Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Davanın başlamış olması sevindirici

NSU davasının ilk duruşmasını mahkeme salonunda izleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, izlenimlerini aktardı.
Davanın başlamış olması sevindirici
06 May 2013 20:15:00
NSU davasının ilk duruşmasını mahkeme salonunda izleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, izlenimlerini aktardı.

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye başlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasının ilk duruşmasını mahkeme salonunda izleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, izlenimlerini aktardı.

Üstün yaptığı açıklamada, Münih'e davayı izlemek ve kurban ailelerine destek olmak için geldiklerini söyledi.

Davayı izleme konusunda başarılı olduklarını, ailelerle de öğle arasında görüştüklerini ifade eden Üstün, şöyle konuştu:

"Dava, bu tür tarihi davalarda olması gereken gibi yürüyor. Başlangıçta özellikle taraflar biraz kendi taraftarlarına, biraz kamuoyuna, biraz medyaya mesaj vermek isterler. Şu anda sanık avukatları tam da bunu yapıyor. Bugünü, yarını, muhtemelen işin esasına geçmemek için bir takım taktiklerle geçireceklerdir. Aynen öyle geçiyor. Önce hakim heyetini reddettiler. Uzun uzun tartışıldı. Mahkeme bu ret talebini reddetti. Şimdi de bu sefer diğer sanıkların avukatları aşağı yukarı benzer sebepler ileri sürerek yine mahkemeyi reddedecekler. Bu, muhtemelen diğer sanıkların avukatlarının sözleri tükenene kadar bu şekilde geçecek. Bugün yarın böyle geçer."

Daha sonra iddianamenin okunmasına, ifadelerin ve beyanların alınmasına ve tanıkların dinlenmesine geçileceğini ifade eden Üstün, "Bu dava sonuçta bitecektir. Davanın başlamış olması sevindirici, çünkü davanın başlangıcında davanın başına gelmeyen kalmadı. Artık yavaş yavaş işin esasına doğru yürüyor olması sevindirici. Tabii ki her şeyden önemlisi bu davanın sonunda adil ve vicdanları tatmin edecek bir kararın çıkması. Bunu bekleyeceğiz. Bunun takipçisi olacağız. Bu ancak çıkar ise herkes de görevini yapmış olacak" ifadelerini kullandı.

Yakınları öldürülmüş ama bu ülkeyi terk etmemişler

Üstün, yaşanan ırkçı olaylardan sonra burada yaşayan Türkler'in nasıl davranması gerektiği yönündeki soruyu da şöyle cevapladı:

"Biz muhataplarımıza şunu söylüyoruz; 'Bir adamın düşünün çocuğu ölmüş, bir kadının eşi ölmüş. Bir çocuğun babası ölmüş, öldürülmüş ama yine bu ülkeyi terk etmemişler. Geleceklerini de bu ülkede görüyorlar. Öyleyse bunu böyle kabullenin ve buna göre tedbirler alın.' Bu insanların başta eğitim, iş hayatı, siyasi haklar, çifte vatandaşlık gibi temel sorunlarını halledin. Halledin ki bu insanların kafası rahat olsun. Bu sisteme güvensinler. Bunlar olursa buradaki güven tesis edilmiş olur ve bu Türk toplumunun Alman toplumuna entegrasyonu daha sağlık bir şekilde gerçekleşmiş olur. Biz Alman tarafından bunu bekliyoruz."