Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2435.92
BIST 100
9792.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doğu bölgesi ısınıyor!

Batı'nın Mısır'dan sonra Ukrayna'da da 'Kaos'a yatırım yapması tepki çekiyor. Mısır'da darbe yaptıran ABD ve AB koalisyonu Ukrayna'yı da "İç savaşa" sürüklüyor. BM dün de Ukrayna için 'acil' toplandı ama sonuç sıfır!
Doğu bölgesi ısınıyor!
15 Nisan 2014 09:31:00
Batı'nın Mısır'dan sonra Ukrayna'da da 'Kaos'a yatırım yapması tepki çekiyor. Mısır'da darbe yaptıran ABD ve AB koalisyonu Ukrayna'yı da "İç savaşa" sürüklüyor. BM dün de Ukrayna için 'acil' toplandı ama sonuç sıfır!

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kamu binalarını ele geçirmesi sonrası Ukrayna Hükümeti'nin silah bırakılması için tanıdığı süre sona erdi. Ukrayna Hükümeti'nin harekete geçip geçmeyeceği henüz netleşmedi. Ukrayna'nın olası bir operasyon kararı ülkede bir iç savaşın başlayacağı sinyallerini veriyor.

Ukrayna'da dün, yayınlanan kararname ile Rusya yanlılarına bu sabah saat 09.00'a kadar silah bırakmaları söylenmişti. Ukrayna Hükümeti silah bırakılmaması halinde bu bölgelerde terör operasyonu düzenleyeceğini dile getirmişti. Ukrayna Geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov da ele geçirilen valilik, kamu ve emniyet binalarının terk edilmesini aksi takdirde kapsamlı bir operasyon düzenleyeceklerini dile getirmişti.

Rusya'dan BM'ye çağrı

Yaşanan bu gelişmeler sonrası Rusya kanadı ise yapılacak operasyonun yanlış olacağını dile getirdi. BM'den acil toplantı talep eden Rusya, konunun acilen ele alınmasını istedi. Rusya'nın bu isteği sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanı Joy Ogwu üyeleri acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Yanukoviç de düzenlediği basın toplantısında orduya 'yönetimin emirlerine uymamaları' çağrısında bulundu. Yanukoviç ülkesinde yaşanan karışıklıkların sebebi olarak ABD'yi gösterdi.

İç savaş kapıda

Verilen sürenin dolması sonrası Ukrayna Hükümeti'nin harekete geçip geçmeyeceği henüz bilinmezken uzmanlar olası bir operasyon sonrası iç savaş tehlikesinin de kapıda olduğunu belirtti. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna yanlılarının birçok noktada çatışabileceği belirtilirken özellikle ülkedeki doğu kentlerinde olayların büyüyebileceği belirtildi. Nitekim Ukrayna'da dün Zaporijya kentinde ayrılıkçıların hükümet binasını ele geçirmesi sonrası Ukrayna yanlıları ve ayrılıkçılar karşı karşıya gelerek protesto gösterilerinde bulunmuştu.

Ordu operasyon yapacak

Ukrayna'nın güney doğu bölgelerinde hükümet binalarını Rusya yanlılarının işgali üzerine harekete geçe Kiev yönetimi bölgede terörle mücadele kapsamında operasyon başlattı. Gün boyunca devam eden olaylarda en az 3 kişi ölürken onlarca da yaralı var. Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin aldığı kararla bölgede operasyonda ordu birliklerinin kullanılacağını kaydetti. Turçinov yöneticilerin Kırım senaryosunun doğu bölgelerinde tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Rusya 25 Mayıs'ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce ayasal değişiklik yapılmasını ve federasyon yapısına geçilmesini istiyor. Moskova'ya göre Ukrayna tarafsızlığını anayasa ile garanti altına almalı.