Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Gül'e Devlet Nişanı

Resmi ziyaretleri kapsamında Türkmenistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Devlet Nişanı takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Gül'e Devlet Nişanı
30 May 2013 15:40:00
Resmi ziyaretleri kapsamında Türkmenistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Devlet Nişanı takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ruhiyet Köşkü'nde, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kendisine Türkmenistan Devlet Nişanı tevcihi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Berdimuhamedov tören öncesinde salonun fuayesinde fotoğraf çektirdi ve çay içti.

Gül, törende yaptığı konuşmada, Atavatan Türkmenistan'ın en önemli nişanının kendisine tevcih edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkmenistan'da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için de tüm kalbimle teşekkür ederim" diye konuştu.

Nişanı almanın kendisi için emsalsiz bir kıvanç kaynağı ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine daha fazla katkı sunma mesuliyeti anlamına geldiğini belirten Gül, bu mesuliyeti büyük bir heyecan ve memnuniyetle yerine getireceğini vurguladı.

Türkmenistan Devlet Nişanı'nın Türk milletini temsilen şahsına verilmesinin, halklar arasındaki asırlar öncesine dayanan kardeşliğin, ne kadar derin ve sağlam olduğunu gösterdiğine işaret eden Gül, şunları söyledi:

"Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma, geçen yıl şubat ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret münasebetiyle, ben de kendisine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nı tecih etmiştim. Bu iki nişan ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki 'kemik kardeşliği'nin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür. Ortak bir dile, tarihe ve kültüre sahip iki kardeş ülke olan Türkiye ve Türmenistan'ın, hayatın her alanında tecessüm eden emsalsiz iş birliği, halkalarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir. Sıcak misafirperliğinizde, güzel ülkenize gerçekleştirmekte olduğum devlet ziyareti, işbirliğimizin ulaştığı yüksek mertebenin en açık ispatıdır."

Türkmenistan'ın Asya'nın yükselen gücü olduğuna dikkati çeken Gül, Berdimuhamedov'un dirayetli liderliğinde bölgesinde ve dünyadaki muteber konumunu her geçen gün tahkim etmesinin kendileri için de iftihar kaynağı olduğunu kaydetti.

Gül, Türkmenistan'ın iyiliğini, Türkiye'nin iyiliğinden ayırt etmeyen, 'fikirde ve amelde birliği' benmisemiş bir şuura sahip olunduğunu kaydederek, "Türkmen kardeşlerimizin 'aktif tarafsızlık' politikasının, bölgesel istikrara ve refaha olduğu kadar, küresel barışa da hizmet ettiğine inanıyorum" dedi.

Gül, konuşmasının sonunda Türkmenistan Devlet Nişanı'nı büyük bir şerefle taşıyacağını belirtti ve "Yaşasın Türkmen-Türk dostluğu" ifadesini kullandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhmedov da Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye-Türkmenistan ilişkilerine büyük katkısı bulunan dünyaca tanınmış bir politikacı olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin kadim bir tarihi bulunduğuna işaret eden Berdimuhamedov, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önderliğinde iyi niyete ve manevi yakınlığa dayalı ilişkilerin gelişmekte olduğunu belirtmek isterim" diye konuştu.

Görüşmelerin geleceğe yönelik iş birliğinin gelişmesine yönelik olduğunu dile getiren Berdimuhamedov, Avrupa ile Asya arasındaki dostluk köprüsü olan bir merkeze dönüşen Türkiye'nin, dünyada barışını ve güvenliği sağlama önemli rol üstlenebileceğini söyledi. "Bu da Türkiye'nin uluslararası arenadaki saygınlığını artırmaktadır" değerlendirmesinde bulunan Berdimuhamedov,Türkmesintan ile Türkiye'nin yaklaşımlarında benzerlik olduğunu ifade etti.

Uluslararası teşkilatlar düzeyinde iş birliği yapılmasının önemli bir zemin teşkil ettiğini vurgulayan Berdimuhamedov, ülkesinin barışını ve güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası girişimleri desteklemesi nedeniyle Gül'e şükranlarını sundu.

Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda iş birliğinin giderek geliştiğini kaydeden Berdimuhamedov, tanınmış Türk şirketlerinin Türkmenistan'da projeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Gül, yöresel kaftan giydi, kalpak taktı

Berdimuhammedov, Türkmenistan Devlet Nişanı'nı Gül'ün takıp, nişan beratını teslim ettikten sonra Gül'e yöresel kaftan giydirip kuşağını bağladı.

Başına kalpak da takan Gül ile Berdimuhamedov fotoğraf çektirdi.