Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.66
BIST 100
9100.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Elli Kelimelik Mektuplar'ın hüznü

Cuntacıların Türk siyasi tarihine kara bir leke sürdüğü 27 Mayıs darbesinin acı hikayeleri günyüzüne çıkıyor. Dönemin bakanlarından Demokrat Partili Ahmet Tevfik İleri'nin hayatına ışık tutan TRT ortak yapımı "Elli Kelimelik Mektuplar" filminin basın gösterimi yapıldı.
'Elli Kelimelik Mektuplar'ın hüznü
08 Eylül 2021 16:09:01
Cuntacıların Türk siyasi tarihine kara bir leke sürdüğü 27 Mayıs darbesinin acı hikayeleri günyüzüne çıkıyor. Dönemin bakanlarından Demokrat Partili Ahmet Tevfik İleri'nin hayatına ışık tutan TRT ortak yapımı "Elli Kelimelik Mektuplar" filminin basın gösterimi yapıldı.

Türkiye’nin iradesine kilit vurmak isteyen cuntacıların CHP ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği 27 Mayıs darbesinin karanlık noktaları, halkın seçtiği iktidar mensuplarına yapılan işkenceler beyazperdeye aktarılmaya devam ediyor. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu gibi 27 Mayıs darbesinin bir diğer kurbanı olan Tevfik İleri’nin darbe sürecinde yaşadıkları ‘Elli Kelimelik Mektuplar’ filmiyle izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Emir Khalilzadeh yaptığı, başrollerini Tekin Temel, Gizem Karaca, İlker Kızmaz, Derya Alabora ve İlhan Şeşen'in paylaştığı ‘Elli Kelimelik Mektuplar’ 10 Eylül'de vizyona girecek. Basın gösteriminde basın mensuplarıyla buluşan oyuncular filmle ilgili düşüncelerini anlattı.

e0002f70-be47-48eb-8b67-0c88b051e274_cf2d6cd517f262ee100cd858f4bfd76e.jpg

Yaşananlardan ders almalıyız

Dönem film ve dizilerinde yer almayı sevdiğini ifade eden Oyuncu İlker Kızmaz, "Elli Kelimelik Mektuplar benim için 27 Mayıs darbesine yakından bakmak için bir fırsat oldu. Ama özellikle yakın dönemi merak eden gençler için filmi tavsiye ederim. Tevfik İleri'nin hayatından alınan olayları anlattık. Tüm bu yaşananlardan dersler çıkartmamız gerekiyor. Bu filmin de izleyenler için bir kılavuz olacağını düşünüyorum." dedi.

Dönem filmi hayalimdi

Filmin hikâyesinin Tevfik İleri ve diğer bakanlara yönelik isnat edilen suçların gerçek dışılığı üzerine kurulduğunu belirten Yönetmen Emir Khalilzadeh, "Bu anlamda dramatik bir hikâye oluşturmak istedik ve mutsuz bir finalle film sonuçlanıyor. 'Elli Kelimelik Mektuplar' tarihi gerçeklere dayanan bir film. Dönem filmi yapmak hep hayalimdi, çok şükür 'Elli Kelimelik Mektuplar' vesile oldu. Tarihi yapımlar fazladan zorluklar barındıran işlerdir ama buna rağmen sinemada tarihi içerikler sunmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Çok köklü bir tarihe sahibiz, anlatacak o kadar çok hikayemiz var ki herhalde bugün anlatmaya başlasak 100 yıl yetecek kadar hikâye çıkar tarihimizden" şeklinde konuştu.

ad899a47-e0f4-4c88-a52c-e19993256cb2_933a281959215f5bcadb5828733fa91a.jpg

Dramatik sahneleri çok güçlü

Merkeze koydukları öğenin gerçeklik olduğunu kaydeden filmin yapımcısı İbrahim Elma, "Dramatik sahneleri çok güçlü, oyunculuklar, sahne kurulumu, atmosfer veya dönemin gerçekliği mutlaka geçecektir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Darbecilerin işlediği cinayetlerin hikayesi

‘Elli Kelimelik Mektuplar’, Adnan Menderes döneminde bakanlık görevinde bulunan Tevfik İleri'nin 27 Mayıs darbesiyle Yassıada'ya sürgün edilişini ve ailesinin başından geçen olayları gerçek hikayelerden esinlenerek anlatıyor. Darbeyi gerçekleştiren askeri cunta yönetimi tarafından Yassıada'ya sürülen ve aylarca kötü muameleye maruz kalan Tevfik İleri'nin, sadece elli kelime yazma hakkı verilen mektuplarla hayata tutunması konu ediliyor.

Halkın gözünden uzak yargılanmalara ve dönemin haksızlıklarına ışık tutan yapım, bu zorluklarla dolu ortamda oluşan bir aşk hikayesine ve hukuk mücadelesine odaklanıyor.

Sadık Yalsızuçanlar'ın "Vefa Apartmanı" kitabından serbest uyarlanan "Elli Kelimelik Mektuplar" filmi, gerçek bir hikâyeden yola çıkarak Türkiye'nin 1950 ve 1960'lı yıllarını anlatıyor. Filmde Gizem Karaca, Tevfik İleri'yi savunan idealist bir avukatı, İlker Kızmaz ise cuntayı kızdıracak haberler yapan bir gazeteciyi oynuyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan