Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2433.73
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Davutoğlu, BMGK'yı göreve çağırdı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de dün yaşananların üstünün örtülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, 'Artık BM Güvenlik Konseyi kararsız tavır takınamaz' dedi.
Davutoğlu, BMGK'yı göreve çağırdı
22 Ağustos 2013 15:37:00
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de dün yaşananların üstünün örtülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, 'Artık BM Güvenlik Konseyi kararsız tavır takınamaz' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan kimyasal silahlı saldırı konusunda, "Dün yaşananlar, videolar ve görüntülerle dünyaya yansıyanlar, herhangi bir şekilde üzerinin örtülmesi mümkün olmayan olaydır. Artık BM Güvenlik Konseyi kararsız tavır takınamaz" dedi.
İkili temaslarda bulunmak üzere Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'de düzenlenen kimyasal silah saldırısı konusunda açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kimyasal saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin kayıtsız kalamayacağını vurgularken, şöyle konuştu: "Dün yaşananlar, videolar ve görüntülerle dünyaya yansıyanlar, herhangi bir şekilde üzerinin örtülmesi mümkün olmayan olaydır. Bunun mutlaka en objektif şekilde araştırılması gerekir. Artık BM Güvenlik Konseyi kararsız tavır takınamaz. Bu konuda derhal inceleme yapılmalı ki bir daha kimse kimyasal silah gibi bir insanlık suçunu işleme cesareti gösteremesin."
Davutoğlu ayrıca Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmadığı yönündeki iddialarını da değerlendiriken, "Suriye rejiminin iddiası doğruysa, BM inceleme heyetine izin vermelidir" ifadelerini kullandı.
Kırmızı çizgiler
Davutoğlu, ABD'nin Suriye'deki kırmızı çizgilerinin aşılıp aşılmadığının sorulması üzerine de şunları belirtti:
''Uluslararası toplumda barışın tesisinin en önemli aracı uluslararası toplumun ve örgütlerin caydırıcılık niteliğini kaybetmemeleridir. Uluslararası toplumun ve BM'nin bir kere caydırıclığı kaybolursa insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda otokratik rejimlerin cesareti artar. Maalesef Suriye'de bu caydırıcılık kaybedilmiştir. Suriye'de 100 bini aşkın insan öldü. 200 bini aşkın insan kayıp. Tüm şehirler yerle bir edildi, tüm kırmızı çizgiler aşıldı. Hala BM'de bir karar almak bile mümkün olmadı. Hala bu konuda kırmızı çizgi ortaya koyan taraflar ve hepimiz için bir sorumluluktur bu. Kırmızı çizgi koy dediğiniz her husus aşıldığında aslında sorumluluk üstleniyorsunuz. Çünkü o aşıldığında başka bir eskalasyona yükseliyor. Banyas'ta, Kusayr'da katliam yapıldığında kırmızı çizgi aşıldı, aslında birçok kez kırmızı çizgi aşıldı. Esed rejimine net yaptırımlar uygulanmadığı için daha fazla yüksek bir eşikte kırmızı çizgi oluştu, bu eşikte limit kimyasal silah. Kimyasal silah konusunda 3 yerde suçlamalar oldu ama araştırma olmadı. Dün yaşananlar, görüntülerle tüm dünyaya yansıyan, örtülmesi mümkün olmayan bir olaydır. Bunun mutlaka objektif şekilde araştırılması gerekir."
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesine de değinen Davutoğlu, "Görüşmemde söyledim. BM kararsız mütereddit tavır takınamaz, karar derhal incelenmeli, kim bu saldırıların arkasındaysa en şiddetli yaptırımlar uygulanmalı ki bir daha kimse kimyasal silah gibi insanlık suçunu işlemek cesareti göstermesin. Bundan sonra bir şey yapmazsak emin olunki bundan sonra vahim katliamların devamı gelecektir. Nasıl Halepçe dolayısıyla Saddam'a dönük müeyyideler gelişti, aynı incelemeler şimdi de yapılmalı, tedbirler alınmalıdır. Bizi iki kere ilgilendiriyor, insanlık adına büyük kaygı duyuyoruz. Diğer taraftan komşu bir ülke olarak kimsyasal silahı fütursuzca kullanan bir tarafın, ispat edilirse rejim olduğu ki rejimin buna bir an önce izin vermesini bekliyoruz, bununla bir arada yaşamak gibi güvenlik sorunuyla da kaşı karşıyayız. Türkiye olarak uluslararası toplumu, BM'yi ve bütün ilgili kurumları olaya derhal müdahil olmaya ve gerekli incelemeleri yapıp kırmızı çizginin bizce aşıldığı durumda Suriye'ye gerekli tüm yaptırımların uygulanması konusunda adım atılması yönünde de çağrıda bulunuyoruz'' şeklinde açıklamada bulundu.
"Kitle imha silahları kullanıldıysa kesinlikle insanlık suçu işlenmiştir"
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile Almanya arasında hangi konularda görüş birliği sağlandığı yönündeki bir soru üzerine, Türkiye ile sürekli istişare halinde olduklarını, bunun, ortak tavır belirlenme isteğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
Suriye'den gelen son haberlere işaret ederek, bu ülkedeki durumun zorluğuna dikkati çeken Westerwelle, Türkiye, Almanya ve Avrupa'nın tutumlarını "çok net" diye nitelendirdi.
"Kitle imha silahları kullanıldıysa kesinlikle insanlık suçu işlenmiştir" diyen Westerwelle, bu nedenle BM müfettişlerinin derhal kapsamlı araştırma yapabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Westerwelle, BM müfettişlerine izin verilmemesi halinde, bunun, siyasi kararlarda hesaba katılması gereken net bir mesaj olacağını vurguladı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın kırmızı çizgilerinin sorulması üzerine Westerwelle, olması gerekenler konusunda spekülasyon yapmak istemediğini ifade ederek, iddiaların çok feci ve ciddi olduğunu, spekülasyona girmeden önce gerçek anlamda incelemenin yapılması gerektiğini kaydetti.