Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Erdoğan Kitap'ı yeniden kurgulayacağız'

Mavi Çatı yayınevinin kurucusu Ömer Doğan, Erdoğan Kitap'ın gelecekvizyonunu anlattı. Doğan, "Dünya endüstri 4.0'a geçiyor ve Türkiye'ninde bunun gerisinde kalmaması lazım. Biz firma olarak tamamenrobotların çalıştığı bir sistem gibi çalışmak istiyoruz" dedi
'Erdoğan Kitap'ı yeniden kurgulayacağız'
24 Temmuz 2017 12:50:00
Mavi Çatı yayınevinin kurucusu Ömer Doğan, Erdoğan Kitap'ın gelecekvizyonunu anlattı. Doğan, "Dünya endüstri 4.0'a geçiyor ve Türkiye'ninde bunun gerisinde kalmaması lazım. Biz firma olarak tamamenrobotların çalıştığı bir sistem gibi çalışmak istiyoruz" dedi

KORAY TAŞDEMİR/İSTANBUL

Erdoğan kitap bünyesinde faaliyet gösteren ucuzkitapal.com ve Mavi Çatı yayınevinin kurucusu Ömer Doğan, Erdoğan Kitap'ın gelecek vizyonunu Milat'a değerlendirdi. Doğan, "Dünya endüstri 4.0'a geçiyor ve Türkiye'nin de bunun gerisinde kalmaması lazım. Biz firma olarak tamamen robotların çalıştığı bir sistem gibi çalışmak istiyoruz. Ancak bir ilk olarak ERP'yi sitelerimizi ve depomuzu bir arada tutacağız daha sonra bunu bant konveyör ile besleyeceğiz. Ve yolumuza gelişen teknolojiler üzerinden devam edeceğiz." dedi.Yeni düzende robotlarla çalışacağızYeni bir endüstri devriminden söz ediyorsunuzaçar mısınız?Bu yeni süreç endüstri 4.0 olarak ifade ediliyor. Bu dönemde artık yapay zekayı ve simülasyon ile öğrenmeyi konuşacağız. Bu çağda, seri ve kişiye özgün ürünleri üretebilmeyi konuşacağız. Şirketler için kurumsal kaynak planlaması olarak ifade edilen ERP'yi konuşacağız. Bir ürün üretim aşaması noktasında baştan son anına kadar yönetiliyor ve yönlendiriliyor olması gerekiyor. Artık yeni dönemde, uzaktan yönetilebilen fabrikalarıöngörüyoruz. Endüstri 4.0'da komple sosyal ilişkiler de değişecek çünkü yeni uygulamalarda artık insanlarla değil, üretimin hemen her aşamasında robotlarla irtibatlı olacağız. Robotlar da öğrenecek ve onlar da birbirlerine öğretecekler, Robotlardan biri görevinde yetersiz kaldığızaman diğer robot devreye girecek ve ona yardım edecek. Robotlarda sadece bir şeyi yapan değil birden fazlagörevi yerine getirebilen ve bilgilerini diğerine aktarabilenbir yapıya dönüşecek. Yine uzaktan sensör ve sayaçlarlabütün işletmeyi yönetecek ve herhangi bir kaza olmadanönce olaya müdahale edebileceğiz. Sürecin başından sonuna kadar insana odaklı hataları kaldırdığımızdan dolayı daha seri ve daha aktif bir üretim süreci karşımıza çıkacak. Aynı zamanda bu süreci daha da tasarruflu kılarak ürün üretiminde maliyetleri minimize edip katma değerleri yukarı çekebileceğiz. Bizim de bu anlamda bu sürecin gerisinde kalmamamız lazım.

Türkiye bu sistemin dışında kalmamalı

Türkiye sizce bu gelişme karşısında nerede duruyor?

Dünya endüstri 4.0'a geçiyor ve Türkiye'nin de bunun gerisinde kalmaması lazım. Bu bilgi ve bilim seviyesi ile alakalı bir durum ve bunu inovasyona kazandırmamız lazım. Eğitim sistemi ve şirketlerin bu yapıya entegre olması gerekiyor. Ben Türkiye'nin bunu başarabileceğini inanıyorum çünkü diğer ülkelere göre beyin gücümüz önde. Farkı varyasyonlar ile düşünebiliyoruz. Analitik zekaya sahip bir milletiz ve bu hususta sadece bir harekete ve platforma ihtiyacımız var. Bu noktada da gerçekten eğitim sistemimizin değişmesi lazım. Ezberden çok yerinde öğrenen, öğrenmeyi öğrenebilen bir nesle ihtiyacımız var. Çünkü bilgi sürekli değişiyor, o bilgiye has ansiklopedik bilgi sahibiysen edindiklerimiz çöp durumuna düşecektir. Devamlı kendini geliştirebilen ve bir vizyona sahip bir gençlik gerekiyor. Tabii ki bunun yanında ahlaklı, erdemli de olması gerekiyor. Nasıl ki bir işyerinde bir yetersizlik o firmaya zarar verirse bilgi düzeyi yüksek birinin bilinçli bir zarar yapıya da ciddi zarar verir.

Yolumuzu gelişen teknoloji ışığında belirleyeceğiz

Siz erdoğan kitap olarak yeni süreci nasıl karşılayacaksınız?

Biz yaklaşık 12 yıldan bu yana internet üzerinden satış yapan bir firmayız. İnternetin ilk çıktığı zamanlarda, ilk yazılımları ve site altyapılarını kullandık. Sonra tedarik zincirimizi, raf sistemimizi, siparişlerin bir yerde toplanması konularını kendimize ait bir yazılımla düzenledik. Bunu da günden güne geliştirerek bugünlere getirdik. Ancak, bizim kullandığımız teknoloji son zamanlarda, çağın gerisinde kalmaya başladı. Sitelerimiz, muhasebe programlarımız, depo programımız ve diğer kalemlerimiz komplike ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde olmak zorunda. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübelerimizin de bu sistem içerisinde yer alması gerekiyor. Olası bir kötü senaryo karşısında karşı senaryoları kurgulamamız gerekiyor. Biz firma olarak tamamen robotların çalıştığı bir sistem gibi çalışmak isteriz. Ancak bir ilk olarak ERP'yi sitelerimizi ve depomuzu bir arada tutacağız daha sonra bunu bant konveyör izleyecek. Ve yolumuza gelişen teknolojiler üzerinden devam edeceğiz.