Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2511.77
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dikkat! Denklik ve yatay geçiş için yeni düzenleme

​Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışı yükseköğretim kurumları diploma denklikleri ile yatay geçiş işlemlerindeki suistimallerin engellemesine yönelik düzenleme yapıldı.
Dikkat! Denklik ve yatay geçiş için yeni düzenleme
09 Nisan 2021 17:47:02
​Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışı yükseköğretim kurumları diploma denklikleri ile yatay geçiş işlemlerindeki suistimallerin engellemesine yönelik düzenleme yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bir süre önce gündeme getirdiği denklik ve yatay geçiş işlemlerinde yaşanan bazı usulsüz işlemleri önlemeye yönelik 2 yönetmelikteki değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu değişiklikler ile başarı sıralaması şartı aranan programlara yatay geçiş süreci ve şartları, YÖK'ün "eğitimde sosyal adalet ve fırsat eşitliği" ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlendi.

YÖK'ten yapılan açıklamada, talebin yoğun olduğu meslek icrasına ilişkin özellikle belirli programlar için girdi esaslı nitelik ve kalite arayışı ile başarı sıralaması şartı getirildiği ve yapılan düzenlemenin tüm akademi camiası ve toplumun tüm kesimleri tarafından doğru bulunarak desteklendiği vurgulandı.

'Sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesinin ihlalini engelleyici düzenlemeler yapılmıştır'

Açıklamada şunlar kaydedildi;

Bu yönetmelik değişiklikleri ile Yükseköğretim Kurulu’nun “tıp, hukuk, öğretmenlik” gibi başarı sıralaması şartı aradığımız programlara, yurt dışındaki üniversitelerin ilgili programlarına kaydolup bu programların gerektirdiği yetkinlikleri sağlamadan başarı sıralaması şartının dolanılmasını, yani sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesinin ihlalini engelleyici düzenlemeler yapılmıştır.

Bilindiği üzere yükseköğretime yurt dışında kaydolup mezun olan öğrencilere “denklik”; mezun olmadan ülkemizdeki aynı programlara “geçiş” yapmak isteyenlere ise “yatay geçiş” mevzuatı çerçevesinde işlem yapılmaktadır.

Özellikle son günlerde ortaya çıkan suistimaller dikkate alınarak konuyla ilgili iki yönetmeliğimizde değişikliğe gidilmiştir.

Başarı sıralaması şartı aranan programlara yatay geçiş süreci ve şartları sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Buna göre, kayıtlı olduğu üniversitesi, Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alan bir üniversitede kayıtlı öğrenciler, ilgili yönetmeliğin dönem/sınıf, başarı şartlarını taşıması kaydıyla Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumunun ilgili programına yatay geçiş yapabilecek.

Yatay geçiş şartları ve süreci

Kayıtlı olduğu üniversitesi, dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim dışında kalan öğrencilerin yatay geçiş şartları ve süreci yine sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkesi gereği ortaöğretimini tamamladıkları ülkeye göre değişecek.

Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayan öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavına girmesi ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması zorunlu tutuldu. Merkezi sınavdaki başarı sıralaması şartını sağlayan öğrenciler dönem veya sınıf sınırlamasına tabi olmaksızın yatay geçiş yapabilecek.

Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler ise kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olmaları kaydıyla Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumunun ilgili programına yatay geçiş yapabilecek.