Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2489.32
BIST 100
9539.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

El Basıt isminin anlamı ve faziletleri

"Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten" anlamına gelen El Basıt Esmaül Hüsnası''nın faziletleri nedir? El Basıt Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Basıt ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...
El Basıt isminin anlamı ve faziletleri
21 Eylül 2020 05:00:00
"Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten" anlamına gelen El Basıt Esmaül Hüsnası''nın faziletleri nedir? El Basıt Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Basıt ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...

"Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten" anlamına gelen El Basıt Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir? El Basıt Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Basıt ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...

Kökeni: Arapça

Arapça Yazılışı: الباسط

Bâsit İsminin Anlamları
  • Ferahlatan, genişleten.
  • Bâsit, her hayrı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan. Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten demektir.
  • İstediğinin maddi ve manevi rızkını genişleten.
  • Dilediğinin rızkını genişleten, ruhları veren.
  • Allah’ın, her hayrı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan yüce yaratıcı olduğunu ifade eder. Allah, insanlara rızık, neşe, rahatlık ve bolluk vererek onlara lütuf ve rahmetiyle muâmele etmektedir

El-Basıt esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati :

Ebced değeri ve zikir sayısı ; 72

Zikir günü ; Cuma

Zikir saati ; Zühre (Sabah güneş doğarken ve ikindi sonrası. Gece okumalarında Akşamdan sonra yatsı namazına doğru ve gece yarısı.)

Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir) : Sol kolun dışı ve panik atak.

Gezegeni : Jüpiter

Hangi burç üzerinde etkili : Yay

Fazilet ve faydaları :

1-) Her gün bir bardak suya 72 kere ” Ya Bâsıt celle celâlühû ” okuyp içenin kalbinde hikmet pınarları kaynamaya başlar.

2-) Her gün 72 kere ” Ya Bâsıt, Allâmü’l-guyûb celle celâlühû ” zikrine devam edenin rızkı artar, unutkanlığı varsa geçer.

3-) Cuma günü bir bardak suya 5184 kere ” Ya Bâsıt celle celâlühû ” okuyup ruh hastasına içirilirse en kısa zamanda şifa bulur.

4-) Ya Bâsıt ismini zikreden kişi, korktuğu şeylerden emin ve güven içinde olur. Kalbindeki korku ve endişeler gider.

5-) Kalbi geniş olur. Keyfi ve neşesi artar. Sıkıntılarından kurtulur. Rızkı ve itibarı artar. Kalp gözü açılır.

6-) Her gün sabah namazından sonra 72 defa Ya Bâsıt ismini zikredenin rızkı bollaşır.

7-) Şiddetli üzüntülü ve kederli olan kimselerle bir şeyden korkan ve çekinenler, Bâsıt adını çokça anarlarsa, üzerlerindeki korku ve çekinme hemen geçeceği gibi, üzüntü ve kederleri de bir anda sevinç ve neşeye dönüşür.

Bâsıt adını bir Cuma günü bir mühüre kazıyıp üzerinde taşıyan bir kimse, kalp huzuru içinde yaşar. Keder ve üzüntü nedir bilmez. Bütün günlerini neşe içinde geçirir. Üzerine bir sevinç hali gelir. Kendisini görenler, onu sever ve onunla dost olmaya çalışırlar.

9-) Dini bütün, cezbe sahibi bir kimse, bu adı anınca rızkı bollaşır, kalbi ferahlar ve bilgi ile dolar.

10-) Bu ad, Allah’ın büyük meleklerinden İsrafil (A.S.) anısıdır. Azrail (A.S.), nasıl ki ruhları almaya memur ise, İsrafil (A.S.) de insanın gizlilikleri ile ilgilidir.

11-) Bu ilâhî ad, Cenâb-ı Hakk’ın “yakın” manasına gelen “Karîb” kelimesinin bir işâretidir.

12-) Bu adın sayı kıymeti, 72’dir. Buradaki 2 sayısı, 7 sayısını işaret eder. Geriye kalanj 70 sayısı da üstünlük ifâde eder ki (el sin) harfinin gerektirdiği kuvvet ve gücüdür.

13-) Harflerinin adı 249’dur ki, bu sayı, Hak Teala’nın yüce adı “Zâhir” adının işaretidir.

14-) Tam bir itikad ile, sade, saf bir vicdan ile, yani temiz bir kalp ile her gün sabah namazından sonra “Yâ Basıt” zikr-i celîlini 72 defa okumaya devam eden zâtın rızkı bol olur ve ilâhî mârifetle dolar.

İçinde El Basıt esması geçen Kur’an ayetleri :

1-) Bakara suresi 245. ayet

مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً وَاللّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Okunuşu : Menzellezî yukridullâhe kardan hasenen fe yudâifehu lehû ed’âfen kesîrah(kesîraten), vallâhu yakbidu ve yebsut(yebsutu) ve ileyhi turceûn(turceûne).

Anlamı : Kim Allah’a güzel bir borç verirse, o taktirde, o (verdiği) kendisine kat kat çoğaltılarak ödenir. Ve Allah, (ilâhi kanun gereği kişinin rızkını) daraltır ve genişletir. Ve O’na döndürüleceksiniz.

2-) İsra suresi 30. ayet

نَّ رَبَّكَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاء وَيَقْدِرُ إِنَّهُ كَانَ بِعِبَادِهِ خَبِيرًا بَصِيرًا

Okunuşu : İnne rabbeke yebsutur rızka li men yeşâu ve yakdiru, innehu kâne bi ibâdihî habîran basîrâ(basîran).

Anlamı : Muhakkak ki Rabbin, dilediğine rızkı genişletir ve (ölçüsünü) taktir eder (daraltır). O, mutlaka kullarını gören ve (onlardan) haberdar olandır.

3-) Rad suresi 26. ayet

اللّهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاء وَيَقَدِرُ وَفَرِحُواْ بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ مَتَاعٌ

Okunuşu :Allâhu yebsutur rızka li men yeşâu ve yakdir(yakdiru), ve ferihû bil hayâtid dunyâ, ve mâl hayâtud dunyâ fîl âhırati illâ metâun.

Anlamı :Allah, dilediği kimseye rızkı genişletir ve daraltır. Onlar, dünya hayatı ile sevinirler (ferahlanırlar). Dünya hayatı, ahiret hayatı yanında (geçici) bir metadan başka bir şey değildir.