Dolar (USD)
33.94
Euro (EUR)
37.56
Gram Altın
2813.77
BIST 100
9685.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'E-ticarete getirilen sınırlama yerinde'

Kargo ile gümrüksüz yurt dışı alışveriş limitinin 150 eurodan 30 euroya düşürülmesini doğru bulduğunu söyleyen Schafer CEO'su Aslan: "İlk etapta kulağa devletin bir şeylere direkt olarak engellemesi olarak bakılsa da, Türkiye'deki markalar ve perakende sektörü için yapılmış bir hamle."
'E-ticarete getirilen sınırlama yerinde'
10 Ağustos 2024 00:00:00
Kargo ile gümrüksüz yurt dışı alışveriş limitinin 150 eurodan 30 euroya düşürülmesini doğru bulduğunu söyleyen Schafer CEO'su Aslan: "İlk etapta kulağa devletin bir şeylere direkt olarak engellemesi olarak bakılsa da, Türkiye'deki markalar ve perakende sektörü için yapılmış bir hamle."

HABER: Zeynep Süeda Karadeniz

İstanbul’da düzenlene toplantıda ekonomi basınıyla bir araya gelen Schafer CEO’su Murat Aslan, ev ve yaşam ürünleri sektörüyle alakalı açıklamalarda bulundu. Aslan, “Şu an 5 ayrı ana kategoride, 2 bin 800 tane ürünümüz var. Biz, ev ve mutfak eşyaları üzerine, züccaciye, elektrikli ev aletleri, ev tekstili bunların hepsini kapsadığı için artık tek bir çatı altında ev ve yaşam ürünleri diyoruz. Sektörümüzün büyümesine neden olan 3 konu şu şekilde: Bir, sağlık açısından evimizde yiyelim, ikincisi yemek yapmak artık çok havalı bir şey, üçüncü de artık dışarıda tüketmek çok pahalı” beyanında bulundu.

HEDEFİMİZ YÜZDE 10 BÜYÜMEK

“Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 5,5 milyon insan tek başına yaşıyormuş” diyen Aslan, “Yılda 800 bin evlilik oluyor ama 80 bin civarı da boşanma oluyor. Artık boşanan insanlar tekrar ailesiyle yaşamıyor, tek yaşıyor. Kadın da erkek de ayrı evde yaşıyorlar. Türkiye’deki bu tek haneli ev sayısı hızlı bir şekilde büyüyor. Biz de tüm araştırmalarımızı yaparak buna uygun tüketim metotları, buna uygun yeni ürünler geliştiriyoruz. Bu yıla başlarken de hedefimiz döviz bazında yüzde 10 büyümekti. İlk 6 ayı değerlendirdiğimizde satış hedeflerimizi yüzde 92 gibi oranda gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.

CİROMUZUN YÜZDE 27’Sİ E-TİCARETTEN

Aslan, “Türkiye’deki e-ticaret oranı, siteleri hariç tutuyorum, en yüksek şirketlerden bir tanesiyiz. Ciromuzun yüzde 27’sini e-ticaretten yapıyoruz. Bunu hem kendi sitemizden hem de pazar yerlerinden yapıyoruz hem de e-ihracat var bunun içerisinde. E-ihracat çok hızlı büyüyor. Pazar yerlerini ağırlıklı olarak e-ihracatta kullanıyoruz. Çünkü, bir sürü ödeme kolaylığı, yöntem kolaylığı, nasıl gideceğinizi, her şeyi size yol gösteriyor. Pazar yerleri bu yönde çok destekliyor. E-ihracat ciromuz da o yüzden çok hızlı büyüyor” dedi.

murataslan_f0f6227afe6af3ebbff28371ba5c0ffb.png

TÜRKİYE’DEKİ MARKALAR İÇİN YAPILMIŞ BİR HAMLE

Yurt dışı e-ticarette yapılan alışveriş limitinin 150 eurodan 30 euroya düşürülmesini ve ek gümrük vergisi getirilmesiyle ilgili de Aslan şunları söyledi: “Açıkçası ülkeler arasında olan e-ticaret sınırlarının indirilmesini doğru buluyorum. Tüketiciye her ne kadar verilmiş bir ceza gibi gözükse de olay tüketmekten ibaret değil. Türkiye’deki markalar için, perakende için yapılmış bir hamle. Başka bir sektörden duruma örnek vereyim, ‘bir oto ürününü burada Koçtaş’tan alabilirim. Orada onlarca kişi çalışıyor.”

‘Hammaddeye getirilen ek verginin bedelini tüketici ödüyor’

Paslanmaz çelik ithalatına getirilen ek verginin bedelini tüketicinin ödediğini belirten Aslan, “Türkiye’de üretilebilen bir üründe üreticiyi koruyacak tüm önlemlerin alınması lazım ama orada politik olarak filtrelemeyi doğru yapmıyoruz. Piknik termosu Türkiye’de üretiliyor fakat 6 saat sıcak-soğuk tutacak termos veya ben kapağında derecesini görebildiğimiz bir termos burada üretilmiyor. Termosu bir bütün olarak düşünerek hepsine vergi getiriliyor. Enflasyonla mücadele adına bu ayrımın yapılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.