Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2323.42
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

El Pais: Sisi, diktatör Pinochet'in yolundan gidiyor

İspanya'nın prestijli ve yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Mısır'da General Abdülfettah El Sisi'nin kanlı baskısını durdurmak için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini yazdı.
El Pais: Sisi, diktatör Pinochet'in yolundan gidiyor
19 Ağustos 2013 00:00:00
İspanya'nın prestijli ve yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Mısır'da General Abdülfettah El Sisi'nin kanlı baskısını durdurmak için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini yazdı.

Gazetenin yayın kurulu imzasını taşıyan "Katliamı önlemek" başlıklı yazısında, tüm uluslararası toplumun, Mısır ordusunun yaptığı gibi dehşetli katliam manzaralarına, birkaç karışık protesto dışında, müsaade ediyorsa dünyada bir şeylerin çok kötü gittiği anlamına geldiği belirtildi.

Darbe Arjantin'i aratmıyor

El Pais, "Birleşmiş Milletler'in (BM) sivil halkı hükümetlerin ve silahlı grupların katliamından korumaya yönelik geliştirdiği felsefe, Mısır'da olduğu gibi bir ülkenin güçlü ordusu, meşru olarak başa gelen iktidarı yıkmak ve sonra gösterileri yüzlerce ölü ve yaralı, binlerce tutuklu, özgürlüklerin kısıtlanması ve partilerin yasaklanması pahasına bastırma söz konusu olduğunda, etkisiz ve geçersiz hale geliyor." ifadelerini kullandı. Sol görüşlü El Pais gazetesi, Mısır'da General el Sisi'nin başını çektiği şiddetli askeri darbenin, 1970'li yıllarda Şili'de General Pinochet ve Arjantin'de General Videla diktatörlüklerinin kapısını açan darbe olaylarından farkının olmadığını kaydetti.

Latin Amerika'dan sonra Nil

"Daha önce Latin Amerika ve şimdi Nil'in kıyısında yaşanan darbelerin öncesinde partilerin ve onların yöneticilerinin sorumlulukların olmadığı söylenemez." diyen gazete, "Ancak her türlü durumda darbenin, tabii ki, kanlı baskıların doğrudan sorumluluğu darbe kararını alan ve hızlı diyalog ve uzlaşma yerine en kötü yolu seçen askeri şeflerindir." değerlendirmesinde bulundu.

Washington'un kafa karışıklığı

El Pais'in eidtoryal yazısında şu ifadelere yer verildi: "Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere uluslararası toplum, katliamın durdurmaları, normaliteye dönüş ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den başlayarak tutukluların serbest bırakmaları için baskı yapmalı. AB'nin etkisizliğinin; bir tarafta Mursi'nin öbür tarafta düşmanı El Sisi'nin yanında gözüken Washington'un kafa karışıklığının altı çizilmesi gerekiyor. Ama Yakın Doğu'nun yeni jeopolitik gerçeği olarak, olay mahalline daha yakın olan başka uluslararası sorumlular da var."

Türkiye'ye çağrı

El Pais, "Zengin Katar ve etkin Türkiye'ye Müslüman kardeşler üzerindeki etkisini onları radikalleşmeye ve silahlı mücadeleye başvurmadan dengeli olmaya yönlendirmek için kullanması" yönünde çağrı yaptı. Aynı şekilde, Mısır ordusunu Müslüman Kardeşleri bastırmaya teşvik eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in de askerleri dizginlemesi gerektiği kaydedildi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan