Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

EGZOZDAN SU GELMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Araç kullanıcılarının bir çoğu egzozdan su gelmesinin sebepleri nelerdir sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir.
EGZOZDAN SU GELMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
29 Mart 2023 15:16:54
Araç kullanıcılarının bir çoğu egzozdan su gelmesinin sebepleri nelerdir sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir.

Araç kullanıcılarının bir çoğu egzozdan su gelmesinin sebepleri nelerdir sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir.

Araba sahipleri zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunlardan biri de egzozdan su gelmesi sorunudur. Ancak bu durum bazen bir sorun da teşkil etmiyor olabilir. Egzozdan su gelmesi durumu bazen önemsiz bir nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Ancak bazı durumlarda ise dikkate alınması ve mutlaka bir uzmana gösterilmesi gereken bir sorunun habercisi de olabilir. Belirli zaman aralıklarında egzoz su damlaması ile birlikte egzoz dumanı da farklı renklere dönüşebilir. Sürücüler tarafından fark edilen bu durum paniğe neden olsa da bu durum bazen önemsiz nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Peki, egzoz neden su damlatır? Egzozdan su gelmesi ne anlama gelir? Sıcak havada egzozdan su gelmesi normal midir? İşte merak edilen her şeyin yanıtı...

egzoz gazı_48a8e0ced6513fb865f4fe9ac9358da1.jpg

LPG'Lİ ARAÇTA EGZOZDAN SU GELMESİ

LPG'li araçta egzozdan su gelmesi genel olarak karşılaşılan bir durumdur. LGG'li aracın egzoz bölümünden sızan suyun ana nedeni aslında yoğuşmadır. Neredeyse her aracın egzoz kısmında su sızıntısı oluşur. Ancak LPG'li olarak tanımlanan araçlarda bu durum diğer araçların aksine biraz daha fazla gözlemlenir. Az öncede bahsettiğimiz gibi bu durum daha çok yoğuşmaya bağlı meydana gelen bir durum olarak öne çıkar. Araç çalışmaya başladı anda motor yanma pozisyonuna geçer ve bu durumun sonunda atık gazlar oluşur. Oluşan atık gaz, su buharı ile beraber aracın egzoz kısmından dışarı sızar. Soğuk hava koşullarında ise sıcak halde olan atık yağ soğumuş olan egzoz borusu ile temas ettiğinde bu gaz yoğuşarak sıvılaşmaya başlar. Dolayısıyla atılan gaz bu kez egzozdan su damlacıkları halinde sızar. Araç çalıştığı süreçte egzoz borusu ısınacağı için bu su bir süre sonra damlamayı bırakır. Ancak bu durumların dışında su damlaması hala devam ediyorsa; araçta piston hasarı da olabileceği düşünülebilir. Dolayısıyla sıcak havada egzozdan su gelmesinin nedeni yoğuşma olarak kabul edilebilir.

egzoz_c65e54e7c88007dccd081f225f67b52c.jpg

BENZİNLİ ARABADA EGZOZDAN SU GELMESİ

Benzinli arabada egzozdan su gelmesi ise; adblue sıvısına bağlı olabilir. Peki edblue nedir? öncelikle bunu açıklamak konunun pekişmesi için daha faydalı olacaktır. Dizel egzoz sıvısı olarak bilinen adblue, dizel motorların çalışması sırasında meydana getirdiği hava kirliliğinin azalması için kullanılan bir çeşit sıvıdır. Dolayısıyla araçlarda kullanılan bu sıvı egzoz gazında bulunan azot oksit miktarının azalmasına yardımcı olur. Dizel araçların yanma faaliyeti göstermesi ile birlikte oluşan atık yağ LPG'li araçların aksine çeşitli filtrelerden geçer. Atık yağın filtrelenmesi işlemlerinin sonunda SCR sistemi ile filtreleme işlemi gerçekleşir. Bu evrede adblue sıvısı püskürtülerek hava kirliliğine neden olan azot oksit miktarının yanında su oluşur. Oluşan su ve azot oksit egzoz yoluyla dışarı atılır. Benzinli araçlarda egzozdan su gelmesi durumu çok abartılı vaziyette değilse alarm olarak algılanmamalıdır. Bu durumda egzozdan su gelmesi iyi midir? Aslında benzinli araçlarda egzozdan su gelmesi SCR sisteminin iyi çalıştığını gösterdiği için iyi bir durum olarak da adlandırılabilir.

araba egzozu_77047c1154155f507e3d3af39dfc8555.jpg

EGZOZDAN SU GELMESİ NORMAL MİDİR?

Egzozdan su gelmesi normal midir? sorusunu merak eden kullanıcılar için, eğer egzozdan gelen su çok fazla değilse bu durum aslında normal kabul edilebilir. Yukarıda da açıkladığımız gibi bu durumun temel nedeni yoğuşma durumudur. Motor çalışır durumda iken egzoz yalnızda duman atar. Ancak sıcak ve soğuğun bir araya gelmesi sonucu su sızması da oluşabilir. Araç park haline geçtiği sıra da buhar olarak egzozdan atılan gazlar suya dönüşebilir. Bu durum da normal kabul edilen durumlar arasındadır.