Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2440.22
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doğal nitelikte yapay kemik icat edildi

ABD'li araştırmacılar, kendi kendine büyüyebilen ve kemik görevi gören bir materyal üretti.
Doğal nitelikte yapay kemik icat edildi
16 Mart 2016 16:50:00
ABD'li araştırmacılar, kendi kendine büyüyebilen ve kemik görevi gören bir materyal üretti.

ABD'nin Minnesota eyaletinde bulunan Mayo Clinic Hastanesi araştırmacıları, bel ve sırt bölgesindeki sorunları giderecek, çok önemli bir buluşa imza attı. Polimer süngerden üretilen yapay parça, omuriliğin durumuna göre şekil alıyor ve kemik görevini görüyor.

Bir hastalık üzerinden örnekleme yaparak bu parçanın marifetini daha iyi anlayalım. Bildiğimiz üzere ülkemizde ve dünyada kanser hastalarının sayısı hayli fazla ve her geçen gün bu sayı artıyor. Kanserli hücreler metastaz yaptığında, büyük oranda omuriliğe sıçrıyor.

Metastaz:

Kanserli hücrelerin bulundukları doku dışında doğrudan ya da kan-lenf damarlarıyla başka bölgelere sıçramalarına verilen isimdir. Kötü huylu tümörler yalnızca bulundukları doku ve organa zarar vermekle kalmaz, yakınlarındaki organ ve dokulara da yayılabilir ve zarar verebilirler. Ayrıca kanserli hücreler bulundukları bölgelerden kan ya da lenf damarları yoluyla bedenin başka bölgelerine taşınabilir, oraya yerleşebilir ve hızla yayılabilir.

Cerrahlar, gerek gördükleri durumlarda kanserli hücrenin bulaştığı bu parçayı operasyonla alıyor. Lakin operasyon sonunda parça çıkarıldığı için omurilikte boşluklar oluşuyor. Doktorlar genellikle göğüs kafesini açarak omuriliğe ulaşmaya çalışıyor ancak bu, bazı komplikasyonlara sebebiyet verebileceği için oldukça riskli bir tercih.

Bir başka tercih ise boyun veya sırttan titanyum çubukları enjekte etmek. Bu, ilkine oranla daha kolay fakat oldukça maliyetli bir tercih. Zira işin içinde titanyum gibi pahalı bir materyal var. Yeni bulunan yöntem ise hem kolay ulaşılabilir hem de oldukça düşük maliyetli. Hastanın sırt bölgesine ufak bir kesik atılıyor ve tıpkı titanyum yönteminde olduğu gibi eksik bölgeye hidrojel polimer enjekte ediliyor. Bu materyal 5-10 dakika içinde eksik bölgeye göre şekil alıyor ve birkemik vazifesi görüyor.

Aşağıdaki videoda gördüğümüz üzere hidrojel polimer, yerleştirildiği boşluğu dolduracak şekilde büyüyor.

Özellikle omurilik tedavileri için düşünülen bu materyalin, ilerleyen yıllarda farklı bölgelerdeki kemik kırıkları vs. için de kullanılacağı düşünülüyor.

Mayo Clinic ekibi önümüzdeki aylarda ilk olarak bir kadavra üzerinde bu materyali test etmeyi planlıyor. Tedavi yönteminde başarı sağlanırsa, birkaç yıl içinde hastalar üzerinde uygulanması hedefleniyor.