Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2504.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Devlet üreticiyi Korumuyor

Tekstilci Yunus Atilla Hamallar sektörün sıkıntılarını anlattı
Devlet üreticiyi Korumuyor
28 Nisan 2014 00:00:00
Tekstilci Yunus Atilla Hamallar sektörün sıkıntılarını anlattı

Merkezi Gaziantep'te bulunan Çizgi Triko Yönetimu2008Kurulu Başkanı Yunus Atilla Hamallar, devletin sanayiciye desteğini yetersiz buluyor. Hamallar, "Yurt dışından gelen ithal ürünlerle baş etmemiz oldukça zor. Biz yerli üreticilerin maliyetleri ithal olanlara göre oldukça yüksek kalıyor" diyor

Hamallar, kanun yapıcılardan "milli" davranmalarını beklediklerini belirtti: "Devlet kanunlar çıkartırken yerli firmaları da hesap ederek hareket ederlerse, bu ülkenin üretebilen insanları ve firmaları da rahat eder. Ve dünya markası oluşturmak anlamında da emin adımlarla ilerlerler. Bu da ülkemiz adına bir kazanım oluşturur"

MEHMET GÜNGÖRDÜ (GAZİANTEP)

Merkezi Gaziantep'te bulunan Çizgi Triko yaz koleksiyonu ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Erkek giyiminde triko ve tişört ile modaya öncülük yapan Çizgi Triko, 2014 yazlık ürünleri ile de ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Çizgi Triko Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Atilla Hamallar ile tekstil sektörünü ve sıkıntılarını konuştuk.

u2014 Yunus bey, Çizgi Triko'nun başlangıç süreciyle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Çizgi triko 2004 yılında faaliyetlerine başladı. Oysa geri planında 30-40 yıllık bir bilgi birikimine sahip. Geçmiş yıllarda yurt dışındaki önemli markalara fason üretim yaparken, Türkiye'de bir marka oluşturmak iddiasıyla yola çıkmış bir firmadır. O günlerden bu günlere erkek giyim üzerine gerek triko, gerekse tişört olarak erkek üst grubunda çalışıyoruz. On yıldır trendimizi sürekli yükseltiyoruz. Bundan sonra da yükselen bir değer olarak devam edecektir inşallah.

u2014 Bu trendi yükseltirken nasıl bir yöntem izliyorsunuz?

Birincisi, insanların beğenisini kazanacak, göz zevkini okşayacak, estetik boyutu olacak. İkincisi, kullanıcının memnuniyetini ön planda tutarak ürünlerimizin kaliteli olmasına özen gösterdik, kullanışlı olmasını önemsedik. Üçüncüsü ise değişik konseptlerle ve değişik yaş grubundaki kullanıcılarla buluşmayı arzuladık. 18 yaşındaki gencimizden tutun da 50'li yaşlara kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Her şehirde ve ilçelerinde kaliteli mağaza ve AVM'lerde müşterilerimizle buluşabiliyoruz. Artan ilgi ve teveccühle yolumuza devam ediyoruz

u2014 Ürün çeşitliliğinizi arttırmayı düşünüyor musunuz?

Giyim sektöründe imalat yapan firmalar kaba hatlarıyla ikiye ayrılır. Üst grup ve alt grup diye. Üst grup; triko, tişört, mont palto, gömlek vs. oluşurken, alt grup; pantolon, capri, şort, kot ve bunun gibi ürünlerden oluşmaktadır. Aslında uzun vadede erkeği tepeden tırnağa takım elbisesinden tutun da çorabına kadar giydirebilme idealine sahibiz. Ancak bu işler zamanla ve sabırla olabiliyor. Altyapısı oluşmadan bir işe kalkışmak bazen insanı ileriye değil de tam tersine geriye götürebiliyor. Dolayısıyla biz önce üst grupta ürün yelpazemizi tamamladıktan sonra at grup da neden olmasın, olur inşallah.

u2014 2014 yılı erkek giyiminde nasıl bir tarz bekliyor bizleri, biraz ipucu verebilir misiniz?

İnsanlarımız şimdilerde daha sade ama daha şık giyinmeyi tercih ediyorlar. Eski gibi, çok renkli ve desenli, karmaşık ürünler tabiri caize tedavülden kalktı diyebiliriz. Hani daha basit görünen fakat kesinlikle şık ve kalite olanlar tercih sebebi. Tüketicinin bu algısını iyi okumak gerekiyor, yoksa gündem dışı kalıyorsunuz. Benim kullanıcılara tavsiyem, bakıldığında gözü yormayacak, küçük küçük dokunuşlarla şekillendirilmiş ama mutlaka örgüsü ve kumaşı kaliteli olan ürünleri tercih etmeleridir

u2014 Çizgi trikonun merkezi Gaziantep'te, peki bunun İstanbul'da olmayışının bir eksikliğini duyuyor musunuz?

Gaziantep, üretimde tekstilin kalbi. İğneden ipliğe tekstilin her aşamasını rahatlıkla görebilirsiniz. Gaziantep'le ilgili kalite noktasında olumsuz bir algı oluşmuşsa da biz buna katılmıyoruz. İstanbul tabiu00ee ki de dünyanın sayılı metropol şehirlerinden biri, ama İstanbul'da olmamayı bir eksiklik değil Gaziantep'te üretiyor olmayı bir zenginlik görüyoruz. Hem de şehrimiz hakkındaki olumsuz algıyı da tersine çevirmeye katkı vermekten mutluluk duyuyoruz.

u2014 Diğer markalarla karşılaştırırsak kalite açısından ne gibi düşünceleriniz var?

Öncelikle, hem marka olmuş firmalara hem de sektörde üretim yapan firmalara saygı duyuyoruz. Hepsinin eline sağlık. Lakin marka olmuş firmaların da üretim tesislerini ve nasıl üretim yaptıklarını biliyoruz. Zaten marka olmuş firmaların o kadar çeşitli ve farklı ürünleri kendilerinin üretmediği aşikardır. Bu mümkün değildir. Onlarca, yüzlerce çeşitli ve farklı ürünü fason üretimle, taşeron firma kullanarak raflarını zenginleştiriyorlar. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz ürünlerin kalite anlamından estetik bakımdan, kalıp ölçüleri olarak, sağlamlık olarak, kullanılabilirli olarak marka olmuş firmalardan pek bir farkı olmaz. Tercih tamamen müşterinin zevk ve beğenisine kalmış.

u2014 Trikoda ağaç kabuğundan üretilmiş özel iplikler kullanıyordunuz, tişörtlerde de böyle farklı şeyler deniyor musunuz?

Çizgi Triko'da Ar-Ge faaliyetleri hiç bitmez. Bu hem kendimize hem de müşterilerimize duyduğumuz saygıdan kaynaklanmaktadır. Bunun neticesi olarak da, yalnız ürünlerimizde gerek Türkiye'de üretilmiş olsun en kaliteli pamuktan tutunda, Mısır pamuğuna kadar en kaliteli ham maddeleri kullanıyoruz. Çeşitli karışımlarla elde ettiğimiz latif ve orijinal kumaşları ürüne dönüştürerek müşterilerimizi memnun etmeye, kendilerini özel hissettirecek giyim ürünlerine dönüştürüyoruz.

u2014 Müşteri ürün alırken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle kendilerine yakışan ürünü tercih etmeliler. Bize göre rahat ve kullanışlı olanlar tercih sebebi olmalıdır. Etikette yazan isimden ziyade albenisi yüksek olan, ben kaliteliyim diye bağıran, zevkli ürünler olmalıdır. Ben insanımıza Çizgi Triko'yu denemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü; inanın hiç tanımadığımız, bilmediğimiz insanlardan, kullanıcılardan zaman zaman teşekkür mailleri alıyoruz. Bu da bizleri ziyadesiyle memnun ediyor.

u2014 Üretici bir firma olarak devletten beklentiniz var mı?

Esas itibarıyla, bizim gibi iç piyasa üzerine hesap yapan firmalar, Ar-Ge'lerini dinamik tuttuğu müddetçe çok bir sıkıntı yok. Albenili ve kaliteli üretim yapabiliyorsanız, bunun karşılığını mutlaka alıyorsunuz. Elbette yurt dışından gelen ithal ürünlerle baş etmemiz oldukça zor. Biz yerli üreticilerin maliyetleri ithal olanlara göre oldukça yüksek kalıyor. Kanunlar çıkartılırken yerli firmaları da hesap ederek hareket ederlerse, bu ülkenin üretebilen insanları ve firmaları da rahat eder. Ve dünya markası oluşturmak anlamında da emin adımlarla ilerlerler. Bu da ülkemiz adına bir kazanım oluşturur.

Diğer ülkelere de ihracatınız oluyor mu? Varsa hangi ülkeler?

İsim isim ülke zikretmek doğru olmayabilir, ama ülkemizin kuzey tarafındaki ülkeler, Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri gibi, bazen batı tarafları da dahil olmak üzere10'un üzerindeki ülkeye ürün sevk ediyoruz.

u2014 Ortadoğu'daki olaylar sizi etkiledi mi?

Sadece bizi değil, tüm tekstil piyasasını olumsuz etkiledi. Özellikle Suriye bizim en çok etkilendiğimiz ülke olmuştur. Çünkü; bizim Suriye'de özel çalışmalarımız olmuştu, Çizgi Triko Suriye'de marka değeri kazanmıştı, ama nasip inşallah akan kan bir an önce durur da insanlar normal yaşamlarına dönerler. Biz de kaldığımız yerden devam edebiliriz diye düşünüyorum.

u2014 Çizgi'yi giymek isteyenler ürünlerinize nasıl ulaşabilirler?

Müşteriler bulundukları şehrin saygın ve seçkin mağazalarından ulaşabilirler. Ayrıca internet sayfamızdan; facebook ve twitter'den bizi takip edebilirler.