Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2496.42
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doğal yaşamın ilacı: Lavanta

Lavanta artık birçok alanda tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Depresyondan, strese, ağrı kesici özelliğine kadar pek çok hastalığın iyileşmesinde kullanılıyor.
Doğal yaşamın ilacı: Lavanta
06 Temmuz 2022 08:00:00
Lavanta artık birçok alanda tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Depresyondan, strese, ağrı kesici özelliğine kadar pek çok hastalığın iyileşmesinde kullanılıyor.

HABER: SERHAT KAYA

Bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan lavanta, depresyondan, strese, ağrı kesici özelliğine kadar pek çok hastalığın iyileşmesinde kullanılıyor. Gelibolu Kavakköy’de dünya ülkelerine lavanta üreten Serkan Köse, lavantanın doğal yaşamda adeta bir ilaç olduğuna dikkat çekti.

Ferahlatıcı hoş kokusuyla herkesi büyüleyen lavanta bitkisi ilk çağlardan beri günümüze kadar sağlık ve kozmetik sektöründe kullanılmakta. İnsan sağlığına mucizevi faydaları bulunan lavantanın faydalarını ve lavanta ile ‘Köye Dönüş Projesi’ başlatan lavanta üreticisi Serkan Köse ile konuştuk.

sağlık 1_a0a5a18076721351da0e5d5aa43f47a2.jpg

Tamamı yerli üretim ve ülkeye büyük katkı

Tarladaki ekiminden, ilk hasatından, üretiminden sofralara kadar gelen süreçleri yöneten ve ‘Köye Dönüşüm Projesi’ kapsamında Gelibolu’da 7 yıldır tıbbi aromatik bitkiler üreten Serkan Köse, markası ile ülke sınırlarını aştı. Köse, ABD, Almanya, Rusya başta olmak üzere Gelibolu Kavakköy’den dünyaya ihracat yapıyor. Yaklaşık 880 dönümlük arazide lavanta, adaçayı ve biberiye üreten Köse’nin projesi ülke ekonomisine katkı sağlayan bir sisteme dönüşmüş durumda.

Lavanta artık evimizin her yerinde

Çanakkale Gelibolu bölgesinde lavanta yetiştiriciliğinde istihdam sağlayan ve lavantadan 50 farklı ürün elde ettiklerini belirten Köse, “Kozmetik ürünler başta olmak üzere, kişisel bakım ürünlerinde, masaj yağlarında, köpek ve kedi şampuanlarında kullanılıyor. Türk mühendislerine güvenerek yola çıkan şirketin hedefi dünyada tıbbi ve aromatik ürünler denilince akla gelen ilk ülke ve marka olmak” dedi.

sağlık 3_7cf883d6cfb8c8d0a67273062240464c.jpg

Strese, bağ ağrısına, enfeksiyon, mantara deva

Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan lavanta, çay şeklinde tüketilebiliyor. Yağı olarak kullanıldığında strese iyi gelir ve baş ağrısına geçirir. Cilt sorunlarına iyi gelir ve cildi yeniler. Vücutta oluşan mantar enfeksiyonların tedavisinde uygulanır.