Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esmaül Hüsna'dan El Aziz anlamı ve faziletleri

Allahın 99 ismi manasındaki Esmaül Hüsna''dan El Aziz''in manası nedir? El Aziz ismi hangi vakitlerde zikredilmelidir. Esmaül Hüsna''dan El Aziz''in ebced değeri nedir? İşte El Aziz ile ilgili bilgiler.
Esmaül Hüsna'dan El  Aziz anlamı ve faziletleri
21 Eylül 2020 05:00:00
Allahın 99 ismi manasındaki Esmaül Hüsna''dan El Aziz''in manası nedir? El Aziz ismi hangi vakitlerde zikredilmelidir. Esmaül Hüsna''dan El Aziz''in ebced değeri nedir? İşte El Aziz ile ilgili bilgiler.

Allahın 99 Esmaül Hüsnasından biri olan El Aziz ne demektir? El Aziz Esmaül Hüsnası hangi vakitlerde zikir edilmelidir? El Aziz Esmaül Hüsnasının ebced değeri nedir? İşte El Aziz Esmaül Hüsnası ile ilgili bilmeniz gerekenler...

El-Azîz EL-AZİZ : İzzet, azamet, şeref ve onur sahibi. Mağlup edilmeyen, mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen, sonsuz izzete sahibi olan

El-Azîz esmasının Anlamı : Hakiki ve mutlak surette kuvvet ve üstünlük sahibi, mağlup edilmesi asla mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi, hükümlerinde her zaman mutlak galip olan demektir.

El-Aziz

العزيز

El-Aziz (Celle Celalühü)

Aziz isminin 3 manası vardır.

Allah’ın izzet sahibi ve yüceler yücesi olması Allah’ın mağlup olmayan galip olması Yarattıklarının onun emrine itaat etmesidir.

El-Azîz : العزيز

EL-AZİZ : Allah’ın El-Aziz ismi; Düşmana galip gelmek, sevilmek, isteklerin kabulu, sözünün dinlenmesi, itibar görmek, düşman helakı, düşmandan zarar görmemek, fakirlikten kurtulma, kimseye muhtaç olmamak, bahtiyar olmak için okunabilir.

El-Aziz celle celalühü, “tam izzet sahibi olan” anlamına gelmektedir. İzzet, kelime manasıyla zilletin yani aşağılık, düşüklük ve acizliğin zıddıdır.

El-Aziz esmasının Ebced değeri ve zikir sayısı : 94 Zikir günü ; Salı Zikir saati ; Merih (Öğleden 2 saat ve akşamdan 1 saat önce. Gece okumalarında tam gece yarısı.)

El-AZİZ isminin zikri (94) adettir. Zikir saati Merih, Salıdır. İmam Gazali, bir zatın “Aziz” kabul edilebilmesi için üç vasfı birden taşıması gerektiğini söyleyerek bunları; “emsalinin az bulunur olması, ona çok ihtiyaç duyulması ve ona ulaşmanın güç olması” diye sıralar. Bunlardan birinin ya da ikisinin eksik olması durumunda o şahsın aziz sayılamayacağı ve bu vasıflar için kemal ve noksanlığın da söz konusu olabileceğini söyler. En mükemmel haliyle bu vasıfların hepsine birden sahip olanın Cenab-ı Hak olduğunu, kayıtsız-şartsız, gerçekten O”nun “Aziz” sayılabileceğini ve azizlikte O”na hiçbir şeyin benzeyemeyeceğini bildirir.

Cenab-ı Hak öyle bir kudrete sahiptir ki her şeye gücü yeter, hiçbir şekil ve surette aciz bırakılıp yenilgiye uğraması ya da haksızlığa uğratılması mümkün değildir. Çünkü O; gücüne erişilemeyen her zaman galip olandır. Yani hiçbir şekilde zillete düşmeyen, kudreti her şeyin üstünde olan, bu noktada eşi ve benzeri olmayandır.

El-Azîz isminin Özellikleri, Faziletleri ve Faydaları:

Bu ismi belirtilen miktarda okuyup kendisine virt edinen kimse, büyükler katında kabul görür ve işleri rahatlıkla görülür.

Büyük ve nüfuzlu kişilere iş yaptırmak ve onları etkisi altına almak isteyenler, bu ismin viridine devam eder ve her gün beş vakit namazdan sonra (94) defa okumaya özen gösterirse işlerinde başarılı olur.

Bu ismi her gün büyük ebced değerine göre hesaplayıp, 94.94=8836 kere okuyan kimseye, büyük ve faydalı bir manevi kuvvet verilir. Sözü sohbeti her zaman ve her yerde üstün ve etkili olur. Bu ismin zikrine devam eden kimseler, düşmanlarını yener, onlara karşı üstünlük sağlar. Her gittiği yerde saygıyla karşılanır.

Bu mübarek ismi hangi niyetle okunur ve okunmada ısrar edilirse, neticede niyet ve maksadı yerine gelir. Yani yüce Allah tarafından isteği yerine gelir.

40 gün sabah namazından sonra okumaya devam eden kimse borçtan kurtulup zengin olur, şeref ve onur kazanır.

Düşmana karşı galip gelmek isteyen; 94 defa El-Aziz ismini okur.

Azîz İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler

Kuran’da geçen bazı ayetleri aşağıda sıraladık;

İhlâs sûresi (112), 4: “Kimse O’nun dengi değildir.” Ve O, dilediğine, dilediği an “ol” deyip, oldurandır dostlar!

Bürûc sûresi (85), 16: “O, dilediğini yapandır.”

Âl-i İmrân sûresi (3), 26: “De ki: “Ey mülkün sahibi Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden de onu çeker alırsın, dilediğini aziz edersin, dilediğini zelil edersin. Hayır, Senin elindedir. Muhakkak ki, Sen her şeye kâdirsin.” Kullarının, Kendini tanıması için, Resûl-i Ekrem Muhammed Mustafa (s.a.s.) Efendimiz vasıtasıyla mesajını gönderen ve O’nun şahsında mü’minlere “gücünden” “güç” verendir O!

İbrâhîm sûresi (14), 1: “Elif, Lâm, Râ. Bu Kur’ân öyle büyük bir kitaptır ki, insanları Rablerinin izni ile karanlıklardan aydınlığa, her şeye galip ve hamde lâyık olan Allah’ın yoluna çıkarman için onu sana indirdik.”

Şuarâ sûresi (26), 217, 218: “Sen O, mutlak galip (Azîz) ve engin merhamet sahibine güvenip dayan. O ki, (gece namaza) kalktığın zaman seni görüyor.

Şuarâ sûresi (26), 220: “Çünkü, her şeyi işiten ve her şeyi bilen O’dur.”

Yûnus sûresi (10), 65: “(Habibim)! Onların lafları seni üzmesin. Çünkü şan ve şeref bütünüyle Allah’ındır. O her şeyi işitendir, hepsini bilendir.”

Münâfikûn sûresi (63), 8: “Diyorlar ki: “Andolsun, eğer Medine’ye dönersek, daha üstün olan, daha alçak olanı oradan mutlaka çıkaracaktır.” Üstünlük, ancak Allah’a, O’nun elçisine ve mü’minlere mahsustur. Fakat münafıklar bilmezler.”

El Aziz Esmaül Hüsnası ne için okunur?

İnsanlar tarafından sevilen biri olmak isteyen; devamlı El-Aziz ismini okur.

insanlar tarafından istekleri ve işlerin hallolmasını isteyen; devamlı El-Aziz ismini okur.

İnsanlara karşı sözü geçen biri olmak için; Bolca El-Aziz ismi okunur.

Ruhani varlıklara karşı sözü geçen biri olmasını isteyen; Bolca El-Aziz ismini okur.

İnsanların karşısında itibarlı biri olmak isteyen; Bolca El-Aziz ismini okur.

Düşmanını helak etmek isteyen; Düşmanının helakına niyet ederek 7 gün boyunca devamlı El-Aziz ismini okur.

Fakirlikten kurtulmak isteyen; 40 gün boyunca sabah namazından sonra 40 defa El-Aziz ismini okur.

Kimseye muhtaç olmak istemeyen; 40 gün boyunca sabah namazından sonra 40 defa El-Aziz ismini okur.

Dünyada ve Ahirette bahtiyar olmak isteyen; Her gün evden çıkarken 94 defa YA AZİZ ismini okur.

5 vakit namazdan sonra 94 kere ” Ya Azîz celle celâlühû ” zikrine devam edenler, herkes tarafından sevilir ve düşmanlarına galip gelir.

Evden çıkarken 94 kere ” Ya Azîz celle celâlühû ” diyen her türlü kazalardan ve belalardan korunur.

40 gün süreyle, her gün 8836 kere ” Ya Azîz celle celâlühû ” zikrine devam eden hiç bir zaman geçim sıkıntısı çekmez ve her yerde sözü dinlenir.