluşturuyor. Liderler, bu tehdide karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere 31 Mart-1 Nisan'da, Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde biraraya gelecek. Zirve'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, 53 ülkenin, 4 uluslararası örgütün ve 58 liderin katılması bekleniyor.

ÇÖZÜM ARAYIŞI

Zirvede, giderek artan nükleer tehdide çözüm arayışları, yüksek zenginleştirilmiş uranyum kullanımını en aza indirmenin yolları, nükleer kaçakçılığa karşı alınacak önlemler, nükleer güvenlikte işbirliğini artırma yolları, radyoaktif kaynakların güvenliğinin artırılması ve nükleer terörizmle savaş konuları ele alınacak. Liderlerin, bu zirvede 'yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımını en aza indirmeyi sürdürme' taahhüdünü yinelemeleri bekleniyor. Ayrıca, küresel nükleer güvenliği pekiştirecek bir çerçeve belgesi imzalanması için de halen çabalar sürüyor. Randevular henüz oluşmadı ancak Erdoğan'ın zirvede ABD Başkanı Obama ve birçok devlet ve hükümet başkanı ile ikili görüşmeler yapması da gündemde.

SURİYE SINIRI

Erdoğan'ın gündemindeki iki ana konu Suriye'deki gelişmeler ve PYD. Suriye'de Halep'ten Türkiye sınırına varan bir güvenli bölge kurulmasının önemine dikkati çekecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bölgenin Suriye'deki tüm sivillere açık olması, ancak Esad rejimi ve DAEŞ'e olduğu gibi terör örgütü PYD'ye de kapalı olması gerektiğini vurgulayacak.

RUSYA TEYİT ETMEDİ

Zirveye, Rusya'dan devlet başkanı düzeyinde katılım ise henüz teyit edilmedi. 2014 yılındaki zirve, Rusya'nın Ukrayna ve Kırım işgalinin gölgesinde düzenlenmiş, eleştirilerden çekinen Devlet Başkanı Putin kendisi yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u göndermişti.

EN BÜYÜK KÜLLİYEYİ AÇACAK

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programında bir değişiklik olmazsa Washington'dan 40 kilometre uzaklıktaki Maryland eyaletine geçerek, Türkiye tarafından inşa ettirilen dünyanın en büyük külliyesinin açılışını yapacak. Erdoğan, ABD Başkanı Obama'ya "O tarihte müsait olursanız o vesileyle Maryland'deki külliyemizi de beraber açabiliriz" teklifinde bulunmuştu. Ancak, Beyaz Saray'dan henüz bir yanıt gelmedi.

Star

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan