Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2324.12
BIST 100
9094.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

DASK DEPREMDE NE KADAR ÖDER?

6 Şubat tarihinde meydana gelen ve on ili etkileyen deprem sonrasında vatandaşlar DASK depremde ne kadar sorusunu araştırmaya başladı. DASK tutarı 25 Kasım 2022 tarihi itibari ile tüm yapı türleri için 640 bin lira olarak belirlendi.
DASK DEPREMDE NE KADAR ÖDER?
06 Şubat 2023 17:05:27
6 Şubat tarihinde meydana gelen ve on ili etkileyen deprem sonrasında vatandaşlar DASK depremde ne kadar sorusunu araştırmaya başladı. DASK tutarı 25 Kasım 2022 tarihi itibari ile tüm yapı türleri için 640 bin lira olarak belirlendi.

6 Şubat tarihinde meydana gelen ve on ili etkileyen deprem sonrasında vatandaşlar DASK depremde ne kadar öder sorusunu araştırmaya başladı. DASK tarafından verilen ödeme tutarı 25 Kasım 2022 tarihi itibari ile tüm yapı türleri için 640 bin lira olarak belirlendi.

Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası edindirme ve uygulama gibi işlemlerin yönetilmesini sağlayan DASK, 2000 yılında kurulan bir kuruluş olarak ön plana çıkıyor. Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK, deprem, tsunami, yangın ya da infilak gibi çeşitli afetlerin meydana gelmesi durumunda bireylerin yapılarını güvence altına almasını sağlıyor. DASK, meydana gelen afetlerden kaynaklı olarak oluşan hasarın derecesine bakmaksızın, var olan zararı ivedilikle tespit ederek zararın karşılanması için çalışıyor. Depremlerin meydana gelmesinin ardından DASK'ın depremde ne kadar ödeme yapacağı da araştırılıyor.

DASK TARAFINDAN VERİLEN AZAMİ TEMİNAT TUTARI NEDİR?

Merak edilip araştırılan konulardan biri de DASK tarafından verilen azami teminat tutarı nedir sorusudur. DASK, kullanıcıya vereceği teminatı her sene yeniden hesaplar. Bu hesaplama işlemi inşaat maliyetlerinde yaşanan artış durumuna göre belirlenir. Buna göre DASK kullanıcıya vereceği azami teminat limitini belirler ve duyurur. 2023 yılı için belirlenen azami DASK limiti 25 Kasım tarihinde duyuruldu. Yapılan duyuruda DASK tarafından ödenen azami teminat tutarı 640 bin liradır. Bu tutar tüm yapı tipleri için geçerlidir. Azami teminat tutarını belirlerken DASK, afet dolayısıyla yıkılan maskenin tekrar inşa edilmesinde doğacak maliyetler hesaplanır. Bu duruma arsa değeri dahil edilmez. Elde edilen maske değeri DASK tarafından verilecek olan azami tutardan fazla olduğunda sigortalı kişi kendi isteği doğrultusunda sigorta şirketinden ek teminat talep etme hakkına sahiptir. Ancak bunun için işlemi yaptıracak kişinin sigorta şirketinden konut sigortasına sahip olması gerekir.

DASK_709eb92f95f8425ca3c9378f32b9b6c0.jpg

DASK SİGORTASI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

DASK sigortası yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. DASK sigortası ev sahibi ya da kiracı tarafından yapılabilir. Ancak DASK sigortasının yapılması işleminde düzenlenen poliçe ev sahibi adına yapılır. Bu yüzden sigortalı kişi ev sahibi olarak görünür. DASK sigortası yaptırmadan önce binanın risk haritası doğrultusunda yer aldığı bölge, yapı tipi ya da inşa edildiği yıl dikkate alınır. DASK sigortası yapılırken verilen bilgilerin doğru olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü DASK verilen yanlış beyanlarda mesuliyet kabul etmez. Bu açıdan bilgilerin beyan edilmeden önce doğru şekilde incelenmesi önerilir.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan