Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Düşen uçakla ilgili korkunç şüphe!

Fransa'da düşen uçağın 24 yıllık ve bakımsız olduğu, kabin basıncında sorun olduğu gelen bilgiler arasında ayrıca uçak acil iniş çağrısı yaptığı ve motorlarının birisinin bozuk olduğu tespit edildi.
Düşen uçakla ilgili korkunç şüphe!
25 Mart 2015 12:34:00
Fransa'da düşen uçağın 24 yıllık ve bakımsız olduğu, kabin basıncında sorun olduğu gelen bilgiler arasında ayrıca uçak acil iniş çağrısı yaptığı ve motorlarının birisinin bozuk olduğu tespit edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise yaptığı açıklamada yaşanan olayın büyük bir trajedi olduğunu ve kazadan kurtulan kimse olmadığını söyledi.
Hollande'ın Almanya Başbakanı Merkel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği öğrenildi.
Uçağın enkazına, ülkenin güneyinde bir köyün yakınlarında ulaşıldığı belirtildi.
"KURTULAN YOK"
Fransa Ulaştırma Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre kazadan kurtulan olmadı.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı resmi twitter hesabından paylaştığı mesajda, uçakta hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına baş sağlığı diledi. (REUTERS)
Reuters'da yer alan habere göre, Barcelona'dan Almanya'nın Düseldorf şehrine giden Lufthansa'ya bağlı Germanwings Havayollarına bağlı ait yolcu uçağı düştü.
Yerel gazete La Provence'dan alınan bilgiye göre, 2'si bebek 144 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan A-320 tipi yolcu uçağı olduğu belirtildi. Alman Bild gazetesi de, uçakta okul gezisinden dönen 16 öğrenci olduğunu yazdı.
Uçağın sabah saat 10:43 civarında radardan kaybolduğu belirtilirken alınan son radar kayıtlarına göre uçağın çok hızlı bir şekilde alçaldığı iddia edildi.
Doğan Haber Ajansı'nda yer alan bilgiye göre uçağın 11 bin 500 metreden 2 bin metreye ani düşüş yapması üzerine pilotun acil durum çağrısı yaptığı öne sürüldü. Enkaza kısa sürede ulaşılmasına da, bu acil durum çağrısının yardımcı olduğu iddia ediliyor.
UÇAKTAKİ YOLCULAR
Yolcu listesi resmi olarak açıklanmasa da Reuters'da yer alan habere göre 142 yolcudan 45'inin İspanyol, 67'sinin Alman olduğu açıklandı. Uçakta ABD vatandaşı olup olmadığı konusunda Beyaz Saray'dan bir açıklama yapılmadı. Guardian'ın geçtiği habere göre Avustralya Dışişleri Bakanı, uçakta iki Avustralya vatandaşının bulunduğunu söyledi.
TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA
Düşen uçağa ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Uçakta Türk var mı bilgimiz yok. Arkadaşlarımız araştırıyor. Olumlu ya da olumsuz bir şey şu anda söyleyemiyorum. Umarım yoktur" dedi.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın yaptığı açıklamaya göre uçakta Türk yolcular da bulunuyordu.
İSPANYOL HÜKÜMETİ 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ
İspanyol hükümeti, Barcelona-Düsseldorf seferini yapan GermanWings şirketine bağlı uçağın bu sabah saatlerinde Fransa'nın güneyindeki Barcelonnette bölgesinde düşmesi ve uçaktaki tüm yolcuların hayatını kaybetmesinden dolayı 3 günlük yas ilan etti.
Uçak kazasıyla ilgili kriz masası oluşturan İspanyol hükümetinin yaptığı toplantı sonrasında basına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, bu gece yarısından itibaren tüm ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. İspanyol hükümeti, düşen uçakta 45 İspanyol vatandaşı olduğunu açıklamıştı.
MERKEL'DEN AÇIKLAMA
Almanya Başbakanı Angela Merkel Fransa'da 150 kişiyi taşıyan Germanwings yolcu uçağı ile ilgili açıklamada bulundu. Olayla ilgili Merkel, "derin üzüntü" yaşadıklarını söyledi. Yarın olay yerine giderek yetkililerle konuşacağını belirtti.
Merkel, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Hem kaza yerinde hem de havaalanlarında kriz merkezleri oluşturuldu. Ulaştırma ve dışişleri bakanlarımız bölgeye gidiyor. Kaza yerini bizzat görmek için yarın da ben gideceğim. Hepimiz yastayız" diye konuştu.
ABD: TERÖR ŞÜPHESİ YOK
Kazanın ardından Beyaz Saray sözcüsü Bernadette Meehan tarafından yapılan açıklamada, kazada bir terör saldırısı belirtisi olmadığı belirtildi. GermanWings sözcüsü, "AB sınırları içinde bir uçuş olduğu için yolculara pasaport kontrolü yapılmadı" ifadelerini kullanmış, bu açıklama akıllara terör saldırısı şüphesini getirmişti.
LUFTHANSA'DAN İLK AÇIKLAMA
Lufthansa sosyal medya hesabından kazayla ilgili yapılan Lufthansa CEO'su imzalı ilk açıklamada, "4U 9525 sefer sayılı uçuşa tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Kalbimiz, yolcu ve mürettebatımızın aile ve arkadaşlarıyla. Daha fazla bilgi verebilmek için mümkün olan her şeyi yapacağız" denildi.
Germanwings CEO'su Wagner ise, kazaya neyin sebep olduğunu bulmak için mümkün olan her çabayı göstereceklerini belirtti.
Havayolu kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına baş sağlığı diledi.
AIRBUS: DURUMU İNCELİYORUZ
Kazanın ardından açıklama yapan bir Airbus sözcüsü, kaza hakkında incelemede bulunduklarını ve gerekli açıklamayı yapacaklarını söyledi.
Öte yandan uçağın kalkış noktası olan Barcelona'da görevli Havayolu yetkilisi Aena isimli kişi Reuters'a verdiği bilgide uçağın yerel saatle 08:55'te havalandığını söylerken yolcular hakkında bilgi vermedi.
"UÇAK DALIŞA GEÇMİŞ"
Eski uçak Teknisyenleri Derneği Başkanı Ümit Sayıl, verilerin uçağın dalışa geçtiğini gösterdiğini söyledi ve "Bunu 2 nedenle açıklayabilirsiniz. İlki hava boşluğu (türbülans). Uçak bu nedenle düşmüş olabilir. Bir diğeri ise kontrolsüz uçuş'' dedi. Uçak Teknisyeni Sefa İnan da eldeki verilerin 2 duruma işaret ettiğini belirtenler arasında. İnan, ihtimalleri şöyle aktardı: "Ya kabinde büyük bir patlama oldu ya da uçak stall'e girdi ve pilot kurtaramadı. Uçağın verileri aşırı derecede hızlı bir irtifa kaybını gösteriyor. Uçak bu kadar hızlı bir irtifaya girmez. Kabin tazyiği boşalsa bile bu kadar inmez. Bunun iki nedeni var. Ya uçak stall'e girdi, yani uçak süratsiz kaldı ve kanat üzerindeki hava akımının bozulması sonucu kontrole tepki vermedi ya da kabin içinde büyük bir patlama oldu. Uçağın motorları dursa bile bu kadar hızlı bir düşüş olmaz. Bu kazayı Air France ve Air-Asia kazalarına benzettim."