Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2295.05
BIST 100
9054.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dar gelirliye fatura desteği

Hükümet, elektrikte dar gelirlinin faturasını indirecek 'sosyal tarife' çalışması yapıyor.
Dar gelirliye fatura desteği
07 Ekim 2014 10:48:00
Hükümet, elektrikte dar gelirlinin faturasını indirecek 'sosyal tarife' çalışması yapıyor.
Dağıtım şirketlerinin gündeme getirdiği sisteme geçilmesi halinde yeşil kartta olduğu gibi dar gelirlinin faturasının bir kısmını kamu karşılayacak.
Sosyal yardımların kapsamı ve miktarının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, dar gelirlilere bir müjde de enerjiden geldi. Dar gelirli vatandaşların elektrik faturasını düşürücü sosyal adımlar yeniden masada.
Enerji yönetiminin elektrikte dar gelirlinin faturasını indirecek 'sosyal tarife' çalışması yaptığı öğrenildi. Dağıtım şirketlerinin gündeme getirdiği sisteme geçilmesi halinde yeşil kartta olduğu gibi dar gelirlinin elektrik faturasının bir bölümü kamu tarafından karşılanacak.
Ekonomi kaynaklarından edinilen bilgilere göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda ödeme modeli henüz belli olmadı. Üzerinde ağırlıklı olarak durulan çalışmaya göre elde ettiği gelir, belirlenen sınırın altında kalan dar gelirli ödediği faturasının bir bölümünü mahsuplaşabilecek.
Tarım Bakanlığı karşılayabilir Belirlenen üç, altı veya yıllık dönemlerde dar gelirlinin faturasının bir bölümünün karşılanması için elektrik faturasını düzenli ödemesi gerekiyor. 'Sosyal tarife' geçen yıl mart ayında ResmiGazete'de yer alan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda da yer alıyor. Elektrik faturalarının ödenmesinde sübvanse sistemi olmayacak. Maliyetin alanlarına göre Tarım, Maliye ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmesi üzerinde duruluyor. Tarımsal sulamada dar gelirlinin faturasının bir kısmını Tarım Bakanlığı'nca karşılanabileceği belirtiliyor.
34 milyon abone var Dağıtım şirketlerinin önerisi olan 'sosyal tarife' uygulamasına geçilmesi halinde milyonlarca vatandaşın faturasında önemli miktarda indirim yaşanacak. Özellikle kayıp kaçağın yoğun olduğu yörelerde uygulamanın fayda sağlayacağına dikkat çeken enerji yönetiminden bir yetkili, vatandaşlara düzenli fatura ödeme alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye genelinde yaklaşık 34 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Türkiye genelinde abonelerin elektrik faturası için ödedikleri ortalama rakam 35-40 lira arasında değişiyor. Bu rakam dar gelirli vatandaşlarda 30 liranın altına inerken, bazı konutlarda 100 liranın üzerinde. 25 milyon abone ise aylık ortalama 20-25 lira ödüyor.
Kanun metnine girdi Elektrik Piyasası Kanunu'nda konuya ilişkin ise şu ifadeler yer alıyor: 'Serbest tüketici niteliğini haiz olduğu halde elektrik enerjisini, son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarik lisansı sahibi şirket dışında bir tedarikçiden temin etmeyen tüketicilerin rekabetçi piyasaya geçmesini teşvik edecek ve son kaynak tedarikçisinin makul kar etmesine imkan verecek düzeyde, yürürlükteki perakende satış tarifeleri ile piyasa fiyatları dikkate alınarak hazırlanır. Ancak, bu sınırlamalarla bağlı olmaksızın; kurulca sosyal ve ekonomik durumlar gözetilerek belirlenecek bir miktarın altında elektrik enerjisi tüketen tüketiciler için ayrı tarife yapılabilir'
Kaynak: Star
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan